Η δέσμευση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο χώρος των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα δεν θα πωληθεί, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από εκπροσώπους φορέων του Πειραιά και ειδικότερα της Δεύτερης Περιφέρειας.

Πρόκειται για μία νίκη των φορέων και των κατοίκων της πόλης, οι αγώνες των οποίων για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων μετρούν δεκαετίες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, είναι ένα σημαντικό βήμα που για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται αφενός να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στον δήμο, ώστε μαζί με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά να υλοποιήσουμε γρήγορα το σχέδιο Ανάπλασης, αφετέρου να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που καθορίζει τις χρήσεις γης του συνόλου των Λιπασμάτων και τον χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενώ κατοχυρώνει την ευθύνη πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δήμο.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εξαίρεση του παράκτιου μετώπου του πρώην εργοστασίου "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" από την πώληση του ΟΛΠ, αποτελεί ένα πρώτο, θετικό βήμα για να προχωρήσει η ανάπλαση της συνολικής έκτασης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ανέφερε ο κ. Γαβρίλης, ότι ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει «στο μάτι» αυτή την έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το «μικρό Ελληνικό».

Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους, ότι οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών που γίνονται εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια δεν θα πάνε χαμένοι. Η ανάπλαση αυτής της έκτασης, με κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι μόνο χρέος σε μια υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αλλά ο μόνος δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες θέσεις σταθερής εργασίας, ενάντια στην κρίση, πρόσθεσε.

Η εξαίρεση του παραλιακού μετώπου των λιπασμάτων από την πώληση του λιμανιού του Πειραιά είναι μια πρώτη νίκη του κινήματος των κατοίκων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν πρέπει, όμως, συμπλήρωσε, να χρησιμοποιηθεί ως ελιγμός για να χρυσωθεί το χάπι της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά.