Ολοκληρώθηκαν εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος οι εργασίες διαπλάτυνσης και τσιμεντόστρωσης του Περιφερειακού Δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων, που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής με φορέα μελέτης, αδειοδότησης, δημοπράτησης και εκτέλεσης τον Δήμο Κυθήρων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 285.000€ και με την επιτευχθείσα έκπτωση η τελική δαπάνη ανέρχεται σε 216.426,96€.

Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής ανάπτυξης για το ακριτικό νησί των Αντικυθήρων. Ο κεντρικός οικισμός του Ποταμού αποκτά πλέον έναν ασφαλή περιφερειακό δρόμο, ενώ ενισχύεται η προοπτική επέκτασης του οικισμού, καθώς ο Δήμος μας μερίμνησε για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης και ηλεκτρισμού σε όλο το μήκος του δρόμου, με ίδια δαπάνη.

Για το συγκεκριμένο έργο, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Το 2013, ο σημερινός Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας, συνάντησε τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη, στο γραφείο του στον Πειραιά μαζί με τον αείμνηστο Μανώλη Στάθη και του ζήτησαν την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο κ. Χαρχαλάκης απέστειλε το με αρ.πρωτ. Ε.16/12/169/07-06-2013 έγγραφο με το οποίο ζητούσε επίσημα τηνχρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια.

Το έργο εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2013 (χρήση 2014), με ποσό 285.000€. Για να ενταχθεί, ζητήθηκε υποστηρικτικό έγγραφο από τον τότε Δήμαρχο κ. Θ. Κουκούλη, το οποίο και απεστάλη.

Το Σεπτέμβριο του 2014, η νέα τότε Δημοτική Αρχή ξεκίνησε την μακρά διαδικασία αδειοδότησης του έργου, το οποίο καθώς χωροθετείται σε περιοχή του δικτύου “NATURA 2000”, έπρεπε να λάβει τις εγκρίσεις συνολικά 17 δημοσίων υπηρεσιών, όπως (ενδεικτικά): 5 υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, 3 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, 2 υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού κ.λπ.

Η οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (ΑΕΠΟ) εγκρίθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 2 Ιουλίου 2018, δηλαδή 5 χρόνια μετά την αρχική του χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια, ο Δήμος μας με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προχώρησαν τις διαδικασίες δημοπράτησης και συμβασιοποίησής του, που δυστυχώς διακόπηκαν για σχεδόν 7 μήνες λόγω της παρατεταμένης απεργίας των μηχανικών του Δημοσίου που αντιδρούσαν στο Νόμο 4674/20, ο οποίος με τις προβλέψεις του δίνει ουσιαστικές λύσεις στους μικρούς υποστελεχωμένους Δήμους αναφορικά με την ωρίμανση και την δημοπράτηση των έργων.
Συνολικά απαιτήθηκαν σχεδόν 8 χρόνια για την αδειοδότηση, δημοπράτηση και τσιμεντόστρωση ενός υπάρχοντος δρόμου μήκους 1100 μέτρων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Εμμ. Χαρχαλάκης, δήλωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε στο νησί μας και είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι καθώς αναβαθμίζεται το οδικό δίκτυο, παρέχοντας ασφάλεια σε κατοίκους και επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν τα χρόνια αυτά στην χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου: τους Περιφερειάρχες κ. Γιάννη Σγουρό, κα. Ρένα Δούρου και κ. Γιώργο Πατούλη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Δημήτρη Κατσικάρη, κ. Τάκη Χατζηπέρο και κα. Βάσω Μπόγρη και φυσικά τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη που διαρκώς μεριμνά για το μικρό μας νησί και τους κατοίκους του, όπως επίσης και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους για την μέχρι σήμερα θετική αντιμετώπισή τους στις ανάγκες του νησιού μας. Είμαι σίγουρος ότι ο Δήμος και ο Δήμαρχός μας προσωπικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των Αντικυθήριων και στα επόμενα χρόνια».