Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων, Σπύρος Πολλάλης, έστειλε το δικό του μήνυμα:

 

Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Τροιζηνίας-Μεθάνων:

 

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων,


στέκουμε σήμερα ευλαβικά, ενώπιον του Τριαδικού Θεού μας και της Θεομήτορος, τον Ευαγγελισμό της οποίας τιμούμε, ενώπιον της ένδοξης Ιστορίας μας, με συνείδηση της βαριάς Κληρονομιάς μας. Είμαστε οι απόγονοι, η συνέχεια των Επαναστατών του 1821, που έβαλε τέλος σε ζυγό δουλείας τεσσάρων αιώνων. Και σήμερα, 200 χρόνια μετά, διατρανώνουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας, να πορευόμαστε με οδηγό τα διδάγματα του πολυετούς θυσιαστικού Αγώνα. Με απόλυτη συναίσθηση ότι, εμείς ειδικά, οι Πολίτες του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, είμαστε οι κληρονόμοι ενός τόπου, στον οποίο αποθεώθηκε η Ενότητα του Ελληνισμού, εν έτει 1827, στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, που έλαβε χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή, για την έκβαση του ηρωικού, Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Προγόνων μας.


Σήμερα αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή, σε εκείνους που προετοίμασαν το μεγάλο Ξεσηκωμό του Γένους, με πρωτοπόρους τον Ιερό Κλήρο και τους Δασκάλους του Γένους, που κράτησαν άσβεστη, στις ψυχές των Προγόνων μας, τη φλόγα της Λευτεριάς. Κλίνουμε το γόνυ σε όσους συμμετείχαν στον Αγώνα. Σ΄ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, που ανάλωσαν το βίο και το βιός τους, προκειμένου να ζήσουμε ελεύθεροι εμείς, οι απόγονοί τους.


Η σκέψη μας σήμερα στρέφεται στο Δραγατσάνι, στην Άγια-Λαύρα, στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Τριπολιτσά, στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και τα Βέρβενα, στην Αλαμάνα, στο Χάνι  της Γραβιάς, στα Ψαρά, στη Χίο, στα Δερβενάκια, στο Πέτα, στο Κεφαλόβρυσο, στο Μανιάκι, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, στη Νάουσα, στο Σούλι, στη Χαλκιδική, στη Σαμοθράκη, στην Κρήτη, στην Κύπρο, σε κάθε γωνιά της επαναστατημένης Ελλάδας. Στους τόπους όπου αντάμωσαν τη Δόξα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Εμμανουήλ Παπάς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Ανδρέας Μιαούλης, η Δόμνα Βισβίζη, ο Μάρκος Μπότσαρης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Νικηταράς, ο Δημήτριος Παπανικολής, ο Παπαφλέσσας, ο Κίτσος Τζαβέλλας, ο Δημήτρης Κουρμούλης,  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και μυριάδες άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι Ήρωες.


Τιμούμε την απόφασή τους, που αποτυπώθηκε στο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», στην Επαναστατική Προκήρυξη του Υψηλάντη. Παραδειγματιζόμαστε, απ΄ τους κινδύνους που πέρασε ο Αγώνας τους. Εμπνεόμαστε από την αξιοθαύμαστη ενότητα και ομοψυχία τους, που έστω και την ύστατη ώρα, διέσωσε την προοπτική της Λευτεριάς. Όπως συνέβη στην Τροιζήνα, με τις ομόφωνες αποφάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, που ανέδειξε πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια και ενέκρινε ένα εκπληκτικό, νομικό κείμενο, «Το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδας». Νιώθουμε, τον ισχυρό συμβολισμό που εκπέμπει ο τόπος μας, μέσω του Κάστρου του Φαβιέρου, αφού, εδώ οργανώθηκε το πρώτο, Ελληνικό, Τακτικό Σώμα Στρατού. Εδώ αναγέρθηκε το Κάστρο του, από τον Γάλλο Στρατηγό, πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης, που είχε κατασκευάσει, τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Αθηναίος Στρατηγός Νικίας.


Ας είναι, λοιπόν, η 200στή Επέτειος του ΄21, η απαρχή της γρηγορούσας εθνικής αυτογνωσίας, που οφείλουμε, σε αυτούς που μας λευτέρωσαν! Ας είναι η αφετηρία για μια Ελλάδα με σύγχρονο όραμα, αποφασισμένη να ζει και να προκόβει, με θεμέλιο την ιστορική, την Πολιτιστική της Κληρονομιά, την Πίστη και την Παράδοσή μας. Σε μια τέτοια Πατρίδα, που εμείς, οι Πολίτες, οι κάτοικοι του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, είμαστε ταγμένοι σε ρόλο πρωτοπόρου και πρωταγωνιστή.


Χρόνια Πολλά! Ζήτω, η Επανάσταση του 1821! Τιμή και Δόξα στους Ήρωες Προγόνους μας!


Σπυρίδων Χρ. Πολλάλης
Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων