Επικίνδυνη τροπή παίρνει η ρύπανση στο Σαρωνικό, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τροφική αλυσίδα. Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, έρχεται νέος διατροφικός εφιάλτης, καθώς η ρύπανση του οικοσυστήματος θα φτάσει και στο πιάτο μας.

Αποκαλυπτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», που προειδοποιεί πως στους καταναλωτές δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και κοτόπουλα με μαζούτ. Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ του Κώστα Καντούνη καταγράφεται ο νέος διατροφικός εφιάλτης που «χτυπάει» τους καταναλωτές, αλλά και τους επαγγελματίες.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Σαρωνικός μπαίνει σε «καραντίνα» για τουλάχιστον ένα έτος λόγω της ρύπανσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μαζούτ δεν θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή.

Ο διατροφικός εφιάλτης «ζωντανεύει», με τον κίνδυνο σε πρώτη φάση να αφορά τα αφρόψαρα, αλλά έπεται και συνέχεια, όπως λέει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο Μάνος Δασενάκης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί χρόνια πρόεδρος (νυν μέλος) του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων: «Πολλά από τα αφρόψαρα ήδη χάθηκαν. Όταν όμως το πετρέλαιο παραμείνει και κατακαθίσει, σειρά παίρνουν τα ψάρια του βυθού, όπως γλώσσες, μπαρμπούνια και χταπόδια».

Δεν είναι όμως μόνο τα ψάρια, καθώς εκφράζονται φόβοι και για ζωοτροφές που παρασκευάζονται από προϊόντα της θάλασσας, όπως το ιχθυάλευρο, με το οποίο τροφοδοτούνται κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Τέλος, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου», οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προτιμούν ψάρια και θαλασσινά από άλλες περιοχές, καθώς και από ιχθυοκαλλιέργειες ή κατεψυγμένα.