Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ανακοίνωσε το έργο της αυτόματης τηλεμετρίας στο δίκτυο ύδρευσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  3εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Φιλόδημος 
 
Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη: 
 
"Δύο πολύ σημαντικά έργα για την διαχείριση του νερού στον Δήμο Πόρου υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα έργα υποδομών που έχουν γίνει από τον Δήμο μετά το 2008, με το πρώτο, κόστους 1.018.343€, να αφορά στην εγκατάσταση αυτοματισμών τηλεμετρίας στο δίκτυο ύδρευσης και το δεύτερο, κόστους 1.879.565€, να αφορά στην εγκατάσταση ασύρματων υδρομέτρων σε όλες τις παροχές του δικτύου.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Φιλόδημος 1 -αντίστοιχα- μετά την έγκριση σχετικών αιτημάτων του Δήμου το 2018, και δημοπρατήθηκαν (ως προμήθειες) μέσω διεθνών διαγωνισμών που διενήργησε ο Δήμος με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό άνω των 3εκ€.
 
Αντικείμενο του πρώτου έργου, το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε, είναι η εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης στις γεωτρήσεις, τις δεξαμενές και τους κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης και πυρασφάλειας. Αντικείμενο του δεύτερου έργου, το οποίο βρίσκεται υπό υλοποίηση, είναι ο διαχωρισμός του δικτύου διανομής σε 9 βασικές ζώνες, η προμήθεια και τοποθέτηση 4.000 υδρομετρητών με τεχνολογία ασύρματης αποστολής δεδομένων μέσω WiFi, η εγκατάσταση δικτύου επικοινωνίας, και η προμήθεια εξοπλισμού εντοπισμού διαρροών. Τα δύο συστήματα συλλέγουν πληροφορίες οι οποίες αναλύονται σε αντίστοιχα ψηφιακά κέντρα ελέγχου, δίνοντας στον Δήμο άμεση και συνολική γνώση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, των απωλειών και γενικά του ισοζυγίου νερού.

Με την εφαρμογή των δύο συστημάτων, ο Δήμος Πόρου θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή οικονομία, ασφάλεια και ποιότητα ύδατος, εφαρμόζοντας εναλλακτικές πρακτικές άντλησης και διανομής, διαχείρισης πίεσης και ενέργειας, εντοπισμού βλαβών (στο δίκτυο και στους καταναλωτές) και μη-καταμετρούμενων καταναλώσεων και βελτίωσης της τιμολογιακής του πολιτικής (μείωση τελών). Επιπλέον, σημαντική θα είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, με την καταμέτρηση να γίνεται σε μηδενικό χρόνο και τους λογαριασμούς να εκδίδονται ανά δύο μήνες. Επίσης, η μαζική απόσυρση των συμβατικών οικιακών υδρομέτρων δίνει την ευκαιρία στον Δήμο να διενεργήσει τεχνικό έλεγχο, προκειμένου να μπορεί να προβεί σε διαγραφές βεβαιωμένων ποσών που αποδίδονται σε εσφαλμένες μετρήσεις.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Πόρου καταναλώνει ημερησίως περίπου 1.500 κυβικά νερού τον χειμώνα και έως 2.500 το καλοκαίρι, αντιμετωπίζοντας υψηλά οικονομικά κόστη και προβλήματα μη-επάρκειας τις περιόδους αιχμής. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι παραπάνω καταναλώσεις αντιστοιχούν μόνο στο 55% του νερού που παράγουν οι γεωτρήσεις, αφού στο μέσο δίκτυο υδροδότησης οι διαρροές αντιστοιχούν στο 45% της άντλησης. Με την συνδυαστική λειτουργία των δύο έργων, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί περιορισμός των διαρροών κατά 75%, δηλαδή ετήσιο πλεόνασμα ύδατος άνω των 160.000 κυβικών, το οποίο ισοδυναμεί με τις ανάγκες ενός πληθυσμού άνω των 3.000 κατοίκων."