Για 7η χρονιά διοργανώνεται στην Αίγινα, το διάστημα από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, η καθιερωμένη πλέον «Γιορτή Φιστικιού».

Η γιορτή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου η γεύση συναντά την ψυχαγωγία, ενώ η σύγχρονη τέχνη ατενίζει με δέος τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού, με πρόεδρο τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μια έκπληξη που θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (άλλοτε Φυλακές Αίγινας) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη διακοπή της λειτουργίας των Φυλακών από τη Μελίνα Μερκούρη. Τρεις σημαντικοί εικαστικοί οι οποίοι ζουν στο νησί- ο Κώστας Βαρώτσος, η Δανάη Στράτου και η Βένια Δημητρακοπούλου- υπενθυμίζουν με ένα ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο την ιστορική σημασία του εμβληματικού αυτού μνημείου, του πρώτου κτιρίου του Καποδίστρια, που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 17-20 Σεπτεμβρίου και, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω των εκλογών, δεν ματαιώθηκε, αλλά μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, εξελίσσεται παράλληλα με τη συγκομιδή του διεθνώς γνωστού καρπού, από τα τέλη Αυγούστου-οπότε οι παραγωγοί αρχίζουν να μαζεύουν το φιστίκι – και όλο τον Σεπτέμβριο, όπου όλο το νησί ζει στο ρυθμό της επεξεργασίας (αποφλοίωση, στέγνωμα, ψήσιμο) του αγαπημένου σε όλους προϊόντος της Αίγινας.

Οι προφεστιβαλικές εκδηώσεις μας βάζουν στο κλίμα της γιορτής, πυρήνας της οποίας είναι η εμπορική έκθεση κατά μήκος του λιμανιού του νησιού, η οποία εγκαινιάζεται το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου 2015 και διαρκεί έως το βράδυ της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Φρεσκοψημένο φιστίκι νέας σοδειάς, παράγωγα φιστικιού, όπως γλυκά εδέσματα, ηδύποτα, φυτικά καλλυντικά, καθώς και μια σειρά από άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία παράγονται στην Αίγινα (αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κοσμήματα, κοπανέλι, έργα κεραμικής και λαϊκής τέχνης), εκτίθενται και πωλούνται στα περίπτερα που δίνουν τον τόνο του εορταστικού κλίματος του νησιού.

Εξέχουσα θέση στις εκδηλώσεις κατέχει η γαστρονομία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αίγινας –από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- καθώς και στην ψυχαγωγία μεγάλων και μικρών.

Καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου θα πραγματοποιούνται εκδηώσεις παιδικής ψυχαγωγίας, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσικά σχήματα που θα παίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Αίγινας, αξιοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα σημεία όπου θα εκτίθενται έργα τέχνης και ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και έργα παραδοσιακής τέχνης γνωστών καλλιτεχνών της Αίγινας, αλλά και να ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Καποδιστριακά Κτίρια.

Η τελετή έναρξης της 7ης Γιορτής Φιστικιού, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Αίγινας και διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας,  θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2015 στην παραλία της Αίγινας.