Το σέπτο σκήνωμα της Αγίας Ελένης αναμένεται να αφιχθεί την Κυριακή στις 14 Μαΐου στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας και να φιλοξενηθεί για ένα μήνα στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της πόλης.
Η τελετή υποδοχής του Ιερού αυτού λειψάνου θα ξεκινήσει στις 18:30 στην Ιερά Οδό, μπροστά από το Δημαρχείο του Αιγάλεω και εν πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής, του στρατού, αλλά και του διπλωματικού σώματος.
Το παρών σε αυτό το ιστορικό γεγονός θα δώσουν επίσης πάνω από δέκα πρέσβεις ορθοδόξων χωρών, όπως και η πριγκίπισσα της Δανίας Ειρήνη, αδελφή του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.
Το σημαντικό αυτό γεγονός για την Χριστιανοσύνη καθιστά την περιοχή πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών από όλη την επικράτεια, που για την ασφάλεια τους έχουν φροντίσει οι αρμόδιες αρχές, καθώς έχουν πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και έχουν μετατρέψει την πόλη σε «αστακό». Αξίζει να αναφέρουμε πως λογω της σπουδαιότητας του γεγονότος για το σύνολο της ορθόδοξης πίστης, έχει μελετηθεί προληπτικά μέχρι και το σενάριο αποφυγής επίθεσης από τους Τζιχαντιστές.
Ο Δήμος της Αγίας Βαρβαράς, η Ελληνική Αστυνομία, τα αρμόδια υπουργεία και η Αποστολική Διακονία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται διαρκώς σε συσκέψεις για να εξασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση όλων των επισκεπτών και έχουν σχεδιάσει μέτρα που θα διευκολύνουν την προσέλευση των προσκυνητών, η οποία μπορεί να γίνει οργανωμένα με πούλμαν, τα οποία θα παρκάρουν σε χώρο που τους έχει παραχωρηθεί, αλλά και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία θα παραλαβαίνουν τον κόσμο από τη στάση του μετρό στην Αγία Μαρίνα και θα τον μεταφέρουν μέχρι το σημείο που βρίσκεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης.
Ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Γεώργιος Καπλάνης τόνισε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πως το πρωί της Κυριακής αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαζί με άγημα του στρατού και τον ίδιο θα μεταβούν στην Βενετία όπου σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα παραδοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος το ιερό σκήνωμα το οποίο θα λιτανευθεί από τους Ορθοδόξους Κληρικούς στο Μεγάλο Κανάλι και εν συνεχεία, μέσω ειδικής πτήσης, θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημασία που έχει για τον ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη αυτή η κίνηση, καθώς με τέτοιες ενέργειες ενώνονται οι λαοί και αναδεικνύεται η πνευματική της ταυτότητα, ενώ ανέφερε πως εκτός από την θρησκευτική διάσταση υπάρχει και η κοινωνική, αφού η Αγία Ελένη έχει συνδέσει το όνομα της με το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, τη δημιουργία ιδρυμάτων, αλλά και τη διενέργεια ανασκαφών από τις οποίες ευρήματα διασώζονται ακόμα και σήμερα, «Έχει συνδεθεί δηλαδή με την ανιδιοτελή προσφορά κάτι που σα Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο όλο το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η έλευση του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας διευθυντής της οποίας είναι Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο οποίος από τη μεριά του κάλεσε τους πιστούς να προσκυνήσουν τη χάρη του Τιμίου Ξύλου, που έρχεται και αυτό μαζί με το σκήνωμα και τόνισε πως είναι ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από τη συνεργασία που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όλο αυτό το διάστημα και επανέλαβε και εκείνος από τη μεριά του πως τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, καθώς «η Αγία Ελένη είναι η πρώτη Χριστιανή Αυτοκράτειρα, που μαζί με τον υιό της τον Μεγάλο Κωνσταντίνο ανέδειξαν τη Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν την Κωνσταντινούπολη από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη και ο υιός της ο Μέγας Κωνσταντίνος υπέγραψε το 313 μ.Χ. το διάταγμα των Μεδιολάνων για την ανεξιθρησκία και την παύση των διωγμών. Η Αγία Ελένη ανέδειξε επίσης τα μεγάλα προσκυνήματα και ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο η οποία φύλαξε την Εκκλησία από τους αιρετικούς και χάρισε την εσωτερική ενότητα στην Αυτοκρατορία. Αλλά πάνω από όλα έβαλαν τα θεμέλια για τη χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, διότι αναγνώρισαν και προστάτευσαν την Εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά.