Από τον εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πόρου, π. Χαράλαμπο Μυλωνόπουλο, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Γαλατά: 

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 ο κ. Τ. Ι., κάτοικος Πόρου, μεταφέρθηκε από την οικία του στο Κέντρο Υγείας Γαλατά προς εξέταση, διότι πονούσε πολύ στα πόδια του. Αυτοί που τον συνόδεψαν ήταν ο κ. Στέφανος Μπίσσιας, εθελοντής οδηγός του ασθενοφόρου του Δήμου Πόρου και ο γράφων αυτό το κείμενο π.Χαράλαμπος Μυλωνόπουλος, διότι με ειδοποίησαν να πάω στο σπίτι του ασθενούς και να βοηθήσω να τον σηκώσουμε και με άλλους ανθρώπους που ήταν εκεί.

Τελικά όταν φτάσαμε στο Κέντρο Υγείας Γαλατά δεν υπήρχε κανένας γιατρός στην βάρδια, παρά μόνο μία νοσηλεύτρια και δύο τραυματιοφορείς –οδηγοί ασθενοφόρου. Αφού δεν υπήρχε γιατρός, εκλήθη και ήρθε ο ιδιώτης παθολόγος κ. Γεώργιος Κεραμίδας, για να εξετάσει τον ασθενή. Αυτός είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο του Κ. Υγείας Γαλατά στο νοσοκομείο του Αργους που εφημέρευε.

 

Στις 20 Ιανουαρίου η κ. Σ.Μ., κάτοικος Πόρου, μετεφέρθη με το ίδιο ασθενοφόρο από την οικία της στο Κ. Υ. Γαλατά, κατόπιν εντολής του κ. Γεωργίου Κεραμίδα και πάλι, ο οποίος πήγε στο σπίτι της και διέγνωσε πρόβλημα στην καρδιά της. Στο Κέντρο Υγείας και πάλι δεν υπήρχε εφημερεύων ιατρός. Εκεί προσέτρεξε ο ιδιώτης καρδιολόγος κ. Ευάγγελος Παπαματθαίου. Αυτός την έσωσε από το χειρότερο πρόβλημα που απείλησε τη ζωή της, κατά τη διάρκεια που αυτή βρισκόταν εκεί. Όσον δε αφορά στην μετακομιδή της κ. Σ.Μ. από τοΓαλατά στο Νοσοκομείο Αργους ήρθε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κρανιδίου με γιατρό, το οποίο την μετέφερε στο Νοσοκομείο. Στα δύο προαναφερθέντα περιστατικά διαπιστώνουμε ότι δύο ιδιώτες γιατροί ήρθαν να συνδράμουν το Κ. Υγείας Γαλατά, το οποίο ανήκει στο Ε.Σ.Υ.

 

Τι θα γινόταν λοιπόν στο Κ. Υγείας Γαλατά αν μεταφερόταν κάποιος άνθρωπος που είχε πάθει έμφραγμα και δεν υπήρχε κανείς γιατρός στη βάρδια και ταυτόχρονα δεν έβρισκαν στο τηλέφωνο κανέναν ιδιώτη γιατρό;

Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτός ο άνθρωπος θα ζούσε και δε θα είχε χάσει την ζωή του;

 

Τούτο το ερώτημα το θέτουμε διότι γνωρίζουμε πως και παλαιότερα μεταφέρθηκαν τρεις τραυματίες στο Κ. Υγείας, χωρίς και πάλι να υπάρχει γιατρός στη βάρδια. Τότε για άλλη μια φορά εκκλήθηκαν ιδιώτες γιατροί στα τηλέφωνά τους για βοήθεια. Δεν πήγαν όμως γιατί έλειπαν. Ακόμη γνωρίζουμε ότι από το συγκεκριμένο Κ.Υ. έφυγαν τρεις γιατροί. Η μικροβιολόγος κ. Αικατερίνη Μανδραπήλια και οι παθολόγοι κ. Βασίλειος Μαύρος και κ. Δρίτσας.

 

Μετά από όλα αυτά επιτρέψτε μου να θέσω και μερικά ερωτήματα, σχετικά με το Κέντρο Υγείας.

Όι συνθήκες μέσα σε αυτό είναι κατάλληλες, για να μπορέσει να εργαστεί σωστά ένας φιλότιμος και ανιδιοτελής γιατρός, ή αυτός πολεμείται από το ίδιο το περιβάλλον του Κέντρου Υγείας;

Μήπως υπάρχουν και εξωυγειονομικοί του Κέντρου Υγείας παράγοντες, που επιθυμούν την υποβάθμισή του και πιέζουν για αυτή;

Μήπως οι ιατροί δεν πληρώνονται για τις εφημερίες τους;

Αν όλα βαίνουν καλώς στο Κ. Υγείας Γαλατά, γιατί έφυγαν οι προαναφερθέντες ιατροί, παραιτούμενοι από την μόνιμη θέση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να μας δώσει απαντήσεις κοινοποιώντας τες και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ο διευθυντής του Κ.Υγείας, ο οποίος από ότι μάθαμε έχει κάνει πολλές ενέργειες, για να έρθουν νέοι γιατροί.

Επειδή λοιπόν κάθε άνθρωπος αποτελεί μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα του Θεού, το οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας και πρωτίστως οι γιατροί, όταν ο άνθρωπος ασθενεί, γι` αυτό προτείνουμε τρία πράγματα:

Όλοι οι αρμόδιοι, οι οποίοι λόγω θέσεως έχουν ασχοληθεί και συνεχίζουν να ασχολούνται με το Κ. Υγείας και τα προβλήματά του, είναι μέγιστη ανάγκη να κοινοποιήσουν στο λαό των Δήμων Τροιζηνίας –Μεθάνων και Πόρου, τι έγγραφα διαμαρτυρίας έχουν κάνει προς τις προϊσταμένες τους αρμόδιες αρχές , για την πλήρωση του Κ. Υγείας Γαλατά σε ιατρικό προσωπικό.

Στη συνέχεια να συνταχθεί μια επιστολή διαμαρτυρίας που θα υπογραφεί από τους κατοίκους των Δήμων της περιοχής μας και θα αποσταλεί εκεί που πρέπει μήπως και λυθεί το πρόβλημα.

Την ίδια επιστολή να λάβουν και όλοι οι βουλευτές της περιοχής μας, από όλατα κόμματα, διότι χρειάζεται και αυτοί να βοηθήσουν. Γι’αυτό άλλωστε τους ψηφίζει ο λαός.

Αυτά χρειάζονται να γίνουν διότι οι κάτοικοι Τροιζηνίας –Μεθάνων και Πόρου, καθώς και οι παραθεριστές του καλοκαιρού , δεν είμαστε άνθρωποι κατώτεροι απ’ όλους τους άλλους , για να «πηγαίνουμε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι», όπως λέει ο λαός.

Όλοι είμαστε ως άνθρωποι δημιουργημένοι από τον ίδιο Θεό και ισότιμοι απέναντί Του και μεταξύ μας έχοντας ο καθένας τα δικά του ξεχωριστά χαρίσματα, που Εκείνος μας δώρισε.

 

Με σεβασμό και εκτίμηση Π. Χαραλάμπης Νικολ. Μυλωνόπουλος

 

Πηγή: porosnews.gr