Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου 2022 οι πέμπτες εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τις εκδηλώσεις, οι οποίες από το 2018 έχουν καθορισθεί ως τοπική εορτή, τιμάται η επέτειος της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 1828 στο λιμάνι του Πόρου μεταξύ του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και των πρέσβεων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, κατά την οποία επιτεύχθηκε η τεράστια διπλωματική νίκη του καθορισμού των πρώτων συνόρων του Ελληνικού Κράτους στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. 
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πόρος το 1821» από τους Μπάμπη Ανδριανόπουλο, Μπάμπη Κανατσίδη, Σπύρο Μάνεση, Γιάννη Μανιάτη και τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη και συνεχίστηκαν την Παρασκευή με τη συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της Ποριώτισσας καλλιτέχνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγγελικής Μαρινάκη στην πλατεία Ηρώων. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με τη δοξολογία στον Ι.Μ.Ν. του Αγ. Γεωργίου και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια το πρωί και τη συναυλία των Locomondo το βράδυ στον Ρώσικο Ναύσταθμο, όπου περισσότεροι από 2.000 θεατές διασκέδασαν και χόρεψαν με τους ρυθμούς του συγκροτήματος.
 
Ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, κατά τον χαιρετισμό του στην κεντρική εκδήλωση της Παρασκευής, τόνισε ότι οι εορτασμοί των Συνοριακών αποτελούν μια αφορμή κατά την οποία ο Δήμος οφείλει να διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά του για τη διαχρονική εγκατάλειψη του νησιού σε κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας του κεντρικού Κράτους, όπως η υγεία, η παιδεία, ο αθλητισμός και η ασφάλεια, με τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι να είναι η επικείμενη υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων στο νησί. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το μήνυμα που στέλνει ο Δήμος στην Πολιτεία με την αφορμή των Συνοριακών είναι ότι οι κάτοικοι του Πόρου πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες, ώστε η σημερινή τους δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε ευγνωμοσύνη προς όσους επιλύσουν τα ανωτέρω ζητήματα και όχι σε οργή.
 
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων Νόνη Δούνια και Νίκος Μανωλάκος, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Διοικητής του Κ.Ε. Πόρος, εκπρόσωποι των τοπικών σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
 
Πολύτιμοι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν:
Πολεμικό Ναυτικό
Κ.Ε. Πόρος
Hellenic Seaways
Saronic Ferries
Άσπρος Γάτος
Aspros Gatos by Kouzino-Therapy
Hotel Άγκυρα
Hotel Manessi
Hotel Pavlou 
Hotel Χριστίνα – Πέρλια
Russian Bay 
«Λεμονοδάσος» (Δημήτρης Βλάχος)
Λέμβος Τζων Νάκης
Μαρία Ζεντέλη (γραφιστική υποστήριξη)
Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης