Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής προσπάθεια σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση πλαισίου καθαρισμών από «θαλάσσια απορρίμματα», έλαβε χώρα την Τετάρτη 23.2.2022 στα γραφεία της ΚΕΔΕ με πρωτοβουλία της Aegean Rebreath και του νεοσύστατου δικτύου Μπλε Δήμων, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πόρου και 15 ακόμα Δήμοι της χώρας

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος Π. Βαρελίδη (Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων) και Μ. Γραφάκο (Γ.Γ. Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων) τις δράσεις τους στο επίπεδο της απομάκρυνσης απορριμμάτων από βυθούς και ακτές και να τονίσουν την έλλειψη νομικού και χρηματοδοτικού πλαισίου ικανού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην τεράστια κλίμακά του.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι μέσω των εθελοντικών και δημοτικών δράσεων απομακρύνεται ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό των απορριμμάτων αυτών. Ο Γιάννης Δημητριάδης τόνισε επίσης, ότι τα μεταφερόμενα πλαστικά και η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του Σαρωνικού.

Επιστέγασμα της σύσκεψης ήταν η έκφραση βούλησης της ΚΕΔΕ για στενή συνεργασία με το Δίκτυο Μπλε Δήμων και η δέσμευση των δύο Γεν. Γραμματέων για μελέτη του θέματος και αναζήτηση λύσεων. Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές είναι μεν ιδιαίτερα θετικές, αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθεί ότι τίθενται χειροπιαστές βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, ο επικεφαλής της Aegean Rebreath Γ. Σαρελάκος και 33 Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων και Λιμενικών Ταμείων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των 16 μελών του Μπλε Δικτύου (Αλόννησος, Ανάφη, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Κέα, Κεντρ. Κέρκυρα, Λευκάδα, Νάξος, Πάρος, Πόρος, Ραφήνα, Σαντορίνη, Σύρος, Τήνος και τα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας, Σαντορίνης και Σκύρου).