Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 22.3.2021 οι εμβολιασμοί των κατοίκων του Δήμου Πόρου άνω των 60 ετών που υπέβαλαν σχετική αίτηση στον Δήμο και συμπεριλήφθηκαν στην λίστα που υποβλήθηκε από τον Δήμο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 10.3.2021. 
 
Οι εμβολιασμοί γίνονται με προτεραιότητα ηλικίας και ξεκίνησαν από τους πρώτους 60 προς εμβολιασμό Έλληνες πολίτες (επί συνόλου 356), οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες ειδοποιήθηκαν από τον Δήμο για το ακριβές ραντεβού τους, ενώ οι ειδοποιήσεις για τα ραντεβού των επόμενων ημερών θα γίνονται καθημερινά, ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. και του Υπουργείο Υγείας.
 
Διευκρινίσεις:
 
Οι εμβολιασμοί γίνονται με το εμβόλιο της pfizer.
Η λίστα των 27 αλλοδαπών πολιτών με ΑΜΚΑ είναι ξεχωριστή και τα ραντεβού εμβολιασμών των κατοίκων που εμπεριέχονται σε αυτήν θα προγραμματιστούν μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή κατ’ εκτίμηση σε 1-2 βδομάδες από σήμερα.
Η λίστα των 38 αλλοδαπών πολιτών χωρίς ΑΜΚΑ είναι επίσης ξεχωριστή. Οι κάτοικοι που εμπεριέχονται σε αυτήν θα πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των κατοίκων με ΑΜΚΑ να ακολουθήσουν την διαδικασία που θεσμοθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση πριν λίγες μέρες προκειμένου να αποκτήσουν προσωρινό ΑΜΚΑ. (ακολουθεί ειδική ανακοίνωση για αυτούς).
Η συμπληρωματική λίστα κατοίκων που έχουν υποβάλει αίτηση εμβολιασμού στον Δήμο μετά τις 9.3.2021, θα παραδοθεί στην Γ.Γ.Π.Π. λίγο πριν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όσων εμπεριέχονται στις τρεις παραπάνω λίστες, ώστε κάθε κάτοικος (άνω των 60 ετών) που δεν έχει ακόμα δηλώσει το όνομά του, να μπορεί να το κάνει μέχρι την «τελευταία στιγμή». Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ακυρώσουν το ραντεβού εκείνο και να δηλώσουν τα στοιχεία τους στην (συμπληρωματική) λίστα του Δήμου.
Τα ραντεβού όσων κατοίκων έχουν κάνει αίτηση μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov ή έχουν κληθεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης εξακολουθούν να ισχύουν και θα διενεργούνται κανονικά.
Οι κάτοικοι με «νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου» εφόσον έχουν ηλικία άνω των 60 ετών είναι σκόπιμο (για λόγους συντομίας) να εμβολιαστούν μέσω της διαδικασίας που συντονίζει ο Δήμος, ενώ όσοι από αυτούς έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν σχετική αίτηση μόνο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.
 
 
Ενημέρωση για την διαδικασία απόκτησης «προσωρινού ΑΜΚΑ εμβολιασμού» από τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ
 
Κατόπιν των αιτημάτων που υπέβαλαν Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων της χώρας (μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Πόρου) στην ελληνική κυβέρνηση, ψηφίστηκε από την Βουλή ειδική διάταξη (ά. 248 του Ν. 4782/2021 - ΦΕΚ Α΄36) η οποία ισχύει από τις 9.3.2021, σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται «προσωρινό ΑΜΚΑ» σε όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εμβολιστούν.
Η έκδοση του «προσωρινού ΑΜΚΑ» γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov και της επιλογής «Αναζήτηση: Αν δεν διαθέτετε ΑΜΚΑ ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ» (η επιλογή βρίσκεται στην κορυφή της κεντρικής σελίδας).
Η πλατφόρμα δυστυχώς δεν έχει επιλογή ανάγνωσης στα αγγλικά, οπότε οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον δεν γνωρίζουν ελληνικά, θα πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου Έλληνα χρήστη (η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει και μέσω του Κ.Ε.Π. του Δήμου).
Ο Δήμος Πόρου εντός της ερχόμενης βδομάδας θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τους 38 πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ανωτέρω, να υποβοηθήσει την διαδικασία αιτήματός τους για «προσωρινό ΑΜΚΑ» και να λάβει πληροφορίες για το ποιοι από αυτούς την έχουν διεκπεραιώσει ήδη.
Όταν οι ανωτέρω πολίτες ενημερωθούν από την πλατφόρμα emvolio.gov για την έγκριση της αίτησής τους, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Κ.Ε.Π. για την ενεργοποίηση του «προσωρινού ΑΜΚΑ» και αφού τον λάβουν, να επικοινωνούν εκ νέου με τον Δήμο Πόρου ([email protected] και 22983 20512) προκειμένου να γνωστοποιούν το «προσωρινό ΑΜΚΑ» τους.
Σημειώνεται ότι για την απόκτηση του «προσωρινού ΑΜΚΑ» δεν απαιτείται η μετακίνησή των πολιτών εκτός του τόπου κατοικίας τους.