«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που προκαλεί ΟΡΓΗ (sic): Δείτε τι χτίζουν οι απάτριδες και άθεοι στο Κερατσίνι και δεν είναι το πρώτο!». Η «μαρτυρία» ενός περαστικού για το παράξενο, κυκλικό κτίριο στην περιοχή της Ανάστασης στο Κερατσίνι αναπαρήχθη από ακροδεξιά sites και κατόπιν από εκατοντάδες λογαριασμούς στο facebook, με τα ανάλογα, χολερικά σχόλια. Μόνο που η πραγματικότητα (την οποία κάποιος μπορούσε να ανακαλύψει… με ένα τηλεφώνημα) απέχει παρασάγγας, καθώς το παράξενο, κυκλικό κτίριο της δεκαετίας του ’20 ανακατασκευάζεται για να στεγάσει το καλλιτεχνικό σχολείο της περιοχής.

Το λουτρό-χαμάμ «Μικρά Ασία», που έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλατζιάν» (από το όνομα του Αρμένιου αρχιτέκτονά του) χτίστηκε στην προσφυγική γειτονιά το 1925 και λειτούργησε για μια 30ετία, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μικρασιατών κατοίκων της. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν απαλλοτριώθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (σήμερα Κτιριακές Υποδομές) για τη μετατροπή του σε σχολείο. Ωστόσο παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να είναι ορατός.

«Τον Απρίλιο του 2014 ανατέθηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας. «Η μετατροπή των Λουτρών Παλατζιάν στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου ήταν ανάμεσα σε αυτά. Υπολογίζεται ότι το σχολείο θα παραδοθεί στις αρχές του 2017 και η μεταστέγαση του σχολείου ενδέχεται να γίνει άμεσα».

Σχολείο – διαμάντι 

Η μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου σε σχολείο είχε, όπως είναι επόμενο, πολλές ιδιαιτερότητες. «Το κεντρικό κτίριο των λουτρών παραμένει ως το σημείο αναφοράς του σχολικού συγκροτήματος και μετατρέπεται σε σχεδιαστήριο και χώρο εκθέσεων και δημιουργίας», λέει ο Παύλος Σαραντόπουλος από την εταιρία ΑΤΕΣΕ Α.Ε., υπεύθυνος διαχείρισης του έργου. «Οι φεγγίτες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του κτιρίου διατηρήθηκαν, βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Τα παλαιά βοηθητικά κτίρια αντικαταστάθηκαν από ένα σύγχρονο συγκρότημα, απόλυτα εναρμονισμένο στο ιστορικό κτίριο, που περιλαμβάνει τις αίθουσες διδασκαλίας για 250 μαθητές, τα γραφεία, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.».

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κερατσινίου, όπως και τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ θα έχουν πολλά ζηλευτά –όχι μόνο για τα δημόσια σχολεία– χαρακτηριστικά. «Κατασκευάζονται βάσει διεθνών προδιαγραφών: για παράδειγμα, τα δάπεδα, οι σκάλες και τα κουφώματα θα έχουν χαμηλή ηχοπερατότητα, για να περιορίζεται ο θόρυβος», λέει ο κ. Σαραντόπουλος. «Θα υπάρχει σύζευξη φυσικού και τεχνητού φωτισμού, ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να γίνεται αυτόματα. Θα διαθέτουν κλιματισμό αλλά και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Είναι χαρακτηριστικά που συναντούμε σε σχολεία βορειοευρωπαϊκών χωρών», εκτιμά. Να σημειωθεί ότι στην ίδια ομάδα σχολείων που ανατέθηκε στην ΑΤΕΣΕ περιλαμβάνεται ακόμα ένα διατηρητέο που θα γίνει σχολείο, αυτή τη φορά στην οδό Ασωμάτων στο Θησείο (θα μετατραπεί στο 9ο Γυμνάσιο Αθηνών).

Να σημειωθεί ότι τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica και οι ιδιώτες ανάδοχοι θα έχουν την ευθύνη για τη συντήρησή τους για 25 χρόνια. Το Δημόσιο θα αποπληρώνει την επένδυση κατά την περίοδο λειτουργίας των σχολείων, ελέγχοντας παράλληλα την καλή ποιότητα και λειτουργία των υποδομών.