Εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, προβολές και παραδοσιακούς χορούς περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα ονομαστήρια της πόλης της Νίκαιας που πραγματοποιούνται στην πόλη από τις 18 Μαΐου έως το τέλος του μήνα.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” (Θηβών 245) σχολεία της πόλης παρουσιάζουν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, παραδοσιακούς χορούς αλλά και τις προτάσεις μαθητών για το “χθες και το σήμερα” της πόλης της Νίκαιας.
Την Κυριακή 20 Μαΐου, ημέρα εορτής των Αγίων 318 Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας, όπου θα παρίστανται οι Αρχές της πόλης, οι σημαίες των σχολείων και τα Λάβαρα των σωματείων.
Οι εκδηλώσεις των ονομαστηρίων θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 29 Μαΐου στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη με ομιλίες – προβολή με θέμα “Η ενσωμάτωση του προσφυγικού Ελληνισμού στην Παλαιά Ελλάδα – Πώς η Μητέρα Πατρίδα υποδέχθηκε τα ξεριζωμένα παιδιά του Φρίξου και της Έλλης”, με τη βραδιά να ολοκληρώνεται με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό τμήμα της Ένωσης Δαρδανελλιωτών “Ο Άγιος Θεόδωρος”. Οι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Γεώργιος Λιναρδής, Συγγραφέας, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, Συγγραφέας, και η Πολυξένη Γεωργαντζέλη, Εκπαιδευτικός.
Η επιλογή της ονομασίας της πόλης “Νίκαια” δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό προερχόμενο από τη Μικρά Ασία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η πρώτη περιγραφική ονομασία που δόθηκε στην περιοχή ως “Προσφυγικός Συνοικισμός Νέα Κοκκινιάς” αντικαταστάθηκε σε “Νίκαια”, ύστερα από ένα διαγωνισμό μετονομασίας που διεξήχθη το 1939. Τη σχετική ονομασία είχε προτείνει ο δικηγόρος και αργότερα Δήμαρχος Νίκαιας, Ιωάννης Μελάς, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Για την επιλογή της ημέρας εορτασμού της πόλης, το 1963, ο Δήμαρχος Νίκαιας Παναγιώτης Αλμπάνης, με απόφασή του όρισε η πόλη να γιορτάζεται την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι στη Νίκαια της Βιθυνίας, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου το 325 μΧ, και εκεί διαμορφώθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.