Τέσσερις μέρες μετά, στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο, αλλά για τον θεσμό του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός έδειξε στον ΠΑΟΚ και σε όλους τους ανταγωνιστές του ότι δεν θέλει απλά το πρωτάθλημα, αλλά το νταμπλ. Εκεί που με την εύνοια της διαιτησίας η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε μια νίκη με 1-0, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν άνετα από τα Χανιά κερδίζοντας με 2-0 τον Πλατανιά και μάλιστα με μια σύνθεση με πολλούς αναπληρωματικούς.

Το έναυσμα το έδωσε ο αρχηγός, Αλμπέρτο Μποτία και με μια γκολάρα και ο Ανσαριφάρντ τους… αποτελείωσε δίνοντας στην ομάδα αέρα πρόκρισης στους «8» και κάνοντας την ρεβάνς στο Καραϊσκάκη τυπική διαδικασία.

ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟΝ ΤΖΟΥΡΤΖΕΒΙΤΣ

Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε να δώσει ευκαιρία σε όσους δεν έχουν πολλά λεπτά συμμετοχής και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις σπάνια βγάζει ρυθμό μια ομάδα που δεν έχει συνοχή. Κυρίως έλλειπαν οι αυτοματισμοί σε αυτό το 4-2-3-1. Μάλιστα, υπήρχε και μια ατυχία για τον Σεμπά, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στην προθέρμανση και την θέση του στο αρχικό σχήμα πήρε ο Μάριν.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά στο πρώτο 45λεπτο τον Πλατανιά, που έπαιζε με 3 σέντερ μπακ και σύστημα 3-5-2. Βεβαίως, σηκώνει πολλή συζήτηση η φάση του 12’, όταν ο Κοροβέσης πήρε πόδια πρώτα και μετά μπάλα στον Τζούρτζεβιτς, που ετοιμαζόταν να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Ο διαιτητής Κατσικογιάννης δεν υπέδειξε πέναλτι.

ΜΟΝΟ Η ΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΤΟ

Ουσιαστικά η μόνη πραγματικά καλή στιγμή του Θρύλου ήταν στο 27’ και προήλθε από προσωπική ενέργεια και μπούκα του Πάρντο από δεξιά, όμως οι συμπαίκτες του δεν τον πίστεψαν και όταν έκανε την συρτή σέντρα Τζούρτζεβιτς και Πάρντο ήταν μακριά και δεν πρόλαβαν την μπάλα.

Με το Νικολάου αριστερό μπακ και τον Ανδρούτσο μπροστά του στην πτέρυγα δεν υπήρχε καλή κίνηση, ενώ και από άλλη πλευρά Φιγκέιρας και Πάρντο κινήθηκαν σε ρηχά. Μάλιστα, στο 40’ χρειάστηκε η καλή επέμβαση του Χουτεσιώτη σε προσπάθεια του Ενσικουλού για να μην πάνε οι πρωταθλητές στα αποδυτήρια με ντεζαβαντάζ στο σκορ.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν, πάντως, στο 39’ ο Καρυπίδης σταμάτησε με το χέρι το σουτ του Μάριν, αλλά ο ρέφερι το θεώρησε ακούσιο.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΓΚΟΛ Ο ΜΠΟΤΙΑ

Ούτε ο Λεμονής, ούτε ο Ρόκα πραγματοποίησαν κάποια αλλαγή και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με τις ίδιες συνθέσεις στο β’ ημίχρονο. Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ρο δημιουργούσε ο Ενσικουλού, ο οποίος κινούνταν σε όλο το πλάτος της επίθεσης και βρήκε χώρους για να γίνει επικίνδυνος.

Η λύση για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε από μια στημένη φάση. Ο Μάριν εκτέλεσε κόρνερ στο 57’, ο Ένγκελς πήρε την κεφαλιά και ο Μποτία με ένα καταπληκτικό εναέριο γυριστό σουτ έκανε το 1-0.

Όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο περισσότερο βρίσκονταν οι παίκτες του Θρύλου και έδειξαν καλύτερη εικόνα. Κυρίως είχαν μεγαλύτερη σιγουριά και οι αποστάσεις μεταξύ τους μίκρυναν και μπορούσαν να συνδυάζονται καλύτερα.

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΜΕ ΚΑΡΙΜ ΚΑΙ 3-5-2

Από την είσοδο του Ανσαριφάρντ στο ματς και έπειτα επήλθε και αλλαγή συστήματος. Ο Λεμονής το γύρισε σε 3-5-2, βάζοντας τον Ιρανό δίπλα στον Τζούρτζεβιτς. Μποτία, Ενγκελς, Νικολάου ήταν η τριάδα των μετόπισθεν.

Φιγκέιρας και Ανδρούτσος χρεώθηκαν τις πτέρυγες, ενώ στον άξονα παρέμειναν οι Μαρτίνς, Ζιλέ και Μάριν.

Η επιλογή του Λεμονή βοήθησε την ομάδα να γίνει ακόμα καλύτερη και στο 78’ ο Ανσαριφάρντ κλείδωσε τη νίκη και στην ουσία την πρόκριση. Ο Κοκκαλάς σταμάτησε το βολ πλανέ του Τζούρτζεβιτς μετά την σέντρα του Φιγκέιρας, όμως ο Ιρανός πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 2-0.

Η μοναδική φάση που ανησύχησαν πραγματικά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν  στο ωραίο διαγώνιο του Γουές  στο 84’, όταν η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και μετά ο Χουτεσιώτης την έδιωξε με μπλονζόν.

Διαιτητής: Κατσικογιάννης (Ηπείρου).

Βοηθοί: Νικολακάκης (Λασιθίου), Βλάσσης (Λασιθίου).

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Μανουέλ Ρόκα): Κοκκαλάς, Ουές, Ντικαμονά, Καρυπίδης, Βάντερσον, Δημούτσος, Αγγελόπουλος (82’ Ζίκο), Ενσικουλού, Κοροβέσης, Γκζέλτσακ (54’ Μπούντνικ), Παπανικολάου (77’ Πατράλης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Χουτεσιώτης, Φιγκέιρας, Μποτία, Ένγκελς (84’ Βούκοβιτς), Νικολάου, Ζιλέ, Μαρτίνς, Πάρντο (66’ Ανσαριφάρντ), Ανδρούτσος, Μάριν (85’ Ταχτσίδης), Τζούρτζεβιτς.

 

Ο MVP

Η εμπειρία του Μποτία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι. Πέρα από το θαυμάσιο και καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα γκολ, που πέτυχε ο Ισπανός, είχε και μερικές καίριες επεμβάσεις στην άμυνα, που δικαιωματικά του δίνουν ον τίτλο του πολυτιμότερου.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Εφόσον ο Ολυμπιακός έδειξε μια αμυντικό συνοχή στο α’ ημίχρονο με μια 11άδα που έπαιζε για πρώτη φορά μαζί ήταν βέβαιο ότι θα ανέβει στην συνέχεια. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τις αποστάσεις τους και έδειξαν σαφώς ανώτερη ομάδα και με ουσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σίγουρα το γκολ στο 1-0 από τον Μποτία, που ήρθε νωρίς στο β΄ ημίχρονο έδιωξε το άγχος από τους «ερυθρόλευκους», όμως ήταν κατπληκτικός ο συνδυασμός στο 2-0 με την κάθετη του Μάριν στον Φιγκέιρας, την σέντρα του Πορτογάλου, το βολ πλανέ του Τζούρτζεβιτς και τον Ανσαριφάρντ να αποτελειώνει τους γηπεδούχους.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Οι άδειες εξέδρες ήταν ένα άσχημο θέαμα. Και προέκυψε αφενός από την διοίκηση του Πλατανιά, που έδωσε εισιτήρια στους οπαδούς του Ολυμπιακού και αφετέρου από την απαγόρευση του υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Λεμονής έκανε αυτό που όφειλε, δηλαδή να χρησιμοποιήσει πολλούς παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής γνωρίζοντας ότι η επιλογή του είχε μια δόση ρίσκου. Καλύτερη έμπνευσή του, όμως, ήταν η αλλαγή του συστήματος σε 3-5-2, καθώς τότε κυριάρχησαν ολοκληρωτικά οι «ερυθρόλευκοι».

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ήταν εμφανές ότι ο Κατσικογιάννης ήταν κοντά στις φάσεις σε βαθμό που γινόταν κάπως εκνευριστικό για τους παίκτες, καθώς σε 2-3 περιπτώσεις η μπάλα χτύπησε πάνω του. Αρνήθηκε να δώσει το πέναλτι στον Τζούρτζεβιτς, αλλά ευτυχώς δεν έκρινε την έκβαση του αγώνα, γιατί έγινε στο ξεκίνημα και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χρόνο για να δημιουργήσουν φάσεις και να πάρουν τη νίκη.