Της Έτας Βασιλείου
Με όραμα για τις νέες γενιές και τον υψηλό στόχο της λειτουργίας των υπέροχων εγκαταστάσεων της περίφημης Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών ως “Πρότυπο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό και Αθλητικό Κέντρο ” με διεθνή εμβέλεια και ανάλογες συνεργασίες με την ελληνική και διεθνή κοινότητα, συγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος, στις 7 Αυγούστου, στις Σπέτσες.
Η σύνθεση της νέας ΕΕ είναι η εξής: Πρόεδρος ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, αντιπρόεδρος ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής Παναγιώτης Χατζηπέρος, γενικός γραμματέας ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Σταμάτης Παλαιοκρασσάς, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ταμίας ο οικονομολόγος Γιώργος Κωστελένος, ερευνητής ΚΕΠΕ Α΄βαθμίδας και μέλη ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ο δικηγόρος Βασίλης Κωστόπουλος, μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Περιβάλλοντος και ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, αντιπρόεδρος της ATTICABANK.
Η ΕΕ του Ιδρύματος της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών αναδιαρθρώθηκε και εμπλουτίστηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου (ΦΕΚ 398/25-7-2016), προς επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν πρόσφατα στην εύρυθμη λειτουργία της αμέσως προηγούμενης. Συνεδρίασε με τη νέα εμπλουτισμένη σύνθεση της στις εγκαταστάσεις της Σχολής όπου και συγκροτήθηκε σε Σώμα Ο πρόεδρος Νίκος Φιντικάκης μετέφερε στη συνεδρίαση τους χαιρετισμούς του υπουργού Παιδείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, σύστησε τα νέα μέλη στους παρευρισκόμενους φορείς και τόνισε τη συμμετοχή τριών αποφοίτων της ΑΚΣΣ στη νέα ΕΕ του Ιδρύματος.
Παράλληλα η ΕΕ ανακοίνωσε την “Ανανέωση και Επισφράγιση των Στόχων και Προοπτικών” της Σχολής για τη νέα περίοδο από το 2016.
Η επόμενη συνεδρίαση, στις 30 Αυγούστου, συμπίπτει με τον εορτασμό της αναγόρευσης του διάσημου φιλέλληνα Νομπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας James Watson σε επίτιμο Δημότη Σπετσών και του “χρυσού ιωβηλαίου”, της συμπλήρωσης 50 χρόνων, των Συνέδριων Μοριακής Βιολογίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Οι τιμητικές και επιστημονικές, διεθνούς συμμετοχής, εκδηλώσεις αυτές συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Σπετσών και την ΑΚΣΣ υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Μετά την συγκρότηση της, η ΕΕ προχώρησε σε πολύ σημαντικές αποφάσεις:
– Να ασφαλιστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος, το προσωπικό, οι εκάστοτε σύνεδροι και επισκέπτες
– Την υπογραφή Σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάδειξη και αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας του Ιδρύματος, με τη συνεργασία των ειδικών επί του θέματος προέδρου και μελών της ΕΕ.
– Προσδιορίστηκαν οι ανανεωμένοι στόχοι και προοπτικές της ΑΚΣΣ και επισφραγίστηκαν από την ΕΕ με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο στο οποίο καταλήγοντας επισημαίνεται :
-Βασικό εργαλείο για την επιτυχία των στόχων της Νέας Ε.Ε. είναι ο «Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από τα έργα του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη, προκειμένου να μετουσιωθεί στην κατεύθυνση «καλλιεργούμε την άποψη του ενεργητικού θεατή», για το Ίδρυμα και την κοινωνία των Σπετσών, που αποτυπώνει με τον καλλίτερο τρόπο το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του μεγάλου ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου.
Ολόκληρο το κείμενο – διακήρυξη της ΕΕ της ΑΚΣΣ έχει ως εξής:
– Ανανέωση και επισφράγιση των Στόχων και Προοπτικών της ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΥ και ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ για τη νέα περίοδο από το 2016.
“Αποτελεί μεγάλη τιμή, ευθύνη, καθήκον και υποχρέωση έναντι του διαθέτη – ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, της κοινωνίας των Σπετσών και των αποφοίτων, η ανάθεση και εμπιστοσύνη από το ΥΠΕΘ της Διοίκησης του Ιδρύματος « ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ».
Με την από 11/7/2016 απόφαση του Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού ΥΠΕΘ αναδιαρθρώθηκε και εμπλουτίσθηκε η Ε.Ε. της ΑΚΣΣ με διακεκριμένα μέλη τόσο από την ελληνική επιστημονική κοινότητα όσο και από την πλούσια επιστημονική δεξαμενή των αποφοίτων της Αναργυρείου Σχολής, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι νέοι στόχοι του Ιδρύματος και να διασφαλισθεί η διαφάνεια στην νομική και πολεοδομική θωράκιση της ιδιοκτησίας του, έναντι κάθε είδους επιβουλής συμφερόντων.
Τόσο το πνεύμα του μεγάλου ευεργέτη, όσο και οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού επιβάλλουν την ενίσχυση των μέχρι σήμερα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών στόχων του Ιδρύματος και τη σημαντική ανάπτυξη τους με στόχο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ως «Πρότυπο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό και Αθλητικό Κέντρο», σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη και την 2359/86 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών.
Η έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου προσωπικού φίλου του ευεργέτη οδήγησε στην κληροδότηση προς την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, ενός μεγάλου αριθμού εξαιρετικά αξιόλογων αποφοίτων, στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, αλλά και της Αρχιτεκτονικής στην οποία υπάγονται εξαιρετικά νεοκλασικά δημιουργήματα, όπως τα κτίρια της Σχολής, το περιβάλλον πράσινο, το Ποσειδώνιο και η οικία του Ανάργυρου. Το πευκοδάσος που περιβάλλει τα κτίρια των Σχολών και οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα αποτελούν την αλληλενέργεια του περιεχομένου και της μορφής με τη φύση και με την τοπική κοινωνία, με ζωτικό άξονα την τέχνη και τον πολιτισμό στο πλαίσιο της παρεχόμενης από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης.
Κινούμενοι λοιπόν στις επιταγές και στο πνεύμα του ευεργέτη και δοσμένης της οικονομικής δύσκολης συγκυρίας, που περνάει η χώρα μας, θεωρούμε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική, διαφανής και στα πλαίσια του καταστατικού και της νομιμότητας, αξιοποίηση, οριοθέτηση και διαχείριση των τεράστιων δυνατοτήτων των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, που άλλωστε αποτελεί πάγια κοινή πρόθεση όλων των φορέων των Σπετσών και των Διοικήσεων του Ιδρύματος, ώστε να αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και πόλο κοινωνικής συνοχής για τον Σπετσιώτη και τη Σπετσιώτισσα, καθώς και τόπος συνεύρεσης, διαλόγου, εκπαίδευσης αλλά και σημαντικό τουριστικό – πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο σε συνέργεια με την Ελληνική και Διεθνή Κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί, τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από όλα τα μέλη της νέας Ε.Ε. μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην προώθηση μιας ουσιαστικής συνεργασίας και προγραμματικών συμβάσεων με Ελληνικά και Διεθνή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους και με αντίστοιχους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς, με στόχο την καθιέρωση ενός συνεχιζόμενου διαλόγου της τοπικής κοινωνίας με ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο θα καταβληθεί προσπάθεια για συνεργασία και επωφελή διάλογο, με τις Τοπικές Αρχές (Δήμος, Σωματεία, Κοινωνικές ομάδες) και με την Περιφέρεια Αττικής στην οποία υπάγεται το Ίδρυμα.
Θα επιδιωχθεί επίσης συνεργασία του Ιδρύματος με όλους τους Πανεπιστημιακούς και Εκπαιδευτικούς φορείς σε προγράμματα συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Έρευνας (C.P.D. Continuing Professional Development) στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της βιολογίας, αλλά και της ρομποτικής, ως βασικών επίσης κατευθύνσεων της νέας Ε.Ε. ώστε να αποτελέσουν τη συνέχιση της έμπνευσης του Ελ. Βενιζέλου και του ευεργέτη Σ. Ανάργυρου.
Η αλληλεπίδραση των στόχων, που αναφέρθηκαν αντανακλούν τη φιλοσοφία, που διδάχτηκαν διαχρονικά στην ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ όλοι οι εξαιρετικά σημαντικοί, επιστήμονες των Γραμμάτων και των Τεχνών και πολιτικοί που έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ των οποίων και οι διεθνώς γνωστοί Αρχιτέκτονες Ιάννης και Κοσμάς Ξενάκης, και ο φιλόσοφος αδελφός τους Ιάσων, που ανέπτυξαν πρωτοποριακές συνθετικές μεθόδους, συσχετίζοντας τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, αναζητώντας στο περιβάλλον και στη φύση μια «ιδεώδη και δίκαιη κοινωνία», όπως αναφέρει ο Πλάτωνας στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Βασικό εργαλείο για την επιτυχία των στόχων της Νέας Ε.Ε. είναι ο «Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από τα έργα του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη, προκειμένου να μετουσιωθεί στην κατεύθυνση «καλλιεργούμε την άποψη του ενεργητικού θεατή», για το Ίδρυμα και την κοινωνία των Σπετσών, που αποτυπώνει με τον καλλίτερο τρόπο το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του μεγάλου ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου.”