Το Εϋνάρδειο (Κεντρικό) Διδασκαλείο ή Εϋνάρδειος Σχολή είναι ένα από τα πιο φημισμένα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας και το πρώτο νεοκλασικό του Νεοελληνικού κράτους.

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε, το Εϋνάρδειο αλλάζει τη χρήση του από μουσείο σε βιβλιοθήκη.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης όπως επίσης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα δρομολογήσει τα έργα για τη νέα Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Το Διδασκαλείο δημιουργήθηκε σε μία περίοδο που έκριναν πως για την πρόοδο της Αίγινας ως πρωτεύουσας ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν οι δομές εκπαίδευσης των πολιτών της μέσω πιστοποιημένων διδασκάλων. Έτσι το 1830 με μία δωρεά από τον Ελβετό τραπεζίτη και φιλέλληνα Γ. Εϋνάρδο, φίλο του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, χτίστηκε το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Σ. Κλεάνθη και E. Schaubert.

Το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελεύθερης Ελλάδας
Στο κτίριο αυτό, που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη της Αίγινας, λειτουργούσε σχολή που προσέφερε τρίμηνη εκπαίδευση στους μελλοντικούς δασκάλους αλλά και πειραματικό αλληλοδιδακτικό σχολείο. Ήταν το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελεύθερης Ελλάδας με δασκάλους καταξιωμένους λόγιους της εποχής και επικεφαλής το Γεώργιο Γεννάδιο.

Μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του ως διδασκαλείο, το κτίριο στέγασε την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Σχολαρχείο και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας (1926 – 1982). Από τότε που μεταφέρθηκε το μουσείο σε νέο κτίριο, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί αλλά διατηρείται σε καλή κατάσταση.