Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Σαλαμίνιου Ευάγγελου Κ. Λουκά (Κουταλιανός), πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού (1905 – 1983) ο οποίος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση (1941 – 1945) αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) πραγματοποίησαν από κοινού ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Βίτσας και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης στην Σαλαμίνα.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι η «υπενθύμιση της ηρωικής αντίστασης και της πίστης στην ελευθερία, διαχρονικά αποτελούν τα νήματα τα οποία ενώνουν, μέσα στους αιώνες τους Ελλαδίτες με τους Κύπριους αδελφούς τους». Και πρόσθεσε: «Είναι ιερό καθήκον και ύψιστη υποχρέωση ο αγώνας μας για τα ιδανικά της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της αυτοθυσίας».Απόδειξη, συνέχισε,  τα ίδια τα λόγια του Κουταλιανού στο Kακουργιοδικείο Πάφου «Ως Έλλην έπραξα το καθήκον μου, όπως κάποτε βοήθησα εσάς, έτσι τώρα βοηθάω τους αδελφούς Κυπρίους γιατί είμαι αποδεδειγμένα φίλος της Ελευθερίας». Λόγια που ανάγκασαν τους ίδιους τους καταχτητές να αναγνωρίσουν το μεγαλείο και το δίκαιο του αγώνα».

Η πρωτοβουλία για ανέγερση της προτομής ανήκει στη κοινότητα Χλώρακας, σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας. Στη τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ.