Η Μπέρνλι δεν είναι Λουκέρνη. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα με τεράστιες δυνατότητες. Και την πάτησε την αγγλική ομάδα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Παίζοντας πολύ καλή μπάλα, έβαλε τις βάσεις για να περάσει από απόψε στους ομίλους. Με τον Κώστα Φορτούνη να είναι εξαιρετικός και να οδηγεί τον Θρύλο σε αυτή την τεράστια νίκη. Το μόνο που έχει μείνει είναι να τελειώσει τη δουλειά στη ρεβάνς του «Τερφ Μουρ» (30/08, 21:45).

Γνώριμη «συνταγή» και καλή αρχή

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άλλαξε την ενδεκάδα του και εμπιστεύτηκε για τρίτο, φετινό, ευρωπαϊκό ματς τους ίδιους έντεκα. Γιαννιώτης στο τέρμα, στην άμυνα Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκα, στον άξονα Μπουχαλάκη και Καμαρά. Μπροστά τους στις πτέρυγες Λάζαρο και Ποντένσε, επιτελικό τον Φορτούνη και στην κορυφή τον Γκερέρο. Η Μπέρνλι στα πρώτα λεπτά θέλησε να «παγώσει» το ρυθμό και να πάει το ματς σε αργό τέμπο. Από τα πρώτα λεπτά «γιόμες» από την άμυνα προς την επίθεση και την μπάλα ψηλά. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που ήθελε να παίξει με την μπάλα κάτω.

Το ματς στα πρώτα λεπτά είχε πάει στη δύναμη, καθώς αυτό επεδίωξαν να κάνουν οι Άγγλοι. Αλλά το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς είχε συγκεκριμένους άξονες. Αφενός την μπάλα κάτω, αφετέρου καλή κυκλοφορία, γρήγορη κίνηση και ταχύτητα στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Κι αυτό ήταν που απέδωσε καρπούς. Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή και τελικά κατάφερε να φτάσει σε ένα γρήγορο, σχετικά, γκολ με το φάουλ του Φορτούνη, πριν συμπληρωθούν 20 λεπτά στην αναμέτρηση. Από εκείνο το σημείο και μετά οι «ερυθρόλευκοι» έλεγξαν καλύτερα το ματς. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον… ξενοδόχο!

Τα τεράστια λάθη του Βίντσιτς!

Μέσα σε τρία λεπτά ο ρέφερι του ματς έφερε τα πάνω κάτω με τις αποφάσεις του. Όχι με τις υποδείξεις, αλλά με τις μη υποδείξεις. Στο 29' ο Ποντένσε πήγε να περάσει τον Λονγκ μέσα στην περιοχή του Χίτον. Εκείνος το τραβά παρατεταμένα! Η φάση λίγα μέτρα μπροστά στα μάτια του πρώτου βοηθού, Τόμας Κλάντσνικ, αλλά και υπό την ορατότητα του Βίντσιτς! Πέναλτι που αρνήθηκε στον Ολυμπιακό. Στο 32', αντίθετα, σε διεκδίκηση με Καμαρά και Γουντ, ο παίκτης της Μπέρνλι έπεσε εύκολα στο χορτάρι. Εκεί ο Σλοβένος υπέδειξε εύκολα πέναλτι. Και φτάνουμε στο 44'. Ο Φορτούνης κινήθηκε από τα δεξιά, έκανε τη σέντρα με την μπάλα να βρίσκει στο χέρι του Τέιλορ. Αυτό δεν είναι σε φυσική θέση, αλλά οι δύο Σλοβένοι αρνούνται ένα ακόμα πέναλτι στον Θρύλο!

Έχασε την ηρεμία του

Λογικό ήταν οι δύο φάσεις στο διάστημα 29'-32' να δημιουργήσουν έναν έντονο εκνευρισμό στους παίκτες του Ολυμπιακού. Με αποτέλεσμα να χάσουν οι «ερυθρόλευκοι» τη συγκέντρωσή τους και να βγουν από τα… νερά τους και το πλάνο τους. Ήταν το διάστημα στο ματς που η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν είχε ρυθμό και μπήκε στο… τρυπάκι των Άγγλων που ήθελαν να ρίξουν το τέμπο στο ματς. Έτσι ως το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου το ματς δεν ήταν καλό, με αποτέλεσμα να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες με το σκορ στο 1-1.

Πάτησε… γκάζι με ώθηση από την εξέδρα

Οι οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού στα αποδυτήρια έπιασαν τόπο. Διότι ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος στο δεύτερο μέρος. Όχι απλά για να ξαναπάρει το προβάδισμα για να «καθαρίσει» την πρόκριση. Και μέσα στο πρώτο τέταρτο, ως το 60ό λεπτό, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν από το 1-1 στο 3-1 και έβαλαν από νωρίς τις βάσεις για να περάσουν από το βράδυ της Πέμπτης στη φάση των ομίλων του Europa League. Με τα γκολ από τον Μπουχαλάκη στο 48' και το δεύτερο του Φορτούνη, αυτή τη φορά με πέναλτι, στο 60', η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πήρε σημαντικό αβαντάζ για τη ρεβάνς της 30ής Αυγούστου στο «Τερφ Μουρ».

Έλεγξε το ματς και έβαλε βάσεις πρόκρισης

Στο τελευταίο ημίωρο ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Ήταν το διάστημα που οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν την μπάλα στα πόδια τους και δεν επέτρεψαν στην αγγλική ομάδα να περνά τη σέντρα. Με τον Θρύλο να ψάχνει ένα ακόμα γκολ, αλλά αυτό να μην έρχεται τελικά. Σημασία δεν έχει που δεν ήρθε, αυτό που μετράει πρωτίστως είναι η νίκη και τα δύο γκολ διαφορά που καθιστούν τον Ολυμπιακό το μεγάλο φαβορί για να περάσει στους ομίλους. Είναι ένα σημαντικό προβάδισμα και οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς είναι απολύτως σίγουρο πώς θα μπορέσουν να κάνουν ό,τι πρέπει και στη ρεβάνς, για να «κλειδώσουν» το εισιτήριο για τους ομίλους.

Το φιλμ της αναμέτρησης:

19' 1-0: Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, η μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Χίτον.

29': Ο Λονγκ τραβάει παρατεταμένα τον Ποντένσε μέσα στην περιοχή της Μπέρνλι, αλλά ο Βίντσιτς αρνήθηκε το καταφανέστατο πέναλτι στον Πορτογάλο εξτρέμ!

32': Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε διεκδίκηση ανάμεσα σε Καμαρά και Γουντ, ο παίκτης της Μπέρνλι έπεσε στο χορτάρι και ο Σλοβένος ρέφερι υπέδειξε πέναλτι!

33' 1-1: Με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Γουντ, η Μπέρνλι ισοφάρισε.

43': Σέντρα του Γκούντμουντσον από τα δεξιά, ο Γουντ έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε δύο μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Γιαννιώτη.

46': Δυνατό σουτ του Μπουχαλάκη έξω από την περιοχή, η μπάλα πάνω από το τέρμα του Χίτον.

48' 2-1: Φάουλ του Φορτούνη από τα δεξιά, ο Μπουχαλάκης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Χίτον.

56': Ο Φορτούνης πήρε την μπάλα μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, προχώρησε, αλλά ο Χίτον απέκρουσε το σουτ του, με διπλή προσπάθεια.

59': Σουτ του Καμαρά λίγο έξω από την περιοχή, η μπάλα στο χέρι του Γκίμπσον, ο Βίντιτς καταλόγισε το πέναλτι.

60' 3-1: Εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Φορτούνη και προβάδισμα δύο γκολ στον Ολυμπιακό.

63': Ο Ποντένσε βρέθηκε μέσα στην περιοχή, αλλά δεν έκανε καλά το σουτ και ο Χίτον απέκρουσε.

73': Ο Φορτούνης πάσαρε στον Γκερέρο μέσα στην περιοχή, ο Ισπανός έκανε την προσποίηση, αλλά στο σουτ του η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Χίτον.

Ο Σλοβένος διαιτητής Βίντσιτς απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Γκίμπσον (47', 59'), ενώ «κιτρίνισε» τους Μπουχαλάκη (32'), Χριστοδουλόπουλο (44') και Γκούντμουντσον (45'+1), Γουόρντ (47').

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Χριστοδουλόπουλος (84' Ανσαριφάρντ), Ποντένσε, Φορτούνης (89' Φετφατζίδης), Γκερέρο.

Μπέρνλι: Χίτον, Μπάρνσλεϊ, Λονγκ, Γκίμπσον, Γουάρντ, Τέιλορ, Χέντρικ, Κορκ (66' Λένον), Γκούντμουντσον (76' Βόουκς), Μπαρνς, Γουντ (62' Ταρκόβσκι).