Όλα ανοικτά για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου έμειναν  μετά το 0-0 του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι και δημιούργησαν φάσεις για γκολ, κυρίως στο α’ ημίχρονο, αλλά δεν τις αξιοποίησαν, οπότε όλα θα κριθούν στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ στις 7 Φεβρουαρίου.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν σε καλή βραδιά τον τερματοφύλακα τους, Μπάρκα, ο οποίος δύο κρίσιμες φάσεις στο πρώτο δεκάλεπτο σταμάτησε τους Τζούρτζεβιτς και Ζιλέ, που ήταν εξαιρετικός σε όλη την διάρκεια του αγώνα.  Η ΑΕΚ δεν θέλησε να βάλει κάτω την μπάλα και να παίξει και αρκέστηκε σε μαζική άμυνα σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης.

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ 11ΑΔΑ

Με 5 αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με το ματς πρωταθλήματος απέναντι στην Ξάνθη παρέταξε τον Ολυμπιακό, λόγω των συνεχόμενων αγώνων, ο Όσκαρ Γκαρθία. Ο Ισπανός έμεινε πιστός στην διάταξη 4-2-3-1. Ο Προτό διατηρήθηκε κάτω από την εστία, όπως και οι Φιγκέιρας (δεξιά), Κούτρης (αριστερά) στα άκρα της άμυνας. Η πρώτη διαφοροποίηση ήταν η είσοδος του Μποτία ως παρτενέρ του Σισέ στα σέντερ μπακ. Επίσης ο Ζιλέ πήρε θέση δίπλα στον Ρομαό στο κέντρο της μεσαίας γραμμής. Ο Φορτούνης διατήρησε το πόστο του ως επιτελικός χαφ, ενώ τα άκρα ανανεώθηκαν με τους Μάριν δεξιά (ήταν τιμωρημένος με την Ξάνθη) και Σεμπά αριστερά. Η Πέμπτη αλλαγή του στο βασικό σχήμα ήταν η τοποθέτηση του Τζούρτζεβις ως σέντερ φορ αντί του Ανσαριφάρντ.

Από την άλλη μεριά ο τεχνικός της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, επέλεξε ότι καλύτερο είχε στην διάθεσή του, καθώς ο Σιμόες προέρχεται από τραυματισμό και δεν τονούσε απόλυτα έτοιμο. Πάντως, άλλαξε γκολκίπερ και έβαλε τον Μπάρκα αντί του Τσιντώτα στην διάταξη 5-3-2. Η τριάδα των σέντερ μπακ αποτελούνταν από τους Λαμπρόπουλο, Τσιγκρίσκι, Μπακάκη. Ο Γκάλο κινούνταν στην δεξιά πτέρυγα, ο Λόπες στην αριστερή. Κονέ και Γαλανόπουλος ήταν δύο κεντρικά χαφ με τον Χριστοδουλόπουλο να παίζει δεξιά και τους Λιβάγια, Αραούχο.

ΔΥΟ ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΜΠΑΡΚΑ

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και έφτασαν δύο φορές φάτσα με το γκολ πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο. Στο 6’ ο Μπάρκας σταμάτησε την κοντινή προβολή του Τζούρτζεβιτς, μετά την μπαλιά του Ρομαό,  ενώ στο 7’ και πάλι ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ είπε «όχι» στον Ζιλέ, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μάριν.

Με τον Ολυμπιακό να έχει κατοχή της μπάλας και να επιτίθεται κυρίως από τα δεξιά με τον Μάριν, η ΑΕΚ επιχειρούσε να παγώσει τον ρυθμό. Γι’ αυτό και ο Χιμένεθ φάνηκε να το γυρνάει σε τετράδα στην άμυνα και σε 4-4-2 βάζοντας τον Μπακάκη αριστερά για να μπλοκάρει τον Μάριν.

Βεβαίως, ήταν και φυσιολογικό να πέσει το τέμπο των «ερυθρόλευκων», καθώς δεν μπορούσαν να συνεχίσουνε έτσι, αλλά έπαιξε ρόλο και η κίνηση από τον αντίπαλο πάγκο. Οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του α’ ημιχρόνου ήταν λίγες με κυριότερη την κεφαλιά του Σισέ στο 37’. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάριν ο Σενεγαλέζος πρόλαβε την έξοδο του Μπάρκα, αλλά αστόχησε από κοντά. Εστία δεν βρήκαν ούτε ο Τζούρτζεβιτς (26’) μετά από συνδυασμό με τον Φορτούνη, ούτε ο Μάριν στο 30’ με σουτ από το ύψος της περιοχής.

Η μοναδική στιγμή που απείλησε η ΑΕΚ ήταν στο 34’ έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου, διώξμο με το κεφάλι του Σισέ και μονοκόματο σουτ του Τσιγκρίνσκι. Η μπάλα πήγε πάνω στον Προτό, του έφυγε για λίγο από τα χέρια, αλλά την μπλόκαρε.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΈΝΤΡΟΥ

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές στις συνθέσεις του στο β’ ημίχρονο, όμως υπήρχε μια εσωτερική για τον Ολυμπιακό με τον Μάριν να πηγαίνει αριστερά και τον Σεμπά δεξιά. Ο Βραζιλιάνος δεν πατούσε τόσο καλά, αν και βρέθηκε σε θέση βολής στο 54’ από πάσα του Φορτούνη, όμως εκτέλεσε με το δεξί και αστόχησε. Η είσοδος του Μιραλάς αντί του Σεμπά «έστειλε» και πάλι τον Μάριν δεξιά και αμέσως δημιουργήθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 56’ ο Βέλγος βρήκε τον Φορτούνη μόνο στο ύψος της περιοχής, αλλά το πλασέ ήταν άστοχο.

Ωστόσο, το παιχνίδι έγινε κακό και πήγε περισσότερο στην δύναμη και στις προσωπικές «μονομαχίες» και μεγάλες φάσεις δεν δημιουργούνταν. Υπήρχε, βεβαίως, ένα σουτ με φάλτσο του Μάριν στο 61’ , που κατέληξε άουτ. Οι προπονητές προσπάθησαν να φρεσκάρουν τις ομάδες τους βάζοντας σταδιακά τους Ανδρούτσο, Μπακασέτα και Μασούντ, ενώ Η έξοδος τπυ Κούτρη ήταν αναγκαστική.

Στην ουσία έτσι, όπως πήγε το ματς στο β΄ημίχρονο, φάνηκε σαν και οι δύο ομάδες να σκέφτονται τον επαναληπτικό, όπου θα λύσουν τις διαφορές τους.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Βοηθοί: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Ευθυμιάδης (Πιερίας)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ο. Γκαρθία): Προτό, Φιγκέιρας, Κούτρης (λτ. τραυματισμού 85’ Νικολάου), Μποτία, Σισέ, Ρομαό, Ζιλέ, Μάριν (76’ Ανδρούτσος), Σεμπά (56’ Μιραλάς), Φορτούνης, Τζούρτζεβιτς

ΑΕΚ: (Μ. Χιμένεθ): Μπάρκας, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γκάλο, Γαλανόπουλος (90’ Σιμόες), Κονέ, Λόπες, Λιβάγια (77’ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (83’ Μασούντ), Αραούχο

 

Ο MVP

Έκανε πολύ δουλειά το Γκιγιόμ Ζιλέ σε όλο το παιχνίδι και δικαιούται τον τίτλο του πολυτιμότερου. Αν έβαζε και το γκολ στο ξεκίνημα θα ήταν ολοκληρωμένη η απόδοσή του.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις, όμως δεν τις αξιοποίησε.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 56’ λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του Μιραλάς, ο Βέλγος βρήκε μόνο του τον Φορτούνη μέσα στην περιοχή, αλλά ο Έλληνας μεσοεπιθετικός αστόχησε.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Στην αλλαγή του Γαλανόπουλου στο 90’ ο παίκτης της ΑΕΚ αποχώρησε με το αυτοκινητάκι-φορείο, όμως περνώντας έξω από την Θύρα 7 σηκώθηκε επιδεικτικά και πήγε περπατώντας στον πάγκο της ΑΕΚ προκαλώντας την μήνη του κόσμου.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Όσκαρ Γκαρθία επέλεξε να φρεσκάρει την ομάδα , επειδή υπάρχει σερί δύσκολων αγώνων και 3-4 μέρες και καλά έκανε. Ίσως θα έπρεπε να έχει δώσει και μια ευκαιρία στον Χατζισαφί, αφού ο Κούτρης δεν έχει πάρει… ανάσα από την στιγμή που κέρδισε θέση βασικού. Σίγουρα θα ήθελε να ρίξει κάποια στιγμή και τον Ανσαριφάρντ στο ματς, αλλά ο τραυματισμού του αριστερού μπακ του άλλαξε το πλάνο.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Δεδομένο ήταν και το επιβεβαίωσε ο Σιδηρόπουλος ότι θα προστατεύσει την ΑΕΚ. Το έδειξε από το 13’, όταν δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Γαλανόπουλο για φάουλ από πίσω στον Φορτούνη. Κάποια στιγμή εκνεύρισε τους παίκτες του Ολυμπιακού, διότι σε ορισμένες στιγμές καθυστερούσε να επαναξεκινήσει το ματς, όπως στο 44’ όταν περίμενε τον Αραούχο να δέσει το κορδόνι του!  Και σίγουρα είδε το το χέρι του Τσιγκίνσκι στο 69’, μετά από ενέργεια του Φορτούνη, αλλά ήταν έξω από την περιοχή και δεν το έδωσε.