Αναστάτωση έχει προκαλέσει το θέμα της επανεξέτασης των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, έπειτα από τη μαζική αποστολή email από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε όλους τους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων που έως σήμερα είχαν υπαχθεί ως δικαιούχοι στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι κάτοικοι της Τροιζηνίας και των Μεθάνων τελικά δεν δικαιούνται από το νόμο τα οφέλη του Μεταφορικού Ισοδύναμου, παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ενταχθεί με νομότυπες αιτήσεις τους στην πλατφόρμα, ενώ σε αρκετούς είχαν επιστραφεί και χρήματα από σχετικές δαπάνες.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ενημερωθήκαμε ότι, όπως τον πληροφόρησε η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Καλογήρου, το ίδιο ισχύει και για τους δημότες Πόρου που κατοικούν στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου, καθώς ο νόμος αναφέρεται σε κατοίκους νησιών και όχι σε κατοίκους νησιωτικών Δήμων. Όπως ανέφερε στον Δήμαρχο η κα Καλογήρου, θα γίνει προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, ώστε στο εξής να γίνεται αναφορά σε «κατοίκους νησιωτικών Δήμων» (και όχι «νησιών») και έτσι να λυθεί το θέμα για τους δημότες του Δήμου που κατοικούν στην Πελοπόννησο, ωστόσο μια τέτοια τροποποίηση του νόμου, την οποία αιτήθηκε και ο κ. Δημητριάδης, δεν θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι δημότες του Δήμου Πόρου που έως σήμερα έχουν χαρακτηρισθεί δικαιούχοι του μέτρου, έχουν κληθεί από την Γενική Γραμματεία να της προσκομίσουν βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας στο νησί του Πόρου (και όχι απλώς στον Δήμο). Σε όσους, δε, δεν προσκομίσουν τέτοια βεβαίωση δεν μπορεί να καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις μετακινήσεις τους.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δημητριάδης, τα σχετικά αιτήματα προς τον Δήμο τις δύο τελευταίες μέρες αγγίζουν τα 100 και η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου πρόκειται μεν να τα διεκπεραιώσει, αλλά είναι αδύνατο αυτό να γίνεται αμέσως.
Εντωμεταξύ το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τρίτη το Saronic Magazine, προκάλεσε δημόσιο διάλογο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με παρεμβάσεις και δηλώσεις τοπικών παραγόντων.
Συγκεκριμένα ο κ. Δ. Συξέρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και του Ε.Ε.Π με ανάρτηση του στο Facebook σχολίασε: "Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στον Πόρο και την Τροιζηνία με τα emails από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, μίλησα πριν λίγο με την Γενική Γραμματέα κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το ζήτημα. Τα emails στάλθηκαν μαζικά από το Υπουργείο για να διευκολυνθεί η πληρωμή των δικαιούχων κατοίκων του Πόρου που κατά λάθος δήλωσαν σαν μόνιμη κατοικία "Τροιζηνία", αλλά και να διευκρινιστεί η περίπτωση κατοίκων της Ηπειρωτικής Τροιζηνίας & των Μεθάνων που έχουν εσφαλμένα δηλώσει τον Πόρο σαν μόνιμη κατοικία, ενώ δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις του Νόμου.
Σύμφωνα με το Νόμο 4551/18 δικαιούχοι του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι τα "Νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ, και κατοικούν μόνιμα σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο".
Το συγκεκριμένο ζήτημα σχολίασε και η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Πειραιά κα Ζ. Ρούσσου σε διαδικτυακή ομάδα στο facebook, η οποία επιβεβαίωσε πως οι κάτοικοι του Γαλατά ήταν ενταγμένοι στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, εν αντιθέσει με τους κατοίκους των Μεθάνων που δεν ήταν: "Πράγματι , αφορά τους κατοίκους των νησιών. Οι κάτοικοι του Γαλατά ήταν ενταγμένοι ενώ οι κάτοικοι των Μεθάνων δεν λάμβαναν το προνόμιο. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση και να ενταχθεί ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων καθώς οι κάτοικοι κάνουν χρήση θαλάσσιου μέσου μεταφοράς λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η περιοχή καθώς η μετακίνηση ειδικά με δελφίνι είναι ταχύτερη! Άλλωστε εφόσον ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων υπάγεται στην Περιφέρεια Νήσων Αττικής επιβάλλεται δυνάμει της συνταγματικής αρχής της ισότητας όλοι οι κάτοικοι την Περιφέρειας Νήσων Αττικής να λαμβάνουν το προνόμιο του μεταφορικού ισοδύναμου".
Η μεγαλύτερη αναστάτωση πάντως έχει προκληθεί στους κατοίκους του Γαλατά, οι οποίοι με έκπληξη πληροφορούνται σήμερα ότι το μέτρο δεν ισχύει για εκείνους, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου, οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές και εγκρίθηκαν νομίμως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας θα εκδώσει σχετική ενημέρωση, ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον και την αντίδραση του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων.
πηγή: saronicmagazine.gr