Για τη δημιουργία των hot spot στα ελληνικά νησιά, κατά τις ευρωπαϊκές επιταγές, και τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας το πρωί της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στη διαδικασία χειρισμού των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στα ελληνικά παράλια, εξηγώντας ότι πρόσφυγες και μετανάστες εντός 24 ή 48 ωρών από τη στιγμή της άφιξής τους στα νησιά, θα απομακρύνονται από αυτές τις περιοχές και θα οδηγούνται προς την ηπειρωτική χώρα. Ειδικότερα, ο Υπουργός είπε ότι οι πρόσφυγες θα κατευθύνονται προς τους χώρους για μετεγκατάσταση όπως στο Σχιστό και τη Σίνδο.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Κω, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι το hot spot θα ολοκληρωθεί "παρά τις αντιδράσεις μια μικρής μειοψηφίας που σπέρνει τον φόβο". Μάλιστα εξήγησε ότι η εικόνα τους να περιφέρονται στην ύπαιθρο χωρίς καμία υποστήριξη, είναι αρνητική και για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.