ι συμβαίνει με Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι ; Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Πολύ σοβαρότερα από το αναμενόμενο. Και όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, σίγουρα μη αναμενόμενες.

Στο μεταξύ, τα ερωτήματα πού έχουν προκύψει γιά τον απλό, σκεπτόμενο Ελληνα πολίτη, είναι κεφαλαιώδη και σαφή :

Ποια είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σχέση του Ρώσου με την συγκυβέρνηση συριζανέλ ;

Στηρίζεται στην … αμοιβαία κατανόηση ; Στην … ταύτιση των ιδεολογιών ; Στην εξυπηρέτηση της ανάγκης γιά προσέλκυση επενδυτών με παρεπόμενο την οικονομική «ανάπτυξη» μέσω επενδύσεων ;

Η μήπως, σε κάποιου είδους ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τα οποία μένουν κρυφά στους σκοτεινούς διαδρόμους και τα ιδιαίτερα γραφεία του Μαξίμου, όπου σχεδιάζονται και οικοδομούνται οι περίπλοκες διαδρομές επενδυτικών κεφαλαίων ;

Τρέχα γύρευε, θα μου πείτε. Ναι, αλλά αν συνεχίσουμε να τα βλέπουμε έτσι, θα καταντήσουμε θύματα της πιο στρεβλής, πιο ανήθικης, πιο στοχευμένης ενημέρωσης πού γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Η απόφαση – κόλαφος της Δικαιοσύνης

Για να δούμε όμως το πιο πρόσφατο και εξαιρετικά σοβαρό συμβάν. Δεν πάνε ούτε δύο μέρες καλά - καλά, όταν έσκασε και το δεύτερο χτύπημα προς τον επιχειρηματία Ιβάν, με ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ στο Μαξίμου. Το διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής αποφάσισε ότι η ( βασική του επένδυση ως τώρα ) εταιρεία του Ιβάν ΣΕΚΑΠ θα πρέπει ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ στο ελληνικό δημόσιο το πρόστιμο 38 εκατομμυρίων, το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρεία για «τελωνειακές παραβάσεις» κατά το έτος 2008, δηλαδή ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ !

Η συγκυβέρνηση συριζανέλ κατάφερε να περάσει τον περασμένο Απρίλιο και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ υπέρ Σαμπίντι διάταξη, σύμφωνα με την οποία «οι εταιρείες πού αποκρατικοποιούνται και περνούν στα χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο πού οι μετοχές ανήκαν στο κράτος» !

Με αυτή την απροσχημάτιστα φωτογραφική διάταξη, ο Σαμπίντι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση να πληρώσει 38 εκατομμύρια, προκειμένου να γίνει πλήρης ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αριθμεί περίπου 170 εργαζόμενους.

Το Εφετείο Κομοτηνής, όμως, ΑΠΕΡΡΙΨΕ αυτή την κυβερνητική «πονηριά», με αποτέλεσμα   να καλείται πλέον ο ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ να ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ στο δημόσιο το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ( πού βεβαίως στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί ανάλογα ).

Ωμές απειλές και εκβιασμοί

Το ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από πλευράς του Ρώσου επιχειρηματία, ήταν βέβαιο και εν πολλοίς φυσιολογικό, θα έλεγα, διότι και ποιος δεν θα αντιδρούσε στη θέση του, από τη στιγμή πού θα τον καλούσαν να καταβάλλει ένα τέτοιο ποσόν.

Όμως, όταν η αντίδραση γίνεται ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ και ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ, με τρόπο πού προκαλεί μέρος της κοινωνίας θυμίζοντας τακτικές ΜΑΦΙΑΣ. Η συγκεκριμένη ( πρώτη ) αντίδραση της εταιρείας του Ιβάν, ήταν να ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ με ΛΟΥΚΕΤΟ, προβάλλοντας βεβαίως, τους εργαζόμενους πού «θα μείνουν στο δρόμο» !

Όλα τα ΜΜΕ πού ανήκουν στην ιδιοκτησία του Ρώσου, πρόβαλαν ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ το επακόλουθο, το οποίο φυσιολογικά συγκινεί την κοινή γνώμη. Όμως, κανείς δεν διέκρινε και την ΑΝΤΙΘΕΤΗ πλευρά των επακόλουθων, ότι δηλαδή αν ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ της εταιρείας ( πλευρά Σαμπίντι ) πιάσει και με αυτή την ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ απαλλαγεί από το πρόστιμο πού έχει καταλογιστεί, θα υπάρξει ΣΩΡΕΙΑ παρόμοιων εκβιασμών ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ επιχειρηματίες, οι οποίοι ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ από κάθε πρόστιμο και ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ τι άλλο !

«Αν δεν μας χαρίσετε το πρόστιμο θα βάλουμε λουκέτο και θα μείνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, χρονιάρες μέρες», θα λένε.

Στον καλό πατερούλη Φλαμπουράρη

Βεβαίως, ό,τι έγινε και γιά το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο, έγινε το 2008, δλδ. πριν από εννέα χρόνια. Δεν ήταν τότε ο Σαμπίντι στα πράγματα, η εταιρεία ήταν κρατική. Όμως, όταν ο Ρώσος ήρθε και ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ, ασφαλώς και ΗΞΕΡΕ τι ακριβώς συμβαίνει και τι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να καταβάλει στο δημόσιο.

Η σχέση του με το καπνεμπόριο και σε προγενέστερο χρόνο είναι γνωστή, όπως βεβαίως και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ του διασυνδέσεις, πού βεβαιότατα δεν θα τον άφηναν ποτέ ανενημέρωτο. Είμαι δε πεπεισμένος, ότι γιά να δεχτεί να αγοράσει (;) την προβληματική και υπερχρεωμένη εταιρεία, θα ήρθε και σε κάποιες ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ και με την πολιτική ηγεσία, με την οποία οι σχέσεις του ΕΞ ΑΡΧΗΣ ήταν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ φιλικές, απ’ όσο θα δικαιολογούνταν !

Δεν θα πρέπει άλλωστε να περάσει απαρατήρητο, ότι  η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΣΗ μετά την απόφαση - ΧΑΣΤΟΥΚΙ του Εφετείου ήρθε στην Αθήνα και κατ’ ευθείαν πέρασε την πόρτα του ΜΑΞΙΜΟΥ, ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !

Τόσο, ώστε να χρειαστεί η άμεση παρέμβαση του «κυματοθραύστη» ανάλογων εκδηλώσεων Φλαμπουράρη, ο οποίος ΠΡΟΦΑΝΩΣ τον … ηρέμησε και ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ του υποσχέθηκε ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αμέσως μετά τις γιορτές ! Δεν γνωρίζω, βεβαίως, αν του έδωσε ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ υποσχέσεις, με την μορφή (π.χ. ) «αντιμέτρων» σύμφωνα με την γνωστή συριζαίϊκη λογική και τακτική.

Ο Σαμπίντι, δεν πρόκειται να κλείσει την εταιρεία ΣΕΚΑΠ και οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους δεν πρόκειται να μείνουν στο δρόμο, χρονιάρες μέρες.

Αυτό, είναι το ευτύχημα της ΘΛΙΒΕΡΗΣ αυτής ιστορίας.

Το ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ είναι ότι στην εποχή μας, εποχή πού η συγκυβέρνηση συριζανέλ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ τον ελληνικό λαό με ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ φορολογικά μέρα, οι ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ τακτικές και οι ΩΜΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ μπορούν να περιφρονούν τις δικαστικές αποφάσεις και να επαναπροσδιορίζουν το νομοθετικό έργο, κατά τα καλά και συμφέροντα των ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΩΝ αλλά και ΙΣΧΥΡΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ του «ρέοντος» από  διάφορα μονοπάτια χρήματος, όπως είναι ο Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι.

ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, Η «ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ»

ΚΑΙ ΤΟ … ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Όταν, πριν από δύο περίπου χρόνια, έγραφα συνεχώς γιά τον νόμο πού ετοίμαζε και τελικά πέρασε από τη Βουλή ο Κοντονής, ότι επρόκειτο γιά ένα συνονθύλευμα ανοησιών, ανεδαφικών και εν πολλοίς ανεφάρμοστων διατάξεων, θεωρήθηκα ότι τα γράφω αυτά γιά λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς, επειδή ο Κοντονής κυνηγούσε την διοίκηση της ΕΠΟ και διάφορες τέτοιες αρλούμπες.

Σήμερα, δυό χρόνια μετά, οι εξελίξεις με δικαιώνουν απόλυτα. Πρόσφατη απόδειξη γιά το πόσο ατελείς και ανεφάρμοστες ήταν ορισμένες διατάξεις, πού είχαν … διαφημιστεί ότι θα έλυναν το πρόβλημα της … βίας στα γήπεδα, είναι η ουσιαστική ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της πολυδιαφημισμένης «κάρτας φιλάθλου», με την οποία «θα έπρεπε να εφοδιαστούν όλοι οι φίλαθλοι γιά να μπαίνουν στα γήπεδα».

Προχθές, ο υφυπουργός Αθλητισμού Βασιλειάδης γιά μία ακόμη φορά ΑΝΕΒΑΛΕ με τροπολογία την εφαρμογή του «μέτρου», το οποίο όπως είπαμε, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εφαρμοστεί. Η παράταση αυτή είναι η … ΤΕΤΑΡΤΗ συνεχόμενη προκαλώντας την γενική ευθυμία και ειρωνικά σχόλια όπως αυτά των βουλευτών Αμυρά και Μαυρωτά ( ΠΟΤΑΜΙ ) οι οποίοι στην τοποθέτησή τους από βήματος της Βουλής δεν δίστασαν να τρολάρουν την κυβέρνηση : «Προτείνουμε να πάτε την παράταση έως το 2021, ώστε επιτέλους να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κρατώντας την κάρτα φιλάθλου στα χέρια» !

Μερικά αξιοπρόσεκτα από το παιχνίδι στον Πλατανιά

Τα δύο φορ, ο απίστευτος Μάριν, ο εκπληκτικός Χουτεσιώτης

Μερικά πραγματάκια πού θεωρώ αξιοσημείωτα σχετικά με το χθεσινό ματς στον Πλατανιά.

Κατ’ αρχήν, ότι ο Ολυμπιακός παρά τις πολλές αλλαγές στη σύνθεση και το σχήμα του, με τους πολλούς νέους και μη βασικούς πού παρέταξε, έπαιξε σοβαρά και υπεύθυνα. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να αδιαφορεί γιά την τύχη του αγώνα, κάτι πού στο παρελθόν είχε γίνει σχεδόν … κανόνας γιά τα παιχνίδια Κυπέλλου  με μικρές ομάδες. Αλλαγή ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, πού οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Τάκη Λεμονή.

Δεύτερον, η ΕΠΙΤΥΧΙΑ γιά μία ακόμη φορά της χρησιμοποίησης ΔΥΟ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ. Παρά το πολύ μικρό διάστημα πού έπαιξαν μαζί ο Καρίμ με τον Ούρος, ήταν και πάλι αποδοτικοί. Και γκολ πέτυχαν ( ο ένας το ετοίμασε, ο άλλος το πέτυχε ) και φάσεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει ο Λεμονής να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Τρίτον, η απόδοση του τερματοφύλακα Χουτεσιώτη. Με δυό λόγια, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ! Προσόντα του κατ’ αρχήν η ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ, η αντίληψη, η σταθερότητα και η ταχύτητα επεμβάσεων. Σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία και με αναγκάζει να θεωρήσω ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ τον παραγκωνισμό του επί Χάσι, για να παίζει ο ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ του Χουτεσιώτη Καπίνο. Και να ληφθεί υπ’ όψιν, ότι αυτό ήταν το ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ του νεαρού τερματοφύλακα ως βασικός.

Υποκλίνομαι στην τεχνική αρτιότητα του Μάριν. Κάποιες φορές κυριολεκτικά ΖΩΓΡΑΦΙΖΕ με τη μπάλα στα πόδια, αποδεικνύοντας ότι ΑΥΤΗ είναι η ΘΕΣΗ ΤΟΥ. Μαγεία στο ξεμαρκάρισμα, απίστευτο κράτημα της μπάλας, ευφυϊα στις μεταβιβάσεις. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση πού τον είδαμε χθες.

Αντίθετα, νομίζω ότι ο Ανδρούτσος ως αριστερό εξτρέμ δεν στέκει με τίποτα. Δεν είναι η θέση του αυτή, βασικά διότι δεν έχει την απαιτούμενη ταχύτητα, αλλά και δεν είναι όσο πρέπει αποτελεσματικός στο μαρκάρισμα. Μόνο γιά το κέντρο του γηπέδου, ή γιά δεύτερο επιθετικό μπορώ να δω τον πιτσιρικά, πού έχει όλα τα φόντα να διαπρέψει.

Γενικότερη διαπίστωση. Ο Ολυμπιακός σε ΚΑΘΕ παιχνίδι του αποδεικνύει το θέσφατο : Ότι έχει ΜΑΚΡΑΝ το πιο ΒΑΘΥ και ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΡΟΣΤΕΡ από κάθε άλλη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εχει φτάσει στο σημείο πού τον είδαμε, έχοντας πριν από ελάχιστες μέρες αποδεσμεύσει ΤΕΣΣΕΡΙΣ από τους παίκτες με τους οποίους ξεκίνησε και άλλον ένα μόλις προ δύο ημερών !

Η τυφλός, ή στημένος !

Μάτια έβγαζε το πέναλτυ του Καρυπίδη, όταν απέκρουσε σουτ με τους δύο αγκώνες του προτεταμένους προς τη μπάλα. Φάση δηλαδή πού γιά να μη δώσει ένας διαιτητής το πέναλτυ, ένα εκ των δύο πρέπει να συνέβη : Η να είναι τυφλός, ή να είναι ΣΤΗΜΕΝΟΣ.

Δεν θέλω να ξέρω τι από τα δύο, αλλά μία μόνο παρατήρηση : Καλά, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ, δυό μέτρα παλικάρι, να ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ έτσι γιά μία κωλοσφυρίχτρα ;

Πουτάνα εξυγίανση !

Και βέβαια, πριν από ολίγες ώρες ο Μπάοκ σάρωσε τα Τρίκαλα με 1-5, με επιθετικό φάουλ το δεύτερο γκολ και οφσάϊντ το τρίτο !

Και την αμέσως επόμενη μέρα τα Τρίκαλα να ανακοινώνουν την αποδέσμευση τριών ποδοσφαιριστών τους !

Πουτάνα εξυγίανση, πόσα … ξέρεις, έ ;

Δεν του το είπαν

Πέναλτυ καθαρό υπέρ του Πανιωνίου δεν έδωσε ο Παπαπέτρου στη Λειβαδιά.

Δεν θα του είχαν πεί, φαίνεται.

Αναμνήσεις … ομορφιάς

«Μανώλη καλημέρα, Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, μία ΄΄ομορφιά΄΄για σήμερα. Ετος 1989 ,ο πρόεδρος του Πανιωνίου Ερμείδης ΄΄ξεχνάει΄΄ να θεωρήσει τα δελτία 6 παιχτών με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι .Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Μαραγκός που κατέληξε στον ΠΟΑ. Ο Μαραγκός ήταν ο διακαής πόθος του Καπετάνιου. Ζημιά στον Πανιώνιο 150 000 000 δρχ. Είδατε οι ομορφιές της παράγκας του θρύλου;» Αθανάσιος Βλάχος

Ξέρει πού μένει !

Ρωτήθηκε ο Αραούχο αν αληθεύει πως θέλει να φύγει απ’ την Αεκ και να επιστρέψει στη Λας Πάλμας και απάντησε : «Το μυαλό μου είναι στην ομάδα μου».

Και τι άλλο θα απαντούσε δηλαδή το παλικάρι, αφού … «ξέρει πού μένει» !