Για άλλη μια χρονιά πρόκειται να γίνει η αναβίωση της αρχαιοελληνικής γιορτής των «Ανθεστηρίων» (ετήσια εορτή αναγέννησης της φύσης προς τιμή του θεού Διονύσου), και πιο συγκεκριμένα η γιορτή της «Αμυγδαλιάς».

Φίλοι του εθίίμου και συνεχιστές της παράδοσης θα πραγματοποιήσουν και φέτος την καθιερωμένη γιορτή, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στην «Ωραία Ύδρα»και ώρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι αργά.
Με ζωντανή μουσική και χορό είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να απολαύσουν θαλασσινά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί με 15€ το άτομο.
Τη γιορτή έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας, η Ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου και η Νεκταρία Κόκκου, ενώ μουσικά θα τους συνοδεύσει ο Θανάσης Δασκαλάκης με το συγκρότημά του.
Αφού συγκεντρωθούν όλοι στο ως άνω σημείο συνάντησης, θα ακολουθήσουν μετά μουσικής και ασμάτων, μια πορεία μέχρι την ανθισμένη αμυγδαλιά που βρίσκεται στο γήπεδο ή όπου επιλέξουν, όπου θα πουν το τραγούδι της αμυγδαλιάς και παράλληλα θα έχουν ντύσει -κατά την παράδοση- τον γαμπρό και τη νύφη που φέτος θα είναι τα ίδια άτομα που ήταν και τις Απόκριες. (η Σοφία Πουλή ως Νύφη και ως γαμπρός η κα Ασλάνη).
Τη σκυτάλη από τον Ποιητή-Συγγραφέα Γιάννη Γαβαλά, έχουν πάρει ως «πνευματικά τέκνα» όπως μας αναφέρουν, η Αντρέα και ο Θανάσης, που η πρώτη εδώ και 18 χρόνια θυμάται ανελλιπώς να συμμετέχει στη γιορτή της αμυγδαλιάς κυρίως στο σπίτι του Γιάννη Γαβάλα, με γλέντι, τραγούδια και χορό.

Καλή επιτυχία ευχόμαστε στη γιορτή της αμυγδαλιάς, ένα έθιμο που από την αρχαιότητα συνεχίστηκε και πλαισίωσε στη συνέχεια τη λαϊκή μας παράδοση και που χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανό, σαν μνεία προς τους παλιότερους. Αυτούς που με τόση επιμονή αλλά και μεράκι το διατηρούσαν. Σήμερα συνεχιστές η Αντρέα, η Νεκταρία και ο Θανάσης, αλλά και όποιος εθελοντικά έχει την όρεξη να βοηθήσει, κρατούν όλοι μαζί την παράδοση ζωντανή και καλούν όλο τον κόσμο να παραστεί στη γιορτή.

Η Φετινή αφίσα είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Γαβαλά και την αείμνηστη σύζυγό του Αλεξάνδρα. andrea2

Λίγα λόγια για το έθιμο
Ο Γιάννης Γαβαλάς συνέχισε το έθιμο αυτό από τους παλιότερους Υδραίους, ξεκινώντας ο ίδιος την ενασχόλησή του το 1985.

Αναπολώντας μάς λέει: «Παιδάκι όταν ήμουν, άκουγα τους μεγάλους να λένε το τραγούδι της αμυγδαλιάς,«Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά, με τα χεράκια της και γέμισ' από τ΄ άνθη η πλάτη, η αγκαλιά και τα μαλλάκια της...» του Γιώργου Δροσίνη, (που πρωτοδημοσιεύτηκε στο σατυρικό «Ραμπαγάς» το 1882, με συνθέτη αργότερα τον Γεώργιο (Τζώρτζη) Κωστή).

Οι παλιοί γλεντζέδες έπιναν το κρασάκι τους και τραγουδούσαν για την αμυγδαλιά.

Με εντυπωσίαζε πολύ όλη αυτή η δραστηριότητα των μεγάλων, που υμνούσαν ουσιαστικά την Άνοιξη και 100 χρόνια μετά, την πρώτη δημοσίευση της αμυγδαλιάς του Δροσίνη, το 1985 συγκεκριμένα, άρχισα να πραγματοποιώ εγώ ο ίδιος συστηματικά τη γιορτή».

 

Πηγή:fonitisydras.com