Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νίκαιας κ.κ. Αλέξιου για το Πάσχα:
Ο Τάφος κενός και ο Χριστός νικητής και θριαμβευτής κατά του θανάτου και της αμαρτίας. Το βαθύ σκοτάδι και τα αδιέξοδα του κόσμου ανήκουν στο παρελθόν. Η χρεοκοπία του αρχαίου κόσμου, έκδηλη στα κείμενα των σοφών, στην ποίηση, στις δηλώσεις των επωνύμων, στην τέχνη, στην κάθε μορφή της ζωής. Την τραγωδία του αρχαίου κόσμου μας δίνει παραστατικά ο Απόστολος Παύλος. Οι άνθρωποι «επλανήθησαν με μωρούς και ψευδείς συλλογισμούς και σκοτίστηκε η ασύνετη διάνοιά τους. Και ενώ διαφημίζουν τη σοφία τους, αποδείχτηκαν μωροί και ανόητοι. Και αντικατέστησαν την άπειρη και μεγαλειώδη δόξα του Θεού με αγάλματα και άλλα συναφή. Για την αποστασία τους απέσυρε ο Θεός τη χάρη Του και υποδουλώθηκαν σε αμαρτωλές επιθυμίες. Επιδειξιομανείς, συκοφάντες, δόλιοι, υβριστές, άστοργοι στους γονείς, πωρωμένοι» ( Ρωμ. 1,21,εξής). Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν μετά την Ανάσταση. Η περίοδος της παρακμής και απόγνωσης έλαβε τέλος. Το λαμπρό και ζωογόνο φως του κενού τάφου μας λούζει και μας ανασταίνει τη διάθεση για τη ζωή και την ελπίδα για την Αιωνιότητα. Με την Ανάσταση του Χριστού άλλαξαν όλα. Οι σκέψεις φτερούγισαν σε Άλλους – υπερκόσμιους Ουρανούς και οι καρδιές πάλλονται από την προσδοκία της συμμετοχής μας σ΄αυτό το μεγάλο πανηγύρι της ανθρωπότητας, της πρόσκλησης όλων στο τραπέζι της Βασιλείας. Ήδη, όπως ακούμε σήμερα στον υπέροχο Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «η Τράπεζα γέμει, ο μόσχος πολύς» και καλούμαστε όλοι στο Ουράνιο Δείπνο.
Και, πραγματικά, αδελφοί μου. Οι μάρτυρες της παλαιάς εποχής, οι Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας, οι σύγχρονοι μάρτυρες σ’ Ανατολή και Δύση, φανερώνουν ότι μόνο με την δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού, μπορούσε να γίνει αυτό το θαύμα : Νέοι, δηλαδή, και ηλικιωμένοι, άνδρες – γυναίκες, μορφωμένοι και αμαθείς, πλούσιοι και φτωχοί, περιφρονώντας τις κοσμικές απολαύσεις και ηδονές και την πρόσκαιρη και φευγαλέα δόξα, στερέωσαν την Εκκλησία, που, παρά τους λυσσαλέους (παλαιούς και σημερινούς) διωγμούς, μένει ασάλευτη στον αιώνα. Εγγύηση ο λόγος του ιερού Χρυσοστόμου: « Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά». Έτσι γινόταν ανέκαθεν, έτσι θα συμβαίνει πάντοτε. Αδελφοί μου αγαπητοί, Οι πρώτοι που ένιωσαν την Ανάσταση, ήσαν μάλλον εκείνοι που με τις ιαχές τους ενθάρρυναν τους σταυρωτές. Εκείνοι οι ίδιοι « κατενύγησαν τη καρδία», συγκλονίστηκαν εσωτερικά. Η, μετάνοια και το Άγιο Βάπτισμα ήρθε ως επιστέγασμα της πρωτοφανούς κατάνυξης. Τρεις χιλιάδες ήσαν οι πρώτοι χριστιανοί ήδη από την ημέρα της Πεντηκοστής. Κι έγιναν χιλιάδες και εκατομμύρια, που ζούσαν τώρα μια καινούργια ζωή, σ’ έναν κόσμο, τον οποίο εφώτιζε το ιλαρό και ζωογόνο αναστάσιμο Φως. Για αυτό ο Απόστολος Παύλος, γράφει προς τους Κορινθίους, που ζούσαν στη διαφθορά : «Ει τις εν Χριστώ, καινή κτίσις˙ τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα» (Β’ Κορ. 5, 17). Δηλαδή, αν κάποιος είναι κοντά στον Χριστό, είναι (πια) καινούριο δημιούργημα.
Τα αρχαία ανήκουν στο χθες, τώρα έχουν όλα ανανεωθεί. Με αυτό δεδομένο, ενισχύεται η πίστη, οι καρδιές θερμαίνονται, το θάρρος ανεβαίνει. Ναι! Με τη δύναμη της Ανάστασης, οι δυσκολίες ξεπερνιώνται. Μπορούμε πια να ελπίζουμε στο καλύτερο. Ας μείνουμε κάτω από την σκέπη της Αγίας μας Εκκλησίας. Ιδίως οι νέοι μας, ας μην μαυρίζουν τα όνειρά τους. Κοντά στον Αναστάντα Κύριο θα νικήσουν. Και όσοι ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους, ας γνωρίζουν ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση.
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα
Ο Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος