Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών ώστε να παραχωρηθεί από τη ΣΤΑ.ΣΥ το αμαξοστάσιο, στην πλατεία Ιπποδαμείας για την δημιουργία κλειστής αγοράς στον Πειραιά, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Μανεσιώτη και Τάσο Παντελάκη.

 

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης παρουσίασε τα εξής:

  • Υπολογίζεται, χωρίς φυσικά να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ότι ο τζίρος στο παραεμπόριο φτάνει στο 20- 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή είναι ετησίως περίπου 40 δισεκατομμύρια €. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες του Δημοσίου φθάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια €, χωρίς να υπολογίζεται ο διαφυγών φόρος εισοδήματος.

Στις ανεπτυγμένες χώρες ο τζίρος του υπολογίζεται στο 8- 10% ΑΕΠ. Εάν καταφέρουμε να περιορίσουμε σε αυτά τα επίπεδα τον τζίρο του, το όφελος θα είναι μεγάλο.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχευση τους προμηθευτές των απομιμήσεων επώνυμων ειδών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του παραεμπορίου.

Τέλος, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Δήμο Πειραιά και το ΕΒΕΠ ώστε από κοινού να γίνουν παρεμβάσεις για να παραχωρηθεί από τη ΣΤΑ.ΣΥ το αμαξοστάσιο, στην πλατεία Ιπποδαμείας  για να δημιουργηθεί κλειστή αγορά, η οποία θα δημιουργήσει θετικές προοπτικές για το τοπικό εμπόριο.