Φουρτούνες, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, έχει προκαλέσει στην Ύδρα το αίτημα του τοπικού αστυνομικού τμήματος να εφοδιαστεί με μοτοσικλέτες. Κάτοικοι, δήμος, τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν ότι αν επιτραπεί η διέλευση δικύκλων (κάτι που απαγορεύεται ρητά) έστω και για τις ανάγκες της αστυνόμευσης, η «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού» θα χάσει ένα από τα πιο δυνατά της χαρτιά, την ησυχία που προσφέρει στους επισκέπτες η απουσία οχημάτων στο νησί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.
«Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάχρηση του δικαιώματος, πλήττοντας ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του νησιού αυτό της μη χρήσης τροχοφόρων οχημάτων», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Κουκουδάκης.Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη φρούρησης της έννομης τάξης, ο κ. Κουκουδάκης επισημαίνει ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνονται σεβαστές οι ιδιαιτερότητες της Ύδρας.«Θα εισηγηθώ στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει το ενδεχόμενο της έφιππης αστυνόμευσης, με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς», προσθέτει ο κ. Κουκουδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της το αίτημα του διοικητή αφορά τη χορήγηση άδειας για χρήση δύο μηχανών 200 κυβικών τύπου enduro, οι οποίες θα «επιστρατεύονται» μόνο σε περίπτωση κινδύνου ζωής και για αδικήματα που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον, ενώ κάθε φορά θα εκδίδεται και δελτίο κίνησης οχήματος.
Ωστόσο, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ύδρας και πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων του νησιού κ. Μανώλης Τσακίρης υποστηρίζει ότι «οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τα υπάρχοντα τροχοφόρα του Δήμου, της Πυροσβεστικής και του νοσοκομείου αλλά και το σκάφος του λιμενικού.
Κάτι που αναφέρεται και στην επιστολή του Συλλόγου προς το υπουργείο Πολιτισμού, την οποία συνυπογράφουν διάφορες προσωπικότητες. Μέσω της επιστολής ο Σύλλογος καλεί το υπουργείο να απορρίψει το αίτημα του τοπικού αστυνομικού τμήματος, κάνοντας λόγο για ένα περιορισμένο οδικό δίκτυο.
Συμπαραστάτης στο δημοτικό συμβούλιο Ύδρας και το ελληνικό τμήμα του ICOMOS που επισημαίνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αύξησης στης κυκλοφορίας οχημάτων και της διάνοιξης νέων δρόμων ανάμεσα από αρχαιότητες 6.000 ετών.