«Δρόμοι» για να γίνει το μοναδικό ηφαίστειο των Μεθάνων τουριστικός πόλος ανοίγει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Τροιζηνίας- Μεθάνων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συζήτηση για τους τρόπους, που μπορεί να αξιοποιηθεί το ηφαίστειο, θα «ανοίξει» στη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Γεω- Ηφαιστειολογικού Συνεδρίου, από τη Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και τη Κυριακή 12 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων.
Το συνέδριο και οι στόχοι του παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη, σε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά & Νήσων.
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος συνεχάρη τον Δήμαρχο Τροιζηνίας-Μεθάνων, τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καρνέζη για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και βέβαια την αρμονική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.Επίσης δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί, από την Περιφέρεια και τον Δήμο, και εκτελούνται ουσιαστικά έργα για την αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες είναι υποβαθμισμένες, και προβαίνουν σε ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της περιοχές που βρίσκονται «εν υπνώσει» και είναι: Ο ιαματικός τουρισμός, για τον οποίο απαιτείται επειγόντως η υπογραφή ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, ο περιπατητικός τουρισμός με την ανάδειξη των μονοπατιών του Ηφαιστείου και του Θησέα και ο θαλάσσιος τουρισμός (γιώτινγκ, κρουαζιέρα και καταδυτικός τουρισμός).«Επίσης προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ειδικό μουσείο για την ανάδειξη των πετρωμάτων και του ηφαιστείου, για την προσέλκυση σχολείων και Πανεπιστημίων. Όλα αυτά γίνονται και θα γίνουν, πέραν των ιδίων πόρων της Περιφέρειας, με την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το Leader σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας ΑΕ, το πρόγραμμα Life, Interreg, Horizon και το πρόγραμμα Γιούνκερ, στα οποία είμαστε εν δυνάμει δικαιούχοι», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπέρος.
Ο δήμαρχος Τροιζηνίας- Μεθάνων Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της περιοχής του ηφαιστείου των Μεθάνων σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό τοπίο που διαθέτει η περιοχή της Τροιζηνίας- Μεθάνων.
«Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν προτάσεις για την αξιοποίηση και την προβολή του ηφαιστείου και των ορεινών μονοπατιών των Μεθάνων και την ανάδειξή τους σε όλο το Δήμο. Η ανάδειξη του Γεωλογικού, περιπατητικού και περιβαλλοντολογικού τουρισμού είναι στις προτεραιότητες του Δήμου, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.
Τέλος, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, επ. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού αναφέρθηκε, στη μεγάλη αξία του ηφαιστείου, λέγοντας ότι «είναι ένα παραγνωρισμένο φυσικό εργαστήριο» και η μοναδικότητά του έγκειται πως «δεν υπάρχει «καλδέρα», κεντρικό σημείο. Το ηφαίστειο των Μεθάνων έχει 30 κρατήρες». Η κ. Νομικού εξήγησε ότι το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου και υπογράμμισε πως μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Παυσανία, μεταξύ Μεθάνων και Αγκιστρίου τονίζοντας ότι μπορεί να αναπτυχθεί εκεί ο καταδυτικός τουρισμός.«Τα Μέθανα έχουν το πλεονέκτημα να αποτελούν το μόνο ενεργό ηφαίστειο που απαντά στην ηπειρωτική Ελλάδα με εύκολη και φθηνή πρόσβαση όλο το χρόνο σε αντίθεση με τα άλλα ηφαίστεια των νησιών», ανέφερε η κ. Νομικού, σημειώνοντας, πάντως, ότι προϋπόθεση «για μια κατάλληλη αξιοποίηση είναι η συνειδητοποίηση των ιδιαιτεροτήτων των Μεθάνων τόσο από τους τοπικούς παράγοντες όσο και από τους κατοίκους και ιδιαίτερα τα παιδιά στα σχολεία».