Τελετή βράβευσης όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Διακόφτι Κυθήρων κατά την οποία διασώθηκαν 80 άνθρωποι πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη και του ΥΦΥΝΑΝΠ Κώστα Κατσαφάδου.

Στη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν εθελοντές κάτοικοι των Κυθήρων, ο Δήμαρχος του νησιού καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και Νήσων, τοπικών φορέων και οργανώσεων, αλλά και στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην διάρκεια σύντομου χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι «αυτό που έγινε στο Διακόφτι των Κυθήρων, αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα αλληλεγγύης και θάρρους. Ανθρωπιάς και δύναμης της ανθρώπινης θέλησης. Συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Χάρη σε αυτά», τόνισε, «διασώθηκαν 80 συνάνθρωποι μας, τους οποίους τα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, για μία ακόμη φορά, έστειλαν προς τον θάνατο. Με την ανοχή της Τουρκικής ακτοφυλακής, που δεν εμποδίζει τη δράση τους. Όσο αυτό συνεχίζεται», υπογράμμισε, «τόσο οι διακινητές θα στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης με αφορμή την τελετή βράβευσης υπογράμμισε τα εξής: «Είναι σήμερα η πιο κατάλληλη στιγμή, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πρώτον. Η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όσο και αν σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αυτό θα συνεχιστεί. Δεύτερον. Η Ελλάδα σώζει ζωές, που οι αδίστακτοι διακινητές με την ανοχή της Τουρκίας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ανοχή, είναι συνενοχή. Τρίτον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι απλοί πολίτες, με τόλμη και γενναιότητα, συνδράμουν το Λιμενικό Σώμα, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και συντρέχουν τους μετανάστες.

Η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Όχι μόνο παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και επιτρέπει στα κυκλώματα των διακινητών να δρουν ανενόχλητα με αποτέλεσμα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ενώ, την ίδια στιγμή, διαστρέφοντάς την πραγματικότητα, κατηγορεί την Ελλάδα.

Η Τουρκία που ανέχεται τη δράση των κυκλωμάτων των διακινητών, κατηγορεί την Ελλάδα που τα εξαρθρώνει. Η Τουρκία που επιτρέπει στους διακινητές να θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, κατηγορεί την Ελλάδα που σώζει ζωές στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος σε χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βραβεύω ανθρώπους που συνεχίζουν να σώζουν ζωές την ώρα που κάποιοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου τους στέλνουν στο θάνατο. Στο πρόσωπο σας τιμούμε όλους αυτούς τους πολίτες και φυσικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛ.Α.Σ και της Πυροσβεστικής που παραδίδουν μαθήματα αυτοθυσίας και ανθρωπιάς. Θα είμαστε πάντα ως Ελλάδα απέναντι στα αδίστακτα κυκλώματα που εμπορεύονται και εργαλειοποιούν ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί οι πολίτες και στα Κύθηρα έδειξαν ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα πολιτισμού, ανθρωπιάς που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».

Ποιοι βραβεύτηκαν

Αναλυτικά στην διάρκεια της τελετής για την συνεισφορά τους στην επιχείρηση διάσωσης των 80 συνανθρώπων μας, βραβεύθηκαν οι εξής:

- Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

- Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

- Η Διοικητής του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων, Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Νίκη Γιαννακοπούλου, η οποία και παρέλαβε και τα βραβεία του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων καθώς και ο Λιμενοφύλακας Κωνσταντίνος Καμπανόπουλος που υπηρετεί στη Λιμενική Αρχή Κυθήρων.

- Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, Πυραγός Σπυρίδων Φουντουλάκης, ο οποίος παρέλαβε και τα βραβεία του προσωπικού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων καθώς και των Εθελοντών Πυροσβεστών.

- Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων, Υπαστυνόμος Α΄ Τριαντάφυλλος – Αντώνιος Πηλίκος, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο του Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων Ανθυπαστυνόμου Κουτσοκώστα Νικόλαου.

- Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων «Τριφύλειο», Γεώργιος Μεγαλοκονόμου.

- Ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, Ευστράτιος Αθανασόπουλος.

- Η νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, Μαρία Κοντολέων-Καλλιγέρου.

- Ο Βρεττός Σκλάβος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

- Ο Γεώργιος Σκλάβος, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Σκαφών.

- Ο Μιχαήλ Πρωτοψάλτης.

- Ο Δημήτριος Πρωτοψάλτης.

- Ο Παναγιώτης Πρωτοψάλτης.

- Ο Σπυρίδων Κασιμάτης και

- Ο Χρήστος Τζουάνης.