Με στόχο ο Δήμος Κορυδαλλού να αποτελέσει μια Κοινότητα Φιλική για τα Άτομα με Άνοια μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και δράσεων, οι Κοινωνικές του Υπηρεσίες αναλαμβάνουν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
• Την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» που έχει θέσει σε εφαρμογή η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το ΕΔΔΥΠΠΥ, και την επιμόρφωση στο πλαίσιο του, τεσσάρων επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας των δομών της, στην διαχείριση των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους.
• Την υπογραφή ενός διετούς Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Κορυδαλλού, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία, το οποίο προβλέπει:
o την άμεση λειτουργία Ιατρείου Μνήμης στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων
o την πραγματοποίηση ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης
o την λειτουργία Σχολείου Φροντιστών ασθενών με άνοια.
Οι πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας για την Άνοια, που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών πριν από λίγες μέρες στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, στο πλαίσιο των Κοινών Δράσεων για τη Δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.
Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελευθερία Κωτσίδου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Προστασία της Τρίτης Ηλικίας Ηλίας Κοσμίδης. Η κα Κωτσίδου, μετέφερε τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη για την πρωτοβουλία και εξήρε το σημαντικό έργο των εισηγητών τόσο στο πεδίο της έρευνας όσο και στο πεδίο της εφαρμογής, μέσα από τις δομές που λειτουργούν για την φροντίδα των ατόμων με άνοια και την στήριξη των φροντιστών τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση της διοίκησης του Δήμου να προχωρήσει σε μια συστηματική προσπάθεια για την προαγωγή και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής και κοινωνικής υποστήριξης προς τα άτομα με διαταραχές μνήμης, κι εν γένει, προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ο κ. Κοσμίδης τόνισε την ανάγκη επιμόρφωσης των εργαζομένων των ΤΑΠΗ στην διαχείριση ασθενών με άνοια και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην ημερίδα, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, περισσότερα από 100 άτομα είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την επιδημιολογική εικόνα της άνοιας σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο και τις φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μεθόδους αντιμετώπισης της, από την Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, για τους μηχανισμούς λειτουργίας της μνήμης, από την Ελένη Μαργιώτη, Κλινική Νευροψυχολόγο, M.Sc., υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Αμαρουσίου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, για την κλινική εικόνα και τις μεθόδους διάγνωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και για την ανάγκη αποτροπής του στιγματισμού των ατόμων που νοσούν απ αυτήν, από τον Δρ. Αντώνη Μούγια, Ψυχίατρο, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ». Τέλος, για τους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων στους φροντιστές των ατόμων με άνοια, από την Παρασκευή Αθανασούλη, Νευροψυχολόγο, M.Sc., της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ».
Την συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Κουταβάς, Νοσηλευτής, M.Sc., M.P.H, του τμήματος Προστασίας Προαγωγής Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.