Οι Επετειακές Εκδηλώσεις Εορτασμού της Εν Τροιζήνι κατ΄ επανάληψιν Γ΄ Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσις (19 Μαρτίου - 5 Μαΐου 1827) πραγματοποιήθηκαν στην Τροιζήνα, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουλίου με την λαμπρότητα που αρμόζει στο ιστορικό αυτό γεγονός!
Η  Συνέλευση της Ενότητας, κατά πολλούς θεωρείται ως η «Ιδρυτική Πράξη» του Νεοελληνικού κράτους, καθώς διέσωσε την προοπτική της Επανάστασης των Ελλήνων και το όραμα της Απελευθέρωσης ενός ολόκληρου Έθνους.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασε η κα. Σάγια Τσαουσίδου  Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Σημαντικές ιστορικές πτυχές ανέλυσαν ο κ. Αθανάσιος Χρήστου , Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μίλησε για «την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, τις Απαρχές, τους Πρωτολάτες και τις στοχεύσεις της 195 χρόνια μετά», καθώς και ο κ. Ανδρέας Κούκος , Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος ΔΣ εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας, που αναφέρθηκε στην «Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827, για τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τα παρασκήνια».

Παράλληλα, αποδίδοντας την προσήκουσα Τιμή στη  συμβολή του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρεσης  απήγγειλε απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.

 Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης όμως δεν υπήρχαν μόνο οι αγωνιστές, οι μάχες, οι θυσίες, η διπλωματία…

Την ώρα που οι Έλληνες έδιναν το αίµα τους για την ελευθερία υπήρχαν και οι υπηρέτες της Τέχνης που διαδραμάτισαν  έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς μέσα από τα έργα τους, ήταν οι «ανταποκριτές», οι «αυτόπτες µάρτυρες», το «µέσο ενημέρωσης»…

Στην Τροιζήνα καλωσορίσαμε έκθεση εικαστικών εμπνευσμένη από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, την οποία επιμελήθηκε η κα. Μαρίνα Γκόντα - @Marina Gonta, Ιστορικός Τέχνης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, της οποίας η συμβολή στην διοργάνωση των εκδηλώσεων ήταν μείζονος σημασίας.

Οι εικαστικοί που μετείχαν ήταν οι: Αφιώνη Ολίβια, Βασιλάκη Κατερίνα, Γιαννακούλη Ευαγγελία, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Κουφουδάκη Μαρκέλλα, Κωνσταντινίδης Χρήστος, Κυριαζή Άννα, Λιακοπούλου Θεοδώρα, Μίχα Ισμήνη, Μπίγαλη Μάτα, Νικολάου Μαρία, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Παύλου Νίκος, Πολίτη -Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταματόγιαννη Έλενα, Τσιβδάρη Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Χατζόπουλος Δημήτρης.

Σημαντική μορφή τέχνης στην εποχή της επανάστασης, ήταν και ο χορός, κάτι μου ανέλυσε ο κ. Τεντζεράκης Χρήστος, Πρόεδρος του πανελλήνιου φορέα "Αρχείο Ελληνικού Χορού" και  Γενικός Γραμματέας της IOV UNESCO Ν. Ευρώπης, ο οποίος μας μίλησε για τον «ελληνικό χορό στο πλαίσιο του Νεοσύστατου Εθνικού Κράτους στον απόηχο της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας».

Οι ομόφωνες Αποφάσεις που ελήφθησαν στην Τροιζήνα, στη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμιας σημασίας μνεία των πανανθρώπινων αξιών και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και αποτελούν για όλους μας πηγή άντλησης επίκαιρων και διαχρονικών διδαγμάτων.

Με αφορμή τις θεμελιώδεις αυτές αποφάσεις, εμπλουτίστηκε το διεθνές πρότζεκτ #GrowOurHumanity των Τσεχικών Κέντρων, με εμπνευσμένα ρητά προσωπικοτήτων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, μία έκθεση που παρουσίασε στην Τροιζήνα η κα. Lucie Kuligova - @Lucie Kuligova, Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας.

Ο Σκοπευτικός Σύλλογος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, μέσω μιας ενδεικτικής μουσειακής έκθεσης κειμηλίων του 1821 μας έκαναν γνωστά μερικά από τα είδη που χρησιμοποιούσαν οι Αντιπρόσωποι του Έθνους, οι οποίοι κατάφεραν «να ρίξουν την φιλοτιμίαν τους κάτω, για την αγάπην της πατρίδας».

Η συμμετοχή του κόσμου μας τίμησε ιδιαιτέρως και μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να προβάλουμε τον τόπο μας με τον σεβασμό που του αρμόζει.

Ευχαριστούμε όλους τους μετέχοντες και επιπρόσθετα ευχαριστούμε για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο  τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Χριστόφορο Μπουτσικάκη - Χριστόφορος Μπουτσικάκης, την Βουλευτή Α΄ Πειραιώς & Νήσων κα. Νόνη Δούνια , τον Βουλευτή Α΄ Πειραιώς & Νήσων κ. Νικόλαο Μανωλάκο - Νικόλαος Μανωλάκος, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη - Βάσω Μπόγρη, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Α’ Πειραιά και Νήσων, κ. Στάθη Οικονόμου, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος, κ. Πέτρο Μούγιο τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, κ. Σπύρο Σπυρίδων τον εκπρόσωπο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος, Πλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού κ. Δημήτριο Μωρελάτο, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Αργολίδος, Πύραρχο Αναστάσιο Παπά, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Τροιζήνας, Α/Β Αποστόλη Θυμιόπουλο, τον Υπολιμενάρχη Πόρου, Υποπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος Σταμάτιο Δημητρίου, τον Δήμαρχο Επιδαύρου, κ. Αναστάσιο Χρόνη, τον Γραμματέα του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών όπλων Πατρών, κ. Παύλο Ζαβέδρα, και τον κ. Θεόδωρο Νικολάου, για την συμβολή του στην δημιουργία νέας Ιστοσελίδας για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.


Με την καθιερωμένη Δοξολογία, την Επιμνημόσυνη Δέηση και την Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην Τροιζήνα, ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, με την υπόσχεση να παραδειγματιστούμε εμείς οι νεότεροι από τους  Έλληνες που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις διχόνοιες και να ενεργήσουν συλλογικά για το γενικό καλό.