Με την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, και μια μεγάλη συναυλία ξεκινάει αύριο στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Λουτρόπολης Μεθάνων το 1ο Διεθνές Γεω- Ηφαιστειολογικό Συνέδριο «ΜΕΘΑΝΑ» .
Η έναρξη 1ου Διεθνούς Γεω-Ηφαιστειολογικού Συνέδριου «ΜΕΘΑΝΑ», θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων και θα συμπεριλαμβάνει: Χαιρετισμούς από τους διοργανωτές (Δήμο και Περιφέρεια), καθώς και προσκεκλημένους πολιτικούς, και προσωπικότητες από το χώρο της κοινωνίας και των Τεχνών.
Μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας, θα ακολουθήσει μουσική συναυλία στο Λιμάνι των Μεθάνων, που επιμελείται η αγαπημένη Μεθανίτισσα στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και συμμετέχουν η μοναδική Ρίτα Αντωνοπούλου, και οΜανόλης Ανδρουλιδάκης.
Το 1ο Διεθνές Γεω- Ηφαιστειολογικό Συνέδριο «ΜΕΘΑΝΑ»
Στόχος του 1ου Διεθνούς Γεω-Ηφαιστειολογικού Συνέδριου «ΜΕΘΑΝΑ», είναι η ανάδειξη της περιοχής του Ηφαιστείου των Μεθάνων σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό τοπίο που διαθέτει η περιοχή της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Σ’ αυτά τα πλαίσια, θα γίνουν προτάσεις για την αξιοποίηση και την προβολή του Ηφαιστείου και των Ορεινών μονοπατιών των Μεθάνων, καθώς επίσης και για τη δημιουργία Μουσείου Ηφαιστειακών Πετρωμάτων- Χλωρίδας και Πανίδας της περιοχής μας. Η ανάδειξη του Γεωλογικού, περιπατητικού και περιβαλλοντολογικού τουρισμού είναι στις προτεραιότητες του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής Τροιζηνίας-Μεθάνων.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο Συνέδριο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Σαρωνικό κόλπο, μεταξύ Πόρου Μεθάνων Αίγινας απ όπου διέρχεται το ηφαιστειακό τόξο της περιοχής.
Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 θα ξεκινήσουν οι επιστημονικές εισηγήσεις του Συνεδρίου από τις 9:00 το πρωί, έως και το απόγευμα.
Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 και ώρα 9:00 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στο Ηφαίστειο όπου θα ακολουθήσουν σχετικές συζητήσεις. Το Συνέδριο θα λήξει με φιλοξενία από τον Εξωραϊστικό σύλλογο «Αρσινόη» του Μεγαλοχωρίου.
Η παρακολούθηση του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτή για την τοπική κοινωνία του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, και την ευρύτερη περιοχή όλης της Περιφέρειας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα είναι επιστήμονες γεωλόγοι, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από όλες τις Γεωλογικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας, και για όσους ενδιαφέρονται για τη γεωλογία και την ανάπτυξη.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η Επ. Καθ. Ε.Κ.Π.Α, Παρακευή Νομικού και μέλη: Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος- Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Ευάγγελος Λάγιος-Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Δημήτριος Παπανικολάου-Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Δημήτριος Παραδείσης-Καθ. Ε.Μ.Π., Μιχάλης Φυτίκας-Ομ. Καθ. Α.Π.Θ., Γεώργιος Χρόνης-Καθ. & πρ. Πρόεδρος ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Β. Παντελή, Μ. Μπακάλη, Μ. Στάϊκου τους Δημοτικούς Σύμβουλους κ. Α. Οικονόμου, κ. Θ. Ρελάκη, και κ. Ν. Μπόγρη, τους Πρόεδρους των Τ.Κ. κ. Δ. Ψυχογιού, κ. Γ. Χατζίνας την
Τοπική Σύμβουλο κ. Ε. Σφήκα – Λέσιώτη και τους Πρόεδρους & τα Μέλη τοπικών Συλλόγων κ. Λ. Τουσμάνωφ Λ., κ. Γ. Φλαμπούρης,κ. Β. Οικονόμου και ο κ. Tobias Schorr.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι Διεθνούς φήμης καθηγητές Ηφαιστειολόγοι:
– Prof. Walter D’ Alessandro, Instituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia- Sezione di Palermo.
– Prof. Dietrich Jorg Volker, ETH, Zyrich.
– Prof. Christoph Beier, Universitat Erlangen-Nurnberg, Germany.
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι ο Δήμος Τροιζηνίας- Μεθάνων και η Περειφέρεια Αττικής. Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας- Μεθάνων κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης ανέλαβε την πρωτοβουλία, την οποία απεδέχθη και η Περιφερειάρχης κ Ρένα Δούρου. Ιδιαίτερη συμβολή είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Αποστολάκη Εύη.
Στην σχετική συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Χατζηπέρος, δήλωσε πως προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στα Μέθανα ειδικό μουσείο για την ανάδειξη των πετρωμάτων και του ηφαιστείου, για την προσέλκυση σχολείων και Πανεπιστημίων. Όλα αυτά γίνονται και θα γίνουν, πέραν των ιδίων πόρων της Περιφέρειας, με την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το Leader σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας ΑΕ, το πρόγραμμα Life, Interreg, Horizon και το πρόγραμμα Γιούνκερ.