Δίχως δωρεάν self tests έχουν βρεθεί τα φαρμακεία του Πόρου, σύμφωνα με καταγγελεία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους γονείς των μαθητών, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων. 

Ο κ. Δημητριάδης με την ανακοίνωση του, εκφράζει την ανησυχία του τόσο για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, όσο και για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς, όπως είναι γνωστό, το νησί έχει ελλείψεις ιατρών και παιδιάτρων. 

Ο Δήμαρχος Πόρου, ενημερώνει τους δημότες πως αν δεν βελτιωθεί δεν υπάρχει επάρκεια σε δωρεάν self tests μέχρι αύριο το απόγευμα και αν δεν εξασφαλιστεί η επάρκεια τους την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρατήσει τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Επαίδευσης κλειστά μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Δημητριάδη: 


ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ (ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!)


Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μου αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας στον Πόρο (και πιθανότητα και σε άλλα μικρά νησιά), θέλω να ενημερώσω για τα ακόλουθα αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των Σχολείων:
• Τα Φαρμακεία του Πόρου (αλλά και του Γαλατά) δεν έχουν επάρκεια self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού, καθώς δεν τους στάλθηκαν οι ποσότητες που είχαν παραγγείλει από την Πολ. Προστασία και εξαντλήθηκαν (ή εξαντλούνται) και οι ποσότητες των πωλούμενων tests. Σήμερα κλείνει η πλατφόρμα για την διάθεσή τους και ο επόμενος ανεφοδιασμός θα γίνει «από Δευτέρα». Και δεν έχω δει μέχρι στιγμής κανένα ελικόπτερο του Υπ. Παιδείας ή της Πολ. Προστασίας να έχει φέρει στο νησί το απόθεμα που ανακοίνωσε πριν λίγο η Κυβέρνηση ότι θα στείλει άμεσα στα Φαρμακεία (εννοώντας προφανώς ότι αυτό θα γίνει στις μεγάλες πόλεις).
• Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, σε περίπτωση κρουσμάτων οι μαθητές θα πρέπει, επιπλέον των τριών self tests εβδομαδιαίως, να κάνουν και δύο rapid tests. Στην ερώτηση για το πού θα τα κάνουν και αν θα τα πληρώσουν, τα αρμόδια Υπουργεία απάντησαν ότι αυτό θα γίνεται δωρεάν στις δημόσιες δομές. Στον Πόρο όμως δεν έχουμε δημόσια δομή που διενεργεί rapid tests και γενικότερα δεν έχουμε υγειονομική δομή που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.
• Στον Πόρο (και την Τροιζηνία) δεν έχουν αποσταλεί ακόμα εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11 και όσοι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους περιμένουν εδώ και έναν μήνα να τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν.
• Σημειώνεται επίσης ότι στις υγειονομικές δομές του Πόρου και της Τροιζηνίας εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει παιδίατρος (εκτός όλων των άλλων ελλείψεων).


Με βάση τα παραπάνω, ενημερώνω τους γονείς και τους κατοίκους του νησιού για τα εξής:
1. Αν μέχρι αύριο το απόγευμα δεν έχει αποκατασταθεί η έλλειψη των self tests και δεν σιγουρευτώ ότι όλοι οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό στον Πόρο είχαν την δυνατότητα να τα προμηθευτούν, θα εκδώσω Απόφαση να μην λειτουργήσουν την Δευτέρα τα Σχολεία της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά).
2. Το ίδιο θα κάνω όσο δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των self tests στο νησί.
3. Το ίδιο θα κάνω επίσης σε περίπτωση διαπίστωσης κρουσμάτων στα Σχολεία και έως ότου το Υπουργείο Υγείας ενημερώσει επισήμως τον Δήμο Πόρου ότι στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου θα διενεργούνται rapid tests (και επομένως θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου του Υπ. Παιδείας).
4. Καθώς ως Δήμαρχος δεν έχω αρμοδιότητα να λάβω αντίστοιχες Αποφάσεις για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, θα επικοινωνήσω άμεσα με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων, η οποία έχει την σχετική αρμοδιότητα, και θα της ζητήσω να ενεργήσει με ανάλογο τρόπο. Αν δεν το κάνει, η προσωπική μου συμβουλή στους μαθητές είναι να μην πάνε στο Σχολείο τουλάχιστον την Δευτέρα.
5. Καθώς από το 2020 μέχρι σήμερα, ποτέ, ούτε μία φορά, τα αρμόδια Υπουργεία και η Επιτροπή που εισηγείται τα μέτρα στην Κυβέρνηση, δεν έχουν ενδιαφερθεί ή ρωτήσει ή ακούσει τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε στα μικρά νησιά, ελπίζω ότι οι παραπάνω κινήσεις του Δήμου μας θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους εδώ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
6. Προτείνω στους συναδέλφους Δημάρχους που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα στους Δήμους τους να ενεργήσουν αναλόγως.