Αυτή δεν ήταν απλώς καλή. Ήταν… «τρίκαλη» η εκκίνηση του Ολυμπιακού στο 2018! Οι «ερυθρόλευκοι», μπροστά στον νέο τους προπονητή, τον Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος παρακολούθησε το ματς πλάι στον Κριστιάν Καρεμπέ απ’ τα επίσημα της «AEL FC Arena», έκαναν ιδανικό ποδαρικό στη νέα χρονιά, συντρίβοντας με 0-3 την ΑΕΛ και παραμένοντας μόνοι στο ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα. Κι όλα, τα πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο. Με τον Μάρκο Μάριν να εμπλέκεται σε κάθε γκολ, ανοίγοντας μάλιστα το δρόμο προς τη νίκη, τον Κώστα Φορτούνη να μοιράζει δύο ασίστ και τους Καρίμ Ανσαριφάρντ, Ούρος Τζούρτζεβιτς να βρίσκουν ξανά δίχτυα, ο Ολυμπιακός πήρε ένα ακόμη «διπλό», διευρύνοντας το νικηφόρο σερί του.

«ΠΕΤΑΞΕ» ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το δίδυμο των Βούζα-Κόντη πήγε στα… σίγουρα. Συγκριτικά, μάλιστα, με το τελευταίο ματς του προηγούμενου χρόνου, προέβησαν σε μία μονάχα αλλαγή στην ενδεκάδα κι αυτή ήταν αναγκαστική λόγω του τραυματισμού του Οτζίτζα. Τη θέση του πήρε ο Πάρντο στα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τον Φορτούνη στον άξονα, τον Μάριν στα αριστερά και τον Ανσαριφάρντ «φουνταριστό». Ταχτσίδης και Ρομαό ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ με την τετράδα των Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Σισέ και Κούτρη να καταλαμβάνουν τις τέσσερις θέσεις μπροστά απ’ τον Προτό. Απέναντι ο Ολυμπιακός βρήκε τη φορμαρισμένη ΑΕΛ με τον Ανδρέα Κλαυδιανό στον πάγκο, λόγω της τιμωρίας του Ηλία Φυντάνη και θα μπορούσε από νωρίς να πάρει «κεφάλι» στο σκορ, αλλά το απευθείας εναέριο βολέ του Σισέ, έπειτα από γέμισμα του Κούτρη, δεν βρήκε στόχο στο 5’. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ελέγξει το παιχνίδι, αλλά η επιπολαιότητα στις συνεργασίες δεν του επέτρεπε να δημιουργεί φάσεις με τη συχνότητα που θα το ήθελε. Στο 25’, μάλιστα, απειλήθηκε άμεσα: ο Ναζλίδης έπαιξε κάθετα προς τον Ντέλετιτς, εκείνος δεν πρόλαβε να έρθει σε επαφή με την μπάλα, ο Προτό την ακούμπησε με το πόδι στέλνοντάς την προς το τέρμα, αλλά ο ίδιος σηκώθηκε γρήγορα και με εκτίναξη απομάκρυνε σε κόρνερ. Οι «ερυθρόλευκοι» αντίστοιχο δικαίωμα δεν ξαναέδωσαν μέχρι το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο εν πολλοίς όμως… πέταξαν στα σκουπίδια. Κι αυτό διότι με εξαίρεση τη φάση του 5ου λεπτού, μονάχα ένα μακρινό σουτ του Ταχτσίδη (στο 43’) έμοιαζε να ‘χει κάποιες προοπτικές, έστω κι αν αυτές διαψεύστηκαν απ’ την κατάληξη της μπάλας. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με κατοχή μπάλας σε ποσοστό 70% για τον Ολυμπιακό, μόνο που του έλειψε σε απόλυτο σχεδόν βαθμό η ουσία.

«MAGIC» ΜΑΡΙΝ ΣΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Όπως ακριβώς σε… απόλυτο βαθμό την βρήκε στη φάση του 54ου λεπτού. Νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, δηλαδή, οπότε και ο Μάρκο Μάριν έκανε αυτό που δεν κατάφερε κανείς επί 45 λεπτά: κινήθηκε σωστά ανάμεσα στην αμυντική τετράδα της ΑΕΛ, υποδέχθηκε την κάθετη (πανέξυπνη) πάσα του Ταχτσίδη και πλάσαρε ιδανικά τον Μπόζοβιτς για να δώσει στον Ολυμπιακό το προβάδισμα (0-1). Ο MVP της τελευταίας αγωνιστικής του 2017 ήταν εκείνος που έβαλε σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό στο παρθενικό ματς του 2018…

Ο Κόντης άμεσα έφερε στο ματς τον Σεμπά αντί του Πάρντο και με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών από το άνοιγμα του σκορ, οι «ερυθρόλευκοι» άγγιξαν το 0-2: ο Φορτούνης βρήκε κάθετα τον Ανσαριφάρντ πάνω στην κίνηση, εκείνος με το «μυτάκι» προσπάθησε να νικήσει τον Μπόζοβιτς, ο οποίος απέκρουσε.

«ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ» Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Η ΑΕΛ αναζήτησε απάντηση, με την είσοδο του Μιλοσάβλιεβιτς (στο ντεμπούτο του) και του Περόνε στο ματς, αλλά κυρίως μέσω της αύξησης του αριθμού των παικτών που έκαναν επίθεση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε περισσότερους χώρους και ο Ολυμπιακός τούς τιμώρησε. Στο 68’ ο Κούτρης έκλεψε, ο Ρομαό πάσαρε στον Μάριν κι εκείνος με μακρινή μπαλιά βρήκε τον Φορτούνη σε κόντρα επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα. Ο «Νο7» του Ολυμπιακού μαζί με τον Ανσαριφάρντ έβαλαν τον Γκόλια στη μέση και ο Ιρανός πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος νίκησε τον Μπόζοβιτς για το 0-2. Το κερασάκι στην τούρτα προσέθεσε ο Ούρος Τζούρτζεβιτς, προερχόμενος ξανά απ’ τον πάγκο. Στο 89’ ο Μάριν μοίρασε στον Φορτούνη, εκείνος με γύρισμα ακριβείας βρήκε τον Σέρβο στην περιοχή και ένας εκτελεστής… ολκής όπως είναι ο Τζούρτζεβιτς, δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 0-3.

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας).

Βοηθοί: Πετρόπουλος (Αρκαδίας) – Καρσιώτης (Κορινθίας).

ΑΕΛ (Αν. Λαυδαριάς): Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Ζίζιτς, Γκόλιας, Γουάλας, Λαγός (81’ Λεοζίνιο), Μασούρας (66’ Περόνε), Ντέλετιτς, Αγκάνοβιτς (64’ Μιλοσάβλιεβιτς), Κριζμάν, Ναζλίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χρ. Κόντης): Προτό – Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Σισέ, Κούτρης– Ρομαό, Ταχτσίδης- Πάρντο (61’ Σεμπά), Φορτούνης, Μάριν – Ανσαριφάρντ (78’ Τζούρτζεβιτς).

Ο MVP

Ποιος άλλος από τον ποδοσφαιριστή που αναμείχθηκε σε κάθε αξιόλογη φάση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Ο Μάρκο Μάριν, με κίνηση και τελείωμα, που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος φορ, άνοιξε το σκορ για να δημιουργήσει στη συνέχεια τις προϋποθέσεις, για τα δύο γκολ που ακολούθησαν. Στο δεύτερο έφερε Φορτούνη και Ανσαριφάρντ σε κατάσταση «δύο εναντίον ενός» και στο τελευταίο, βρήκε ελεύθερο τον «Νο7» του Ολυμπιακού, προτού ο τελευταίος δώσει την ασίστ στον Τζούρτζεβιτς. Στο ενδιάμεσο είχε δώσει και κάθετη πάσα «πάρε-βάλε» στον Σεμπά, ο οποίος δεν μπόρεσε να «τσιμπήσει» την μπάλα για να προσπεράσει τον Μπόζοβιτς.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Ήταν η φάση που «ξεκλείδωσε» το τρίποντο για τον Ολυμπιακό, απόρροια της γρήγορης σκέψης του Παναγιώτη Ταχτσίδη, ο οποίος εκτέλεσε φάουλ παίζοντας κάθετα την μπάλα, και της εξαιρετικής κίνησης, αλλά και του ακριβούς τελειώματος του Μάρκο Μάριν. Στην πρώτη «καθαρή» ουσιαστικά ευκαιρία που βρήκε στο ματς, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πανηγυρίσει και έτσι άνοιξε ο δρόμος προς τη νίκη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μοιάζει άνευ σημασίας, στην οικονομία του ματς κι ενώ ήδη ο Ολυμπιακός είχε διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά πρόκειται για ένα ακόμη highlight του Σίλβιο Προτό με τα ερυθρόλευκα. Στο 91’ ο Βέλγος απέκρουσε το συρτό, δυνατό σουτ του Κριζμάν και είχε την διαύγεια να τιναχθεί αμέσως, για να παρέμβει και στο κοντινό σουτ του Ναζλίδη. Άπλωσε το ένα του χέρι, βρήκε την μπάλα εξ επαφής και την έστειλε να περάσει πάνω από τα δοκάρια. Επέμβαση μεγάλου γκολκίπερ…

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Η ευκολία με την οποία ο Ολυμπιακός άφησε το πρώτο ημίχρονο να χαθεί. Οι ποδοσφαιριστές του έμοιαζαν επηρεασμένοι από την απραξία των προηγούμενων ημερών, δεν είχαν ούτε την ένταση ούτε την απαιτούμενη ταχύτητα στις ενέργειές τους και γι’ αυτό δεν κατάφεραν να ανοίξουν την καλά οργανωμένη άμυνα της ΑΕΛ.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Χρήστος Κόντης δεν έκανε κάτι extreme, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το απλό είναι και το δύσκολο. Κάθε νέος προπονητής, έστω και υπηρεσιακός, αισθάνεται την ανάγκη να δείξει κάτι διαφορετικό. Ο Κόντης δεν μπήκε σ’ αυτό το «τριπάκι», δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα από τον μπούσουλα που είχε η ομάδα έως τότε και ο Ολυμπιακός σίγουρα απέφυγε τα μπερδέματα. Το γεγονός ότι εισήλθε απ’ τον πάγκο ο Τζούρτζεβιτς και σκόραρε θα μπορούσε να του πιστωθεί, εάν ο Σέρβος δεν το έκανε… συνήθεια φέτος.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Άφησε το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων σε κάποιες περιπτώσεις, σε κάποιες άλλες είχε αργές αντιδράσεις, αλλά οι αποφάσεις του Διαμαντόπουλου και των βοηθών του δεν έπαιξαν εν τέλει κανέναν ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Ο ρέφερι απ’ την Αρκαδία «κιτρίνισε» τους Γκόλια (11’), Πάρντο (50’), Μάριν (57’), Μιλοσάβλιεβιτς (74’), Σεμπά (76’), Τζούρτζεβιτς (90’).