Ακούγοντας το όνομά του σίγουρα περιμένεις να δεις μία γέφυρα, στοιχειωμένη και ετοιμόρροπη χωρίς ίχνος βλάστησης. Κι όμως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Το διαβολογέφυρο είναι ένα άγνωστο φαράγγι της χώρας μας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επίγειος παράδεισος. Είναι καταπράσινο και καθώς το διασχίζεις θα συναντήσεις πολλές κολύμπες, τσουλήθρες και άφθονο νερό.

Βρίσκεται μετά το χωριό της Τροιζήνας και η πλούσια βλάστηση που υπάρχει γύρω γύρω θα σε μαγνητίσει. Θα δεις πλατάνια, αιωνόβια δέντρα, πικροδάφνες κι ένα μικρό ποτάμι. Το σκηνικό θυμίζει παραμύθι. Κάπως έτσι όμως μπορεί να περιγραφεί το μοναδικό τοπίο.



Οι θρύλοι γύρω από το διαβολογέφυρο

Το  φαράγγι, που βρίσκεται στους ορεινούς όγκους της Τροιζήνας, βορειοδυτικά του ομώνυμου οικισμού έχει έναν θρύλο που το κυνηγάει.  Αν ακολουθήσει κάποιος τη διαδρομή για τις αρχαιότητες της Τροιζήνας  και το παλάτι του Θησέα, μια χωμάτινη διαδρομή οδηγεί σ’ ένα μυθικό τόπο.

Στην είσοδο του φαραγγιού, πάνω στις πέτρες του γεφυριού υπάρχουν ίχνη από πατημασιές κατσίκας, ίσως και του διαβόλου, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Ο θρύλος θέλει ο πασάς της περιοχής να διατάζει τον κορυφαίο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γιοφύρι, στον Χρυσορρόα, τον ποτάμι του Δαμαλά. Διαφορετικά θα τον αποκεφάλιζε. Καθώς οι δυο πρώτες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια, προκειμένου να μην χάσει το κεφάλι του, έκανε συμφωνία με το Διάβολο να τον βοηθήσει, προσφέροντας την ψυχή του. Εκείνος δέχτηκε και μέσα σε μια νύχτα κατασκευάστηκε η γέφυρα. Το ίδιο βράδυ ο διάβολος δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο γεφυροποιός έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πέρα από έξι χρόνια.Μια μέρα ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, για να επισκεφθεί το σημείο που είχε κρυμμένο το θησαυρό του, σηκώθηκε άγριος άνεμος, τον πήρε και τον εξαφάνισε ενώ την ίδια στιγμή κεραυνός έκαψε το σπίτι και την οικογένεια του.

 

 

Πηγή: travelgirl.gr