Μετά από 7 χρόνια “ξενιτεμού”, μεταξύ αυτών και τα 3 χρόνια υγειονομικών περιορισμών, το μεγάλο ναυτικό σαλόνι θαλασσίου τουρισμού, East Med Yacht Show, επιστρέφει ανανεωμένο στη “γενέτειρα” του, στο απάνεμο και γραφικό λιμάνι του Πόρου.

Το Yacht Show-θεσμός του κλάδου θα φιλοξενηθεί στο μαγευτικό Πόρο, όπου, μετά την ανακαίνιση και των θέσεων ελλιμενισμού, αποτελεί την κοιτίδα και την ιστορική αναφορά των ναυτικών σαλονιών στη χώρα μας. Μάλιστα στη σχετική συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την διοργάνωση της Έκθεσης Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής “East Med Yacht Show” στο λιμάνι του Πόρου για τα επόμενα τέσσερα έτη (2023-2026).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνη Στελλιάτο, η μεγάλη επιστροφή του East Med Yacht Show στον Πόρο για τα επόμενα χρόνια, οφείλεται στο ότι ο Πόρος υπήρξε το 2002 η γενέτειρα της Έκθεσης EMMYS, μέχρι το 2015. Επίσης οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί είναι πανέμορφο και οι άνθρωποι του φιλόξενοι. “Είμαστε συγκινημένοι που γυρίσαμε το EMMYS στον Πόρο. Η συνεργασία με τον φίλο Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, που - και κατά την διάρκεια του covid - συζητήσαμε πως θα φέρουμε ξανά στον Πόρο το EMMYS. Τελικά υπογράψαμε συμφωνία Δήμος Πόρου-Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού για την παραχώρηση του Λιμανιού για το EMMYS για 4 χρόνια”.

Στο επίκεντρο τα Catamaran

Το 19ο EAST MED YACHT SHOW, με τη συμμετοχή σκαφών με πλήρωμα και με ιδιαίτερη έμφαση στην ανερχόμενη αγορά των Catamaran με πλήρωμα, θ’ αποτελεί βασικό κέντρο συνάντησης για Έλληνες και διεθνείς πράκτορες, δημοσιογράφους, εκπροσώπους εξειδικευμένων περιοδικών, που ειδικεύονται στη διεθνή προώθηση του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού. Σ΄ αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την επιτυχία του 19ου East Med Yacht Show η Barbara Gabriel, ιδιοκτήτης της εταιρείας FXYachting, με τον μεγαλύτερο στόλο στην Μεσόγειο σε Crewed Catamaran. Η Barbara Gabriel είναι Head of the Organizing Committee στο EMMYS 2023.

Το ρεκορ συμμετοχών, οι υψηλές προσδοκίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Yachting

Σύμφωνα με τα στοιχεία αριθμός της συμμετοχής σκαφών για το 2023 θα είναι αριθμός ρεκόρ σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς το 2023 θα συμμετέχουν στην έκθεση περίπου 100 σκάφη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ σε αριθμό σκαφών που ήταν το 2014 με 84 σκάφη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το EMMYS  2023 θα επισκεφθούν 160 με 170 foreign  yacht  brokers.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αντώνη Στελλιάτου, το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να είναι εξαιρετικό και εκτιμάται ότι το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος θα ξεπεράσει τον αριθμό ναυλώσεων και εσόδων το 2019.

Με δεδομένο το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε μεγάλος προβληματισμός στον τουρισμό “Όμως με το πέρασμα του χρόνου, θέλετε η συνήθεια, θέλετε ότι όλος ο κόσμος στην μετά covid  εποχή επιθυμούσε λίγες διακοπές και να ξεχάσει τα δύσκολα χρόνια του lockdοwn, ομαλοποιήθηκε λίγο η κατάσταση. Όμως πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ΄ αυτόν τον πόλεμο, που τόσο άδικα σκοτώνονται συνάνθρωποί μας” μας δήλωσε ο κ. Στελλιάτος .

“Το potential του yachting στην Ελλάδα είναι unlimited όμως θα πρέπει κάποτε να βοηθηθούν τα ελληνόκτητα 5.800 σκάφη με ελληνική σημαία, 3.500 Έλληνες ναυτικοί ναυτολογημένοι στα επαγγελματικά σκάφη, και όχι να βοηθάμε τα ξένα συμφέροντα, των τριτοκοσμικών σημαιών που προέρχονται από off-shore  εταιρείες αγνώστου προελεύσεως παραδεισένιων νησιών χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο UBO” μας είπε ο κ. Στελλιάτος, ενώ αναφερόμενος στον θαλάσσιο τουρισμό, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ υπογράμμισε πως

“Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Δεν έχει χρώματα και κόμματα. Πρέπει συναρμόδια υπουργεία και θεσμικοί φορείς να συνεργαστούμε στενά για την βοήθεια της ελληνικής οικονομίας. Το yachting συνεισφέρει το 1,42% από το 20% που συνεισφέρει ο τουρισμός στον ΑΕΠ. Μπορούμε πολύ περισσότερο. Σημειωτέων ότι η κρουαζιέρα συνεισφέρει το 0,87% στο 20% που συνεισφέρει ο τουρισμός στο ΑΕΠ. Ο ελληνικός στόλος των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών απαριθμεί 5.600 σκάφη με ελληνική σημαία και η κρουαζιέρα απαριθμεί μηδέν με ελληνικά σημαία”.

  Σύμφωνα με τον κ. Στελλιάτο, για να βελτιωθεί το Yachting ως τουριστικό προϊόν, προϋποθέτει την εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με το yachting, την κατασκευή νέων μαρινών, τη σταθεροποίηση του ΦΠΑ των ναύλων και τέλος, θα πρέπει να μπει κάποτε και το επαγγελματικό σκάφος σε αναπτυξιακό νόμο.

Κλείνοντας ο κ. Στελλιάτος αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει ευχαριστίες “Στην Barbara  Gabriel Head of the Organizing Committee, Άννα Ράμφου-Χωμενίδη, Δήμητρα Μπαρμπαγιάννη, Μαρίνα Γανατσίδου, Γιάννη Μπέλεση, Captain Γιώργο Κονιστή, Demis Βερνίκου και από την Ένωσή μας στον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Μαυρόγιαννη και στον Αντιπρόεδρο Μανώλη Στεφανάκη για την προσπάθεια που κάνουμε ώστε το EMMYS που αυτή τη στιγμή είναι μέσα στα 10 Yacht Show παγκοσμίως, να φτάσει όπως και αρκετά χρόνια πριν στην 1η θέση.

Ο Πόρος πανέτοιμος, περιμένει τα σκάφη

Εκτός από τους πλοιοκτήτες, τους brokers και τα πληρώματα, συγκίνηση και ενθουσιασμός επικρατεί και σε ολόκληρο τον Πόρο, για την επιστροφή του μεγάλου event στο νησί.

Ο Πόρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στο yachting, με το λιμάνι του να πληροί υψηλά standards στην φιλοξενία, την οργάνωση και τις παροχές των σκαφών θαλασσίου τουρισμού. Μάλιστα, στις 19 Φεβρουαρίου 2023 βραβεύθηκε ως το 2ο καλύτερο λιμάνι της χώρας (1ο καλύτερο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ως φορέας διαχείρισης), στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας 2023 του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων «ΠΑΣΙΔΙ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΟΙΑΘ στο Μικρολίμανο,

Με αφορμή την επιστροφή του 19th East Med Yacht Show, o Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης, δήλωσε:  «Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση του 19ου EAST MED YACHT SHOW στις αναβαθμισμένες υποδομές του Δήμου Πόρου και είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι συμμετέχοντες, εκθέτες και επισκέπτες, θα μείνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το καλωσόρισμα και την ποιότητα υπηρεσιών του Δήμου μας».

Πηγή: Έντυπο Saronic Magazine Spring 2023