Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα επικαιρότητας όπως τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των νηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ζητήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης του τουριστικού μας πλούτου.
Ειδικότερα κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι την περίοδο που διανύουμε είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να γίνει πράξη η έννοια της τοπικής διακυβέρνησης, μέσω της αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους.
Επικαλούμενος τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το νόμο Γαβρόγλου περί ένταξης των νηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για τις τοπικές κοινωνίες ερήμην της Αυτοδιοίκησης. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο είναι διαχρονικό στα νησιά του Αργοσαρωνικού, επισημαίνοντας πως απαιτείται μία ριζική και μόνιμη λύση στο ζήτημα αυτό.
Παράλληλα κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο θέμα των ατυχημάτων που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τις τετράτροχες μηχανές που χρησιμοποιούνται κυρίως από τουρίστες, με τον κ. Πατούλη να υπογραμμίζει πως το ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την κυκλοφορία τους και η απουσία προδιαγραφών, ευθύνονται κυρίως για τα σοβαρά δυστυχήματα που σημειώνονται.
Ο κ. Πατούλης συμφώνησε με το Δήμαρχο Σπετσών ότι κατά τη σημερινή κρίσιμη περίοδο που βιώνει η χώρα μας, απαιτείται η δρομολόγηση πολιτικών για την τόνωση του τουριστικού μας πλούτου, που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Αιχμή σε αυτή την προσπάθεια είναι η ενίσχυση της νησιωτικότητας, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, τονίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι Δήμοι – νησιά έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.