Tον νέο πολυχώρο ανακύκλωσης στην Α΄ Ακτή του Αλίμου, στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμογής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, εγκαινίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για το περιβάλλον με τα έργα του και τις δράσεις του. Γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ασφάλεια σε κάθε χώρα και σε όλο τον πλανήτη, χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ που παρίστατο στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην όπως την χαρακτήρισε, «εκπληκτική διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της οποίας η χώρα ανοίγει και πάλι στους τουρίστες κι επισήμανε ότι «το περιβάλλον εξαρτάται από εμάς».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη συμβολή των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για εταιρείες με πρωτοποριακή τεχνολογία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα κυκλικής οικονομίας Γ. Κρεμλής.

Για την εφαρμογή της νέας Δράσης για την Ανακύκλωση στις παραλίες χρησιμοποιείται το 1ο και μοναδικό παγκοσμίως Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, το οποίο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πάνελς, ώστε να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης, δημιουργώντας ένα ενεργειακά αυτόνομο υψηλής τεχνολογίας Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ξεκίνησε λοιπόν ένα road – show στις παραλίες της χώρας, με έναρξη από τις παραλίες της Αττικής και συγκεκριμένα από τον Αλιμο, που θα επεκταθεί σε νησιά της χώρας μας, ενώ θα διαρκέσει έως αρχές Σεπτεμβρίου 2020.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την ανακύκλωση»

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του τόνισε ότι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όλοι πρέπει να είμαστε μια ομάδα και ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,  του οποίου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο, το 10% του προγράμματος θα αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Επεσήμανε ότι χωρίς τους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε τον θετικό ρόλο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Παραλλήλως, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ηλεκτροκίνηση και θύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν από μήνες είχε νομοθετήσει τη δυνατότητα των Δήμων και των Περιφερειών να προμηθεύονται ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

«Είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι στο ωραιότερο -κατά την προσωπική μου γνώμη- μέρος, στον ωραιότερο χώρο αστικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νότιο τμήμα της Αθήνας μας, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, είναι το ωραιότερο αστικό μέρος της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε:

«Θέλω να υπογραμμίσω, ότι στον τομέα της ανακύκλωσης οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ, διότι η αλήθεια είναι ότι έως τώρα είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Και όπως αφήσαμε το ξεχωριστό θετικό μας αποτύπωμα σε όλη τη γη, από την εξαιρετική διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τώρα έχει η ώρα να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, σαν μία ομάδα, στην ανακύκλωση και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πριν από έξι μήνες νομοθετήσαμε την δυνατότητα να αγοραστούν και να λειτουργήσουν τα οχήματα του κράτους και της Αυτοδιοίκησης με ηλεκτροκίνηση και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε τους Δήμους προκειμένου να προβούν στις πρώτες προμήθειες ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε:

«Με την ευκαιρία, θα ήθελα σήμερα να πω, ότι σε δέκα δεκαπέντε μέρες περίπου ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών θα ανακοινώσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα καινοτόμο πρόγραμμα έργων σε όλη την Αυτοδιοίκηση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό σε ένα ποσοστό περίπου 10% θα αφορά την ανακύκλωση και τις συνολικές πολιτικές διαχείρισης στερεών αποβλήτων της χώρας, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις πράσινες γωνιές και δράσεις τις καινοτόμες ανακύκλωσης, που δίνουν το κίνητρο στους πολίτες του άμεσου οφέλους από την συμβολή και την συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια».

Τζέφρι Πάιατ: Να συνεχιστεί η στενή συνεργασία
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μεταξύ άλλων είπε: «Η εκπληκτική διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει πραγματικά να αποδίδει τώρα καθώς σιγά – σιγά ξανανοίγει η οικονομία και αρχίζει η χώρα να υποδέχεται και πάλι τους πρώτους τουρίστες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο -στην πολύ στενή συνεργασία που είχαμε ούτως ή άλλως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του Covid- 19- και την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Ολα αυτά τα ζητήματα επιβάλλουν πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των εταίρων της.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να εγκαινιάσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Envipco.

Αυτό το κινητό περίπτερο Ανακύκλωσης με φωτοβολταϊκά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ το 2018  και συνάδει με όλη την κείμενη νομοθεσία του ελληνικού κράτους σε ό,τι αφορά στον διαχωρισμό στην πηγή των διαφόρων απορριμμάτων, ώστε να έχουμε πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας που θα μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλωθεί και να είναι χρήσιμη για την παρασκευή νέων προϊόντων.

Το πολύ σημαντικό ατού αυτού του περιπτέρου είναι ότι είναι μεταφερόμενο. Επομένως μπορεί να μεταφερθεί σε όλες τις παραλίες της Αττικής -και όχι μόνο- αλλά και στα νησιά, βοηθώντας έτσι να αναπτυχθεί και να εμπεδωθεί μια κουλτούρα ανακύκλωσης η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ το περιβάλλον και να συμβάλλει στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα των αποβλήτων σε πλαστικό.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχα την ευκαιρία να παραστώ στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης της Envipco στην Παλλήνη, όπου εκεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το άμεσο σχέδιό του για την πολύ σημαντική μείωση και πλήρη εξάλειψη των αποβλήτων σε πλαστικό. Αυτού του είδους τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα βοηθήσουν όχι μόνο στη διατήρηση της εκπληκτικής ομορφιάς περιβάλλοντος της Ελλάδος και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά επίσης θα βοηθήσουν στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, σε ένα πεδίο όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά στην τεχνογνωσία, την έρευνα και την ανάπτυξη».

Γιώργος Πατούλης
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Ευχαρίστησε το υπουργείο Εσωτερικών για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας αλλά και τον Αμερικανό πρεσβευτή κ. Πάιατ που «συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και του τομέα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ανδρέας Κονδύλης
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης στην παρέμβασή του είπε ότι αποτελεί τιμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά από τον Δήμο του και έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους δημότες του: «Κάντε την Ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια, καθημερινό τρόπο ζωής. Εχει έρθει η ώρα, εδώ και πολύ καιρό, της ατομικής και προσωπικής ευθύνης. Ηδη θα έπρεπε η Ανακύκλωση να αποτελεί αυτονόητη καθημερινή πρακτική».

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Στην εκδήλωση μεταδόθηκε από τις ΗΠΑ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι τα σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, διότι «η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η Ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».