Η παρουσία του Μάρκο Σίλβα στην άκρη του πάγκου υπήρξε για ακόμη μία φορά καθοριστικός παράγοντας για τον Ολυμπιακό να φτάσει στο "τρίποντο" της νίκης, με την οποία οι ερυθρόλευκοι εξασφάλισαν από την 4η κιόλας αγωνιστική τη συνέχεια του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, σοβαρός, διορατικός, με φρέσκιες ιδέες, άριστο κοουτσάρισμα, αλλά και με καίριες αλλαγές, έδωσε άλλη πνοή και απελευθέρωσε την ομάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επική ανατροπή και τον θρίαμβο.

Με την είσοδο του Φελίπε Πάρντο στο ματς, προσέδωσε στους νταμπλούχους Ελλάδας την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζονταν, ώστε να φτάσουν στην επική ανατροπή, η οποία τους φέρνει ένα μόλις βήμα πριν την πρόκρισή τους στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιλογή της διοίκησης των νταμπλούχων Ελλάδος να κάνει Πειραιώτη τον Πορτογάλο, τους "βγήκε" και με το παραπάνω. Μετά τους Βαλβέρδε και Μίτσελ, ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού εκπέμπει απεριόριστη εμπιστοσύνη τόσο στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, όσο και στον φίλαθλο κόσμο του Θρύλου, κάτι που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα σε κάθε ματς!

Με σοβαρότητα, επαγγελματισμό, σκληρή δουλειά χωρίς κομπορρημοσύνη και χαμηλούς τόνους, έχει μεταδώσει στους παίκτες του τη νοοτροπία νικητή και μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας, αρνούμενη να υποταχθεί στη μοίρα της, ακόμη και κόντρα στις πλέον δύσκολες συνθήκες.

Βλέποντας κανείς την αναμέτρηση με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, χρειάζεται μόνο ένα στιγμιότυπο για να καταλάβει πόσο σπουδαίος προπονητής είναι ο Μάρκο Σίλβα. Πόσο συγκεντρωμένος, πόσο έτοιμος, πόσο ετοιμοπόλεμος να διαχειριστεί κάθε λεπτό, κάθε δύσκολη στιγμή, κάθε πλεονέκτημα, κάθε μειονέκτημα.

Όταν στο 79’ ο Πίβαριτς δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, όλο το γήπεδο ήταν στο πόδι και πανηγύριζε, ακόμη και οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Σίλβα όμως όχι. Παίρνοντας χιλιάδες στροφές το μυαλό του ανά χιλιοστό του δευτερολέπτου, την ίδια ακριβώς στιγμή που το "τσεκούρι" των Κροατών έπαιρνε την άγουσα για τα αποδυτήρια (ρωτήστε τον Ερνάνι και τον Φορτούνη), κάλεσε τον Φιννμπόγκασον να σταματήσει εσπευσμένα την προθέρμανση για να μπει στο ματς.

Ήξερε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να "χτυπήσει" τον Ζόραν Μάμιτς (το σκορ ήταν στο 1-1), βάζοντας τον Ισλανδό δεύτερο επιθετικό μαζί με τον Ιντέγιε, προκειμένου να φτάσει στο δεύτερο γκολ.

«Ήμασταν ομάδα!»
 
Μια στρατηγική λεπτομέρεια την οποία ο δαιμόνιος νους του Πορτογάλου την εντόπισε. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στις καλές και τις μεγάλες ομάδες! Ανάμεσα στους καλούς προπονητές και στους "αρχιτέκτονες"!

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρκο Σίλβα βγάζει τέτοιες αρετές σε αναμετρήσεις "ειδικών συνθηκών". Το ίδιο είδαμε και στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, αλλά και στο Ζάγκρεμπ, πάλι με τη Ντιναμό.
 
Ένας "ποδοσφαιρικός εγκέφαλος" που προάγει την πειθαρχεία και την αθλητική παιδεία. Στοιχεία αναγκαία για την ταυτότητα και τα γονίδια ενός συλλόγου, που θέλει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα και να διεκδικεί.

 

Διαβάστε τις δηλώσεις του... low profile Μάρκο Σίλβα

Στην τιτάνια θέληση, την αντίδραση και την ωριμότητα μεγάλης ομάδας που έδειξε ο Ολυμπιακός, εστίασε ο Μάρκο Σίλβα στις δηλώσεις του, έπειτα και από την τεράστια ανατροπή και νίκη με 2-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μέσα στο "κάστρο" του, το "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Αρχικά, ερωτηθείς για την αλλαγή του Πάρντο, ο Μάρκο Σίλβα τόνισε:

"Εκείνη τη στιγμή η ομάδα χρειαζόταν μία ενίσχυση, ήταν πεσμένη ψυχολογικά, ειδικά μετά το πέναλτυ που χάσαμε. Ο Πάρντο μπήκε πολύ καλά, καταφέραμε να γυρίσουμε το αποτέλεσμα και τελικώς να πάρουμε τη νίκη. Είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι ένας παίκτης που δεν ξεκινά βασικός, καταφέρνει να γυρίζει το παιχνίδι", ήταν το αριχκό σχόλιο του Πορτογάλου τενχικού, για να προσθέσει:

"Ήμασταν σήμερα μία ομάδα πραγματικά. Μία ομάδα που πάλεψε για το αποτέλεσμα. Ήμασταν πολύ καλοί στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το γεγονός που χάσαμε πέναλτυ, το παλέψαμε. Μπορεί ένας παίκτης να έβαλε δύο γκολ, αλλά όλοι μαζί μοχθήσαμε για τη νίκη".

Όταν ρωτήθηκε για το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων νικών, αλλά και για την πρωτιά του ομίλου, την οποία μοιράζεται ο Ολυμπιακός μαζί με την Μπάγερν Μονάχου, ο κ. Σίλβα κράτησε χαμηλούς τόνους:

"Έμεινα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που δεν έχει ξαναπετύχει.  Δεν έχουμε πετύχει ακόμη τίποτα, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας. Το να κερδίζει 9 βαθμούς είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι φαβορί για πρόκριση ήταν οι Μπάγερν και Άρσεναλ  Παλέψαμε και το διεκδικήσαμε, γι’ αυτό είμαστε σε αυτή τη θέση".

Στη συνέχεια, ο προπονητής των Πειραιωτών απάντησε στο ερώτημα για το εάν φοβάται το επόμενο παιχνίδι με την Μπάγερν στην Γερμανία:

"Δεν αισθανόμαστε φόβο, όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι θα παίζουμε κόντρα στην - ίσως - μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Θα προσπαθήσουμε με πίστη για το καλύτερο".

 

Γιάννης Κούζηλος