Ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το β' εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο δήμος Ύδρας. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια συμβουλευτική επιτροπή με τη συμβολική ονομασία «Η Ύδρα για το '21» και μήνυμα το «Αναστοχασμός στην Ιστορία με το βλέμμα στο μέλλον». Την επιτροπή και τους άξονες δράσης της, παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος της Ύδρας και πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Κουκουδάκης, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
«Τρεις είναι οι στόχοι του δήμου, με την ευκαιρία της επετείου. Να κάνει ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη μεγάλη συνεισφορά της Ύδρας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, να βοηθήσει τη νέα γενιά να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη μοναδική ιστορία της και να προσπαθήσουμε να δούμε την Ύδρα με όρους και στοχεύσεις που αφορούν το μέλλον μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκουδάκης.
«Σκοπεύουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, θέτοντας στο επίκεντρο εκδηλώσεις και δράσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που θα προσδώσουν εξωστρέφεια και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής και διεθνούς πνευματικής κοινότητας και του επισκέπτη που η ποιότητα είναι προτεραιότητά του», συμπλήρωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε δε, ότι οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται, μεταξύ άλλων, «θα θυμίζουν στους δημόσιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών του νησιού».
«Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις, ομιλίες, αναπαραστάσεις, πρέπει να εκπέμπουν ένα μήνυμα υπαρξιακής ταυτότητας για το σήμερα και το αύριο του νησιού», δήλωσε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, μέλος της επιτροπής, αναφέρθηκε και στην αξία της υπομονής, θυμίζοντας ότι «η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια άσκηση υπομονής, αν κανείς πρέπει να συνοψίσει την ιστορία των 10 χρόνων περίπου. Χωρίς την υπομονή δεν θα είχε αλλάξει το κλίμα στον κόσμο, δεν θα είχε γίνει στην Ευρώπη η αλλαγή που έγινε και ενδεχομένως δεν θα ήμασταν ελεύθεροι παρά μετά από πολλά χρόνια».
Από όσες διοργανώσεις είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησής τους, ξεχωριστή θέση έχουν τα «Μιαούλεια 2020» (26, 27, 28 Ιουνίου) και «Μιαούλεια 2021» (25, 26, 27 Ιουνίου), εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και προς τιμήν όλων των ναυμάχων του 1821. Η κορύφωση της γιορτής μνήμης γίνεται με το δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση ομοιώματος της οθωμανικής φρεγάτας στο λιμάνι της Ύδρας. Επίσης, στην Δημοτική Αγορά της Ύδρας θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα (Β' μέρος) στα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, δισέγγονου του ναυάρχου της επανάστασης Γεωργίου Σαχτούρη. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει συμπόσιο λογοτεχνών, ποιητικά αναλόγια και ομαδική έκθεση εικαστικών έργων, με επίκεντρο το έργο του ποιητή.
Μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθεί σε μια τιμητική αναμνηστική τελετή, η αδελφοποίηση των δήμων των τριών νησιών με τη μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον αγώνα – της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών. Έχει επίσης προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης προς το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, των μεταφρασμένων αρχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εξασφάλισε ο δήμος Ύδρας από το 2015, με αναφορές στην Ύδρα και τον ρόλο της στην επανάσταση, Επιπλέον, η χαρτογράφηση των κτηρίων της Ύδρας, των εκκλησιών και των τόπων εντός και εκτός του οικισμού, οι οποίοι συνδέονται με την Επανάσταση, θα συνθέσει την αφήγηση στη διάρκεια ενός in situ ιστορικού περιπάτου. Η δράση αυτή θα αποτελέσει ταυτόχρονα την βάση για την έκδοση ενός περιηγητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εντύπου, από τον δήμο Ύδρας. Οι καθιερωμένοι εκθεσιακοί χώροι του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, της δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», των μόνιμων συλλογών στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη και την Οικία και Ατελιέ του Π. Τέτση, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, αναμένεται να συμπληρωθούν από την επαναλειτουργία του Αρχοντικού Παύλου Κουντουριώτη και του εκθεσιακού χώρου της ΑΣΚΤ στο Αρχοντικό Εμμανουήλ Τομπάζη, αλλά και του Εργοτάξιου της Δημοτικής Αγοράς.
Αυτό το φιλόδοξο δίκτυο πολιτιστικών χώρων θα επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του νησιού, όπως το HYam Project στην πλατεία Μακαρίου, το υπό μετακίνηση Hydra School Project στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα δημοτικά Σφαγεία (και οι τρεις οργανωτές έχουν εκδηλώσει ειδικό ενδιαφέρον για τον εορτασμό). Άλλα επιπλέον σημεία βρίσκονται στον Ανοιχτό Χώρο Πολιτισμού «Μίλτος Σαχτούρης» στο Καμίνι, στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, στο Hydrama Theatre στον Βλυχό, στο γήπεδο, στο κεντρικό λιμάνι, στο Σινέ Γαρδένια κ.λπ..
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2021, θα παρουσιαστεί πριν το τέλος του 2020 σε ειδική εκδήλωση από τον δήμαρχο Ύδρας, όπως επίσης και οι κοινές διοργανώσεις με τα νησιά των Σπετσών και των Ψαρών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ