Το Δημαρχείο Περάματος επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Λαγουδάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τέσσερις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Περάματος.

Οι δράσεις αφορούν στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για τη δωρεάν διανομή ζεστού γεύματος σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας, στην ανάπτυξη υποδομών με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ και στον εκσυχρονισμό του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, αμυντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και δράσεις επιθετικές για την ανάπτυξη της περιοχής, με δεδομένο το γεγονός ότι το Πέραμα είναι μια περιοχή που έχει πληγεί από την ανεργία, πριν ακόμη την κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται στο 27%.

 

Ο κ. Λαγουδάκης αναφέρθηκε στην ανεργία που πλήττει την περιοχή και την ανθρωπιστική κρίση και υπογράμμισε τη σημασία των παρεμβάσεων αυτών που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους δημότες της πόλης.

Αλ. Τσίπρας - Πέραμα - Δημαρχείο

Ο Δήμαρχος Περάματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαίρεση του παραλιακού μετώπου της πόλης από το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με νέα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού δημοσίου και Ο.Λ.Π., αλλά και στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Υπογράμμισε ως σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης που προέκυψε από το διαγωνισμό για την απόκτηση του Ο.Λ.Π. ανέλαβε την υποχρέωση να επενδύσει 55 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΝΕΖ.

*** Διαβάστε το πρόσφατο θέμα με την αντίδραση του Δημάρχου Περάματος για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού εδώ: Γιάννης Λαγουδάκης: "Καλούμε την Kυβέρνηση - έστω και στο παρά πέντε - να διακόψει την διαδικασία πώλησης του Ο.Λ.Π."

The Prime Minister of Greece Alexis Tsipras, visits the Perama City Hall, in Perama, on Jan. 30, 2016 / Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεύθηκε το Δημαρχείο Περάματος, στο Πέραμα, στις 30 Ιανουαρίου, 2016

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και δράσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, με δεδομένο ότι το Πέραμα έχει πληγεί από την ανεργία, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αλλάξουν οι προϋποθέσεις, επί τα βελτίω, για να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά όσοι εργάζονται στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

Αλ. Τσίπρας - Πέραμα - Δημαρχείο

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι πρόκειται για δέσμη παρεμβάσεων που αφορά τους πιο αδύναμους, με στόχο την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το μήνυμα είναι ότι παρά την κρίση και τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες μπορούμε να δώσουμε προστασία στους πιο αδύναμους και να μην αφήσουμε κανένα πολίτη να γίνει έρμαιο του λαϊκισμού της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής.

"Γνωρίζω πολύ καλά Δήμαρχε, γιατί εγώ έρχομαι στο Πέραμα από τα παλιά χρόνια, ότι είναι μια από τις περιοχές της Αθήνας που συνυπάρχει με την απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι αρκετές και ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Το μήνυμα είναι ότι παρά την κρίση μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να δώσουμε ενδιαφέρον και προστασία στους πιο αδύναμους και ότι δεν θα αφήσουμε κανένα πολίτη αυτής της χώρας να μείνει έρμαιο στο λαϊκισμό της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής, που ειδικά στο Πέραμα τα τελευταία χρόνια, μια εργατούπολη και ανεργούπολη, έχει βρει έδαφος για να αλωνίζει", είπε ο Πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία επεσήμανε ότι αντίστοιχα προγράμματα θα εφαρμοσθούν σε 17 Δήμους και κάλεσε εταιρείες με κοινωνική ευθύνη να ενώσουν τις δυνάμεις με την Κυβέρνηση και την πολιτεία "για να ανοίξουμε δρόμους για την έξοδο από την κρίση".

Ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης από την πλευρά του είπε ότι, είναι μεγάλη τιμή για την πόλη του που βρίσκεται ο Πρωθυπουργός εδώ, θυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας έκανε τη διπλωματική του στον Δήμο Περάματος και γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Πολύ περισσότερο που το Πέραμα, "αυτό το μικρό κομμάτι γης στο δυτικό άκρα της Αττικής με τα 7,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, περικλείει ίσως τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά με ιδιωτικά ναυπηγεία και τις προβλήτες του ΣΕΠ και του Ο.Λ.Π., αλλά και το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας".

Τσίπρας από το Πέραμα: Δεν υπάρχουν ξεχασμένες συνοικίες

"Το πρόγραμμα αυτό", είπε ο Πρωθυπουργός, "σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν στο χάρτη ξεχασμένες συνοικίες και παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες η επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους".

"Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας μία προς μία. Προχωράμε και πέρα από αυτές, για να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτικής, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Γιατί, για εμάς, η αναδιανομή, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι βασική πολιτική μας επιδίωξη και πυρήνας της ιδεολογικής μας ταυτότητας.

Αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη εργαστήκαμε για να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.

The Prime Minister of Greece Alexis Tsipras, visits the Perama City Hall, in Perama, on Jan. 30, 2016 / Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεύθηκε το Δημαρχείο Περάματος, στο Πέραμα, στις 30 Ιανουαρίου, 2016

Πρώτον, και αυτό αφορά το Πέραμα: εξαιρέσαμε από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον Ο.Λ.Π. το σύνολο των χώρων του Δήμου Περάματος που βρίσκονται μέσα στη χερσαία λιμενική ζώνη.

Δεύτερον, ξεκινήσαμε - και ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να αλλάξουμε, όχι απλά και μόνο την εικόνα της πιο υποβαθμισμένης πόλης της Β' Πειραιά, αλλά για να αλλάξουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων του Περάματος.

Τρίτον, και αυτό δεν αφορά το Πέραμα, αφορά, όμως και το Πέραμα, όπως και όλο τον Πειραιά: εξαιρέσαμε την έκταση των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον Ο.Λ.Π. . Επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η επιστροφή της στο Δημόσιο και, στη συνέχεια, η παραχώρησή της στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας για να την αναπλάσει και να την αποδώσει στους κατοίκους της περιοχής σύντομα".

Τσίπρας: Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του Δήμου Περάματος

Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνομιλία του με τον Δήμαρχο επισκέφθηκε το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" και το Δημοτικό Κολυμβητήριο "Γεώργιος Κασιμάτης", ενώ τον συνόδευαν ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια για Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στο Πέραμα, το Κ.Κ.Ε. αναφέρει: "Κάθε φορά που η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο Πρωθυπουργός στήνει και μία φιέστα με ντεκόρ περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία, που οξύνει η ίδια η Κυβέρνηση για την πολιτική της. Έτσι έγινε και σήμερα στο Πέραμα".

*** Η ανακοίνωση του Ποταμιού: "Χείμαρρος" το Ποτάμι για τη σαββατιάτικη "εκδρομή" Τσίπρα στο Πέραμα

*** Διαβάστε και αυτό: Η Κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλο hot spot στον Πειραιά για μετανάστες και πρόσφυγες, δίπλα στον οικιστικό ιστό