Οι εμπνευσμένες και πρωτότυπες ιδέες των διοργανωτών, η επίμονη συλλογική δουλειά και ο πρωτοφανής εθελοντισμός, εξασφάλισαν την ανοδική επιτυχημένη  πορεία του “Spetses mini Marathon” και την αναγνώριση του ως πρωτοποριακό αθλητικό- τουριστικό κοινωνικό γεγονός, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του ΕΟΤ.
Πριν 6 χρόνια που ξεκίνησε ήταν η μοναδική αθλητική διοργάνωση με αιχμή τον Μαραθώνιο, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Η φήμη της επιτυχίας του “Spetses mini Marathon” εξαπλώθηκε γρήγορα και τα θετικά αποτελέσματα του   στάθηκαν το έναυσμα για να ξεκινήσουν και να επεκταθούν, αλυσιδωτά, δρομικοί αγώνες και ανάλογες αθλητικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της χώρας.
Διεξάγονται πλέον όλο και περισσότεροι Μαραθώνιοι σε πόλεις και χωριά, σε καταπράσινα βουνά, σε μικρά και μεγάλα νησιά, αναδεικνύοντας τις ομορφιές τους, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και μεταδίδοντας τους νεανικούς παλμούς του αθλητισμού που πρωτοδόνησαν τα βοτσαλωτά στενά του ιστορικού νησιού του Αργοσαρωνικού.
– Νοιώθω ιδιαίτερα περήφανη που μετά από 6 χρόνια σκληρής δουλειάς αναγνωρίστηκε η τεράστια συμβολή του “Spetses mini Marathon” στην καθοριστική επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, με ταυτόχρονη προβολή της Ελλάδας ως αθλητικού προορισμού : δήλωσε η  ιδρύτρια του θεσμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δρ.Μαρίνα- Λύδα Κουταρέλλη
Η εταιρεία επικοινωνίας “Communication Lab”  της οποίας επικεφαλής είναι η κυρία Κουταρέλλη κέρδισε φέτος, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, δύο χρυσά βραβεία στα Tourism Awards 2016 σχετικά με τις “Πρωτοβουλίες επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου / Εμπλουτισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος” και την “Αξιοποίηση των sosial media” για την επιτυχημένη διοργάνωση του “Spetses mini Marathon”.
– Είναι μια συλλογική προσπάθεια, η οποία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια του Δήμου Σπετσών και των Σπετσιωτών, αλλά και των χορηγών, που πλέον αποκαλώ φίλους και συνοδοιπόρους: επισημαίνει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία ο Δήμος Σπετσών έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη για τις πρωτοβουλίες και την προσφορά της.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης τονίζει ότι το νησί είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί όπως πρέπει συμμετέχοντες και επισκέπτες τους οποίους περιμένουν να τους φιλοξενήσουν όλους και φέτος με τον παραδοσιακό σπετσιώτικο τρόπο.” Το Spetses mini Marathon, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του νησιού μας. Είμαστε περήφανοι γι΄αυτό και θα δώσουμε και φέτος τον καλύτερο εαυτό μας.”
Τους δρόμους και διαύλους, σε στεριά και θάλασσα, θα “φωτίσουν” και φέτος τα Ολυμπιακά μετάλλια και οι διεθνείς διακρίσεις των κορυφαίων αθλητών και συγκλονιστικών Παραολυμπιονικών που θα βρεθούν, όπως κάθε χρονιά, στις Σπέτσες ενισχύοντας και συμβάλλοντας στην επιτυχία των αγωνισμάτων. Την παράδοση αθλητών όπως οι Ολυμπιονίκες Σπύρος Γιαννιώτης και Αθανασία Τζουμελέκα συνεχίζουν φέτος, μεταξύ άλλων, οι χάλικινοι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοϊας Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση Γιάννης Δρυμωνάκος, οι πρωταθλητές κολύμβησης Στέφανος Δημητριάδης, Κριστέλ Βουρνά και Νόρα Δράκου. Παρόντες και φέτος θα είναι η Ολυμπιονίκης του πόλο και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη και ο αργυρός Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αλέξανδρος Ταξιλδάρης με την ομάδα του συλλόγου “Περπατώ”.
Οι συμμετέχοντες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές έχουν την ευκαιρία να δώσουν δυναμικό παρών σε 8 δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, από το μη αγωνιστικό “My first Spetses mini Marathon” για βρέφη και γονείς και τους παιδικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης, μέχρι τους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και τον μίνι Μαραθώνιο των 25 χιλιομέτρων. Επίσης στον κορυφαίο Διάπλου των Σπετσών που , με βάση τις συμμετοχές, είναι ο μεγαλύτερος αγώνας ανοιχτής θάλασσας στην Ευρώπη! Και για δεύτερη φορά φέτος ένας δεινός κολυμβητής ο Πάνος Βασιλαράς, πρεσβευτής του προγράμματος #Charity4U της Holmes Place θα κάνει κολυμπώντας το γύρο του νησιού παίρνοντας τη σκυτάλη από τον περσινό πρωτοπόρο Αλέξανδρο Πατούνη που ολοκλήρωσε αυτόν τον άθλο σε λιγότερο από 9 ώρες! Μια καινοτομία επίσης στο φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα θα είναι η διεξαγωγή για πρώτη φορά μια επίδειξη όρθιας σανιδοκωπηλασίας (stand up paddle).
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έχουν προγραμματιστεί πολλές και ενδιαφέρουσες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Χαραχτηριστικά είναι τα περίφημα  “Σπετσιώτικα Κεράσματα” από το Σύλλογο Γυναικών Σπετσών αλλά και το καθιερωμένο πια “Melissa Pasta Night”. Οι φορείς του νησιού και ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζουν έμπρακτα τη διοργάνωση προσφέροντας σε αθλητές και επισκέπτες ειδικές τιμές και προσφορές στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων.
Φορέας Πρωτοβουλιών είναι και φέτος το “Poseidonion Grand Hotel” και αρωγοί του αγώνα ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών, το Μουσείο Μπουμπουλίνας και ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών.
“Αποτελεί τεράστια δικαίωση για τις προσπάθειες μας το γεγονός ότι το Spetses mini Marathon έχει δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο προϊόν για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επισημαίνει, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Η επιμονή μας στη μόνιμη διεξαγωγή του κάθε χρόνο το δεύτερο Σ/Κ του Οκτωβρίου, σε σταθερή δηλαδή ημερομηνία αντιπροσωπεύει τη συνέχεια και τη συνέπεια που έχουν καθιερώσει τον αγώνα στη συνείδηση όλου του κόσμου και γι αυτό μπορούμε κάθε χρόνο, όπως και φέτος να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμμετοχή”
Τη διοργάνωση στηρίζει η WIND ως Grand Sponsor & Telecoms Provider Spetses mini Marathon 2016 , με την πολυπληθή ” WIND Running Team” να δίνει το παρών με ξεχωριστούς αθλητές όπως η Μάγδα Γαζέα, η Αναστασία Καρακατσάνη, η Αναστασία Μαρινάκου, ο Γιώργος Διαλεκτός, ο Μάρκος Γκούρλιας και ο Κώστας Γκελαούζος.
Χορηγοί του Spetses mini Marathon 2016 είναι οι εταιρείες:  DHL,με τα χρώματα της οποίας θα τρέξει η πρωταθλήτρια Ντενίζ Δημάκη,  HERBALIFE, INTERWETTEN και η εταιρεία BIC. Η εταιρεία Melissa είναι και πάλι χορηγός του “Pasta Night” και τα Pasta Kids χορηγός των Παιδικών Αγώνων. “Beauty Partner” είναι η Biotherm. Χορηγός Αθλητικού υλικού η εταιρεία Under Armur. Χορηγοί επίσης είναι τα Holmes Place, η εταιρεία Garmin με τον διακεκριμένο Μαραθωνοδρόμο Χριστόφορο Μερούση στην ομάδα της.
Υποστηρικτές του αγώνα είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, ο Μακεδονικός Χαλβάς, η εταιρεία GU Energy, η Coca-Cola, η Α.Ισμαήλος Α.Ε., η MetLife, η Technohull , η ODEON και οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Επίσης το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center θα έχει την ιατρική κάλυψη του αγώνα ενώ ναυαγοσωστικές υπηρεσίες θα παρέχει η Lifeguard Hellas.
Η Hellenic Seaways προσφέρει έκπτωση 10% σε όλους τους συμμετέχοντες που θα ταξιδέψουν ακτοπλοΪκώς.
Η εταιρεία LG Electronics Hellas θα υποστηρίξει, για μία ακόμη χρονιά, τη διοργάνωση ως “Technology Partner”.