Έχασε τον Ποντένσε, με τραυματισμό. Έχασε τον Τσιμίκα, με τραυματισμό. Δέχθηκε γκολ στο 7’, δεχόμενος παράλληλα ένα σοκ. Αλλά αυτός ο Ολυμπιακός, με το μέταλλο πρωταθλητή, το οποία για να αποκτήσουν οι άλλοι, θα πρέπει να περάσουν… πολλές δεκαετίες ακόμα, έφυγε νικητής από την έδρα του Άρη, με 2-1, χάρη σε γκολ του Μασούρα (33’) και του Ελ Αραμπί (38’)! Ο Θρύλος γύρισε το ματς, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, πολύ νωρίς και έδειξε τα… καρύδια του, σε μία έδρα όπου άλλοι… φτύνουν (και θα φτύσουν) αίμα! Ο Ολυμπιακός θέλει αυτό το πρωτάθλημα και στο «Βικελίδης» απέδειξε περίτρανα ότι όταν τον… αφήνουν, δεν έχει αντίπαλο!

Η ενδεκάδα

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Ο Τσιμίκας άρχισε, εντέλει, στο αριστερό άκρο της άμυνας. Δεξιά ήταν ο Ομάρ, που επανήλθε. Στόπερ ήταν ο Σεμέδο και θέση βασικού πήρε ο Αβραάμ. Ο Γκιλιέρμε επανήλθε βασικός, δίπλα στον Μπουχαλάκη και δεκάρι έπαιζε ο Βαλμπουενά. Ο Ποντένσε άρχισε δεξιά, ο Μασούρας αριστερά και σέντερ φορ ήταν ο Ελ Αραμπί.

Ο Άρης άρχισε με τον Έμαν στο τέρμα, τους Σούντγκρεν, Κόρχουτ, Βέλεθ και Ρόουζ στην άμυνα, τους Σάσα, Ματίγια, Γκάμα στο κέντρο και τους Ντιγκινί, Φετφατζίδη και Ιντέγε στην επίθεση.

Σοκ, με απάντηση εις διπλούν

Ο Άρης σόκαρε τον Ολυμπιακό. Πολύ νωρίς στο ματς και πριν οι δύο ομάδες προλάβουν να πατήσουν γερά στο χορτάρι, μόλις στο 7’. Ο Θρύλος βρέθηκε, πολύ νωρίς, πίσω στο σκορ και σε δύσκολη κατάσταση. Σκόρερ ο Ντιγκινί, από στατική φάση, μετά από εκτέλεση φάουλ του Ματίγια… Ο Άρης χτύπησε τον Ολυμπιακό σε ένα από τα δυνατά του σημεία, τις στατικές φάσεις.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έπρεπε να βρουν άμεσα τις απαντήσεις, που χρειάζονταν, για να επιστρέψουν στο ματς και να το γυρίσουν ανάποδα. Ανέλαβαν την κατοχή και άρχισαν να πιέζουν, πολύ περισσότερο, σε σχέση με τα πρώτα 5 λεπτά. Ο Άρης κάθισε λίγο περισσότερο από ότι έπρεπε στο αποτέλεσμα, το οποίο είχε στα χέρια του, μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε αυτό και παρά τις αντιξοότητες, οι οποίες του έτυχαν, κατάφερε, μέχρι το τέλος του πρώτου 45λεπτου, να γυρίσει το σκορ!

Ο Σεμέδο απείλησε στο 10’. Πήγε να κάνει το ίδιο και στο 13’, αλλά δεν τα κατάφερε, αστοχώντας. Στο 20’ ο Γκιλιέρμε εξαπέλυσε τρομερό σουτ και ο Έμαν παραλίγο να χάσει την μπάλα, αλλά μάζεψε, με διπλή προσπάθεια. Ο Μασούρας σούταρε, αλλά αστόχησε, στο 26’.

Απάντηση πρώτη

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο Θρύλος κατάφερε να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά του και να τη σφραγίσει με ένα γκολ! Ο Τσιμίκας έκανε τρομερή προσπάθεια από αριστερά. Όλη η φάση ήταν υποδειγματική για τον Έλληνα ακραίο μπακ, ο οποίος με σέντρα βρήκε… συστημένο τον Μασούρα και εκείνος με κεφαλιά το κάρφωσε. Η επιλογή του Ολυμπιακού να παίξει περισσότερο από εκείνη την πλευρά (και με τον Ποντένσε να έχει αλλάξει πλευρά με τον Μασούρα, σε εκείνη την φάση) επιβραβεύθηκε, αφού ο «Τσίμι» ήταν… όλα τα λεφτά! Και ο Ομάρ, από δεξιά, έκανε ανεβάσματα, αλλά ο Τσιμίκας ήταν… εξωπραγματικός!

Απάντηση δεύτερη

Παρότι ο Θρύλος έχασε τον Ποντένσε, στο 38’, λόγω αδυναμίας του να συνεχίσει (είχε δεχθεί νωρίς ένα χτύπημα και δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει), σκόραρε το δεύτερο γκολ του, στο ίδιο λεπτό! Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε στατική φάση από αριστερά και ο Ελ Αραμπί με υπέροχη κεφαλιά, έδωσε προβάδισμα στον Θρύλο! Μάλιστα, ο Σουντανί, ο οποίος μπήκε στην θέση του Ποντένσε, βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, με επεισοδιακή φάση, στο 43’, όμως το γκολ ακυρώθηκε, μετά από χρήση VAR, λόγω χεριού του Αλγερινού, στην φάση…

Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και να φέρει το παιχνίδι εκεί όπου ήθελε. Με 63% κατοχή, έναντι 37% του Άρη και 6 τελικές (3 στον στόχο) έναντι 2 του Άρη (1 στον στόχο), η ανωτερότητα του Θρύλου, στο πρώτο μέρος, επιβραβεύτηκε με 3 γκολ (2 εκ των οποίων μέτρησαν).

Η επανάληψη

Ο Θρύλος μπήκε στο δεύτερο μέρος, όπως τελείωσε το πρώτο. Δίχως άλλη αλλαγή. Ο Άρης έκανε μία, με τον Μαντσίνι να μπαίνει στο ματς, αντί του Φετφατζίδη. Καλή φάση, με τον νεοεισελθόντα παίκτη να σουτάρει, αλλά να αστοχεί, στο 52’. Ο Τσιμίκας ήταν το επόμενο… απρόοπτο για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Έλληνας μπακ πονούσε στη μέση, χαμηλά και δεν κατάφερε να συνεχίσει, με τον Τοροσίδη να μπαίνει στο 57’ στην θέση του «Τσίμι». Ο «Τόρο» πήρε κίτρινη με την είσοδό του στο ματς και θα έπρεπε, πλέον, να είναι πιο προσεκτικός, παίζοντας και ως αριστερός μπακ.

Το εύθραυστο προβάδισμα του Ολυμπιακού παρέμενε, μετά την ακύρωση του γκολ του Σουντανί, στο πρώτο μέρος. Ήταν δεδομένο ότι ο Άρης θα αναζητούσε να επιτεθεί και να πιέσει, για να ισοφαρίσει και ο Θρύλος δεν έπρεπε να του αφήσει χώρο. Ο Σα αντέδρασε σωστά σε ένα σουτ του Ντιγκινί, στο 67’ και έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο, για τον Άρη. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ανεβάσει εκ νέου τον ρυθμό του, για να μην απειληθεί και… τρέχει.

Το παιχνίδι είχε ισορροπήσει αρκετά και έδειχνε ότι μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε πλευρά, το επόμενο γκολ. Χώροι υπήρχαν περισσότεροι, προς την εστία του Έμαν, καθώς ο Άρης προσπαθούσε να ανέβει. Ο Μασούρας έκανε κακή επιλογή στο 77’, προσπαθώντας να τελειώσει μόνος του την φάση, την οποία είχε ο Θρύλος και χάθηκε η ευκαιρία για ένα ενδεχόμενο τρίτο γκολ. Οι Πειραιώτες είχαν σαφή πρόθεση να διαχειριστούν το υπέρ τους αποτέλεσμα και το είχαν καταφέρει με άνεση. Ο Γκιλιέρμε έκανε τρομερή δουλειά στο κέντρο και μαζί του και ο Μπουχαλάκης. Ο Άρης δεν έδειχνε ικανός να απειλήσει, ουσιαστικά, την εστία του Σα. Ο Μαρτίνς έκλεισε τις αλλαγές του, βάζοντας τον Γκερέρο, αντί του Ελ Αραμπί, στο 83’. Ο Θρύλος κρατούσε το υπέρ του 2-1 και ο Άρης δεν έδειχνε ικανός να το αλλάξει. Και δεν το άλλαξε. Μεγάλη νίκη, που δίνει τίτλο, στην έδρα του «θεού του πολέμου».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας (57’ Τοροσίδης), Αβραάμ, Σεμέδο, Ομάρ, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης, Ποντένσε (38’ Σουντανί), Μασούρας, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί (83’ Γκερέρο).

Άρης (Απόστολος Τερζής): Έμαν, Κόρχουτ, Βέλεθ, Ροζ, Σούντγκρεν, Σάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης (46’ Μαντσίνι), Γκάμα (75’ Μαρτίνες), Ντιγκινί (84’ Τόνσο), Ιντέγε.