Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά οι επετειακές εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», με ιστορική αναφορά στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Πόρου το Φθινόπωρο του 1828, μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωματικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισμό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 24.8 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου θεματική βραδιά με θέμα «Η θρησκευτικότητα στην ποίηση», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Γιώργου Καλού «Ένας άγγελος την Κυριακή». Την Παρασκευή 25.8, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτης Ήφαιστος παρουσίασε στην κατάμεστη πλ. Ηρώων επιστημονική ομιλία με τίτλο «Οι αφετηρίες του νεοελληνικού κράτους και ο Καποδίστριας» (http://wp.me/p3OlPy-1FG) και ακολούθως η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού, Πλωτάρχη Γεώργιου Τσιλιμπάρη, και τη συμμετοχή της Ποριώτισσας λυρικής τραγουδίστριας Αγγελικής Μαρινάκη, ενθουσίασε, όπως και πέρυσι, το κοινό του Πόρου με το καταπληκτικό μουσικό της πρόγραμμα. Το Σάββατο 26.8, περισσότεροι από 2.500 θεατές κατέκλυσαν την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίασε μια ιστορική συναυλία δίπλα στη θάλασσα και το επιβλητικό μνημείο του Ναυστάθμου. Τέλος, την Κυριακή 27.8, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ι. Καποδίστρια.

     Σημειώνεται ότι η παρουσία της μπάντας του Π.Ν. στις εκδηλώσεις συνοδεύτηκε από την παρουσία του Αρχηγού Στόλου, καθώς και από την πρόσδεση του Ναρκοκθηρευτικού ΚΑΛΥΨΩ στο λιμάνι του Πόρου, το οποίο ήταν επισκέψιμο για το κοινό το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης, κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού ΓΕΝ με τον Δήμαρχο Πόρου, η συναυλία της μπάντας του Π.Ν. έλαβε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώθηκαν 1.870,94€ για την οικονομική ενίσχυση του νεαρού Ποριώτη Αναστάσιου Κυριακόπουλου, ο οποίος πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία.

Τις εκδηλώσεις των «Συνοριακών» τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γεν. Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρ. Λαμπρίδης, οι Βουλευτές Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά και Κ. Κατσαφάδος, οι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ρωσίας και της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ Αρχηγός Στόλου Γ. Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος Α/ΓΕΣ Συνταγματάρχης Δ. Κατσαριώτης, ο εκπρόσωπος Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Χ. Αϊβαλιώτης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ι. Νάννου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων Αντιδήμαρχοι Σπ. Καρνέζης και Μ. Μπακάλη, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, ο πρ. Υπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο πρ. Πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων του Δήμου Πόρου.

Πολύτιμοι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν:

Η Περιφέρεια Αττικής ως συνδιοργανώτρια της συναυλίας του Δ. Σαββόπουλου, η Hellenic Seaways, τα ξενοδοχεία/δωμάτια: Xenia – Poros Image, Sirene Blue Resort, New Aegli, Μάνεση, 7 Brothers, Καλημέρα, Niki’s Village, Saron, Kichli Studios, Kaikas Studios, το εστιατόριο Άσπρος Γάτος, η Μαρία Ζεντέλη (γραφιστική κάλυψη), η οικογένεια Σοφιανού (φωτισμός θάλασσας με πυροφάνια) και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.