Οι απόψεις ποικίλλουν επί του θέματος, αλλά με βάση τα όσα φάνηκαν στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα της Superleague, το καλύτερο «Μαριν-άρισμα» τίτλου γίνεται… ά λα γερμανικά! Με ένα εξαιρετικά καλοζυγισμένο σουτ του Μάρκο Μάριν, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στο «Γ. Καραϊσκάκης», προσπέρασε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, κατέλαβε ξανά την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα. Όσο δύσκολα δείχνει το τελικό σκορ μεν, άδικα δε σε ό,τι έχει να κάνει με την έκταση του σκορ, μιας και δεν μέτρησε καθαρό γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ, λίγα λεπτά έπειτα από εκείνο που έκρινε τελικώς το παιχνίδι. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε κλειστά, σκληρά και υπηρέτησε μέχρι τέλους το πλάνο σκοπιμότητας που ‘χε εκπονήσει ο Γιάννης Πετράκης…

ΜΕ ΤΡΙΑ «ΔΕΚΑΡΙΑ»

Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε ενδεκάδα με τρία «δεκάρια» ουσιαστικά, καθώς σ’ αυτήν συνυπήρξαν ο Φορτούνης, ο Οτζίτζα και ο Μάριν, με τον Γερμανό να κινείται ξεκάθαρα στα αριστερά και τους άλλους δύο συχνά να αλλάζουν θέσεις. Τυπικά, πάντως, ο Βέλγος ξεκίνησε στα δεξιά και ο «Νο7» του Ολυμπιακού πίσω απ’ τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Οι υπόλοιποι ήταν οι ίδιοι που έπαιξαν και στο Αγρίνιο απ’ την αρχή, με τον Προτό ανάμεσα στα δοκάρια, τους Ελαμπντελαουί, Κούτρη στα άκρα, τους Σισέ, Ένγκελς ως στόπερ και τους Ρομαό, Ταχτσίδη στις θέσεις των κεντρικών χαφ. Ο Γιάννης Πετράκης απ’ την πλευρά του προέβη σε αρκετές αλχημείες, λόγω και των απουσιών που είχε ν’ αντιμετωπίσει και επέλεξε σχήμα με τρεις στόπερ (Μαυροπάνο, Μπέριο, Σκόνδρα) και τους Μανθάτη, Χαλκιαδάκη να συνεπικουρούν τον πρώτο σκόρερ της λίγκας –μαζί με τον Ανσαριφάρντ- Πέδρο Κόντε.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ… «ΦΟΡΤΟΥ»

Ο Ολυμπιακός, γνωρίζοντας ότι με νίκη περνάει στην κορυφή και «κλειδώνει» τον άτυπο τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα, έψαξε το γρήγορο γκολ στο ματς και στο 4’ το «άγγιξε», με τον Γιαννίκογλου να αποκρούει εντυπωσιακά την εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη. Ο τελευταίος ξαναδοκίμασε στο 16’ με φάουλ, η μπάλα κόντραρε στο τοίχος και πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια. Οι «ερυθρόλευκοι», με συντριπτικό ποσοστό κατοχής (68% στο ημίχρονο), έψαξαν πολλές πλαγιοκοπήσεις κυρίως απ’ τα αριστερά, με τις προωθήσεις του Κούτρη. Από εκείνη την πλευρά παραλίγο να σκοράρουν στο 29’: ο Μάριν εκτέλεσε έξυπνα το φάουλ γρήγορα, ο Φορτούνης απ’ τα αριστερά της περιοχής γύρισε παράλληλα, αλλά δεν βρέθηκε κανείς να σπρώξει την μπάλα στην κενή εστία. Όπως δεν βρέθηκαν και αρκετές στιγμές, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, που να καταφέρουν οι «ερυθρόλευκοι» να αλλάξουν τον ρυθμό του ματς, να απεγκλωβιστούν από το αργό, πειθαρχημένο κι αρκετές φορές σκληρό παιχνίδι των φιλοξενούμενων. Μία φορά το πέτυχαν, κλέβοντας την μπάλα και τρέχοντας στο transition, αλλά ο Φορτούνης υποδέχθηκε απ’ τον Μάριν την μπάλα λίγο πιο πίσω πάνω στο βηματισμό, με αποτέλεσμα το σουτ που επιχείρησε στο 45’ μέσα απ’ την περιοχή να μη δυσκολέψει τον Γιαννίκογλου.

ΜΑΡΙΝ, Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός επέδειξε εμφανή πρόθεση να ανεβάσει ρυθμό και από γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, με καταληκτική κάθετη μεταβίβαση του Οτζίτζα στο 49’, ο Ανσαριφάρντ έχασε μεγάλη ευκαιρία, πλασάροντας λίγο άστοχα απέναντι στον Γιαννίκογλου. Στο 56’ ο Λεμονής έριξε στο ματς τον Πάρντο αντί του Ταχτσίδη, με τον Κολομβιανό να παίρνει τη φυσική του θέση στα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής και τον Οτζίτζα τη… δική του, πλάι στον Ρομαό. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» θέλησε να δώσει μεγαλύτερο «πλάτος» στην ανάπτυξη της ομάδας του, αλλά η λύτρωση απέναντι στην πολύ κλειστή άμυνα του ΠΑΣ ήρθε από τον άξονα: στο 63’ ο Μάριν πήρε την μπάλα, έπειτα από κλέψιμο της κατοχής απ’ τον Σισέ, δοκίμασε το δυνατό σουτ εκτός περιοχής, ο Γιαννίκογλου δεν μπόρεσε να αντιδράσει και… 1-0!

Ο ΒΟΗΘΟΣ «ΕΚΛΕΨΕ» ΤΟ 2-0

Όπως συμβαίνει διαρκώς τις τελευταίες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός κυνήγησε άμεσα την επίτευξη και δεύτερου γκολ, για να «κλειδώσει» την επικράτησή του. Στο 68’, όμως, ο Ανσαριφάρντ σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών και στο 73’ βρήκε στόχο, αλλά ο βοηθός Γκάγκας τού στέρησε ένα ακόμη γκολ: από εξαιρετική κάθετη πάσα του Οτζίτζα, ο Ιρανός έπιασε το βολέ απ’ το ύψος της περιοχής, η μπάλα προσέκρουσε στο κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και αναπήδησε ολόκληρη μέσα απ’ τη γραμμή τέρματος, όμως ο Λαρισαίος βοηθός κακώς δεν κινήθηκε προς τη σέντρα…

ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟ

Αυτή ήταν και η τελευταία προσπάθεια του Ανσαριφάρντ, μιας και στο 74’ έδωσε τη θέση του στον Τζούρτζεβιτς, με τον Ολυμπιακό να μη σταματάει να ψάχνει το δεύτερο γκολ και να φτάνει πολύ κοντά σ’ αυτό στο 84’, όταν ο Γιαννίκογλου απέκρουσε την κεφαλιά του Σισέ, μετά από φάουλ του Φορτούνη. Ο Σενεγαλέζος τραυματίστηκε και αποχώρησε λίγο πριν το φινάλε, το οποίο βρήκε τους «ερυθρολεύκους» να πανηγυρίζουν μία ακόμη νίκη, την πρωτιά, στην εκπνοή του πρώτου γύρου, αλλά και το απαραβίαστο της εστίας τους για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου (0-0 με Μπαρτσελόνα). Τελευταία φορά που κράτησαν το μηδέν στο πρωτάθλημα ήταν στις 22 Οκτωβρίου κόντρα στον ΠΑΟΚ (1-0).

Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας).

Βοηθοί: Κουρομπύλια (Δυτ. Αττικής) – Γκάγκας (Λάρισας).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τ. Λεμονής): Προτό – Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Σισέ (88’ Ζιλέ), Κούτρης– Ρομαό, Ταχτσίδης (56’ Πάρντο)- Οτζίτζα, Φορτούνης, Μάριν – Ανσαριφάρντ (74’ Τζούρτζεβιτς).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Πετράκης): Γιαννίκογλου - Αποστολόπουλος, Μπέριος, Σκόνδρας (84’ Βιδάλ), Μαυροπάνος, Μπουκουβάλας - Λίλα, Γιάκος – Μανθάτης (88’ Νικολιάς), Χαλκιαδάκης (79’ Μπέτρα), Κόντε.

Ο MVP

Με το ματς να κρίνεται στο γκολ, αναμφίβολα ο παίκτης που το σημειώνει είναι εκείνος που κερδίζει και τον τίτλο του πολυτιμότερου. Ο Μάρκο Μάριν, τον οποίο φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ερυθρός Αστερας, ήταν κινητικός και ορεξάτος από το ξεκίνημα, αλλά τη διαφορά την έκανε με το εύστοχο μακρινό σουτ στο 63’.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η έμπνευση του Μάρκο Μάριν. Αν και δεν είναι παίκτης που συνηθίζει να δοκιμάζει τα πόδια του από μακρινές αποστάσεις, στο 63’ πήρε την πρωτοβουλία και δικαιώθηκε, αφού το μακρινό διαγώνιο σουτ που επιχείρησε, δεν μπόρεσε να το «βγάλει» ο Γιαννίκογλου. Σ’ ένα κομβικό σημείο του παιχνιδιού, μιας και όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο το άγχος θα βάραινε περισσότερο τα «ερυθρόλευκα» πόδια.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 73’ ήταν η πρώτη ίσως φορά στο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός βρήκε τόσο… διαμπερές άνοιγμα ανάμεσα στην πολυπρόσωπη και καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΣ. Ο Οτζίτζα είδε το ξεμαρκάρισμα του Ανσαριφάρντ, εκείνος υποδέχθηκε και εκτέλεσε όσο καλά απαιτείτο, η μπάλα τράνταξε το κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και αναπήδησε ολόκληρη μέσα απ’ τη γραμμή τέρματος, όμως το πεντακάθαρο γκολ δεν μέτρησε. Μία φάση, που θα «κλείδωνε» την «ερυθρόλευκη» νίκη και θα απομάκρυνε το όποιο άγχος εμφανίστηκε στο τέλος.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Η έλλειψη κίνησης και πρωτοβουλιών, καθώς και οι «χαμηλές στροφές» του πρώτου ημιχρόνου. Με εξαίρεση τον Φορτούνη, που άλλαζε διαρκώς θέσεις και τον Οτζίτζα, ο οποίος (αν και δεν λάμβανε πάντοτε τις σωστές αποφάσεις, τουλάχιστον) εφορμούσε συχνά με την μπάλα, οι παίκτες του Ολυμπιακού εγκλωβίστηκαν στο «καταστροφικό» παιχνίδι των φιλοξενούμενων και πέταξαν με ευκολία το μισό ματς.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε να ξεκινήσει με τους ένδεκα που ουσιαστικά «καθάρισαν» το «διπλό» στο Αγρίνιο. Αυτή τη φορά η συνύπαρξη των Φορτούνη, Οτζίτζα και Μάριν δεν προκάλεσε τόσα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, ενώ και η είσοδος του Πάρντο στο παιχνίδι δεν έκανε τη διαφορά, κυρίως επειδή ο Κολομβιανός προσπάθησε να τελειώσει φάσεις, αντί να συνεργαστεί σωστά με τους συμπαίκτες του. Ανασταλτικά, πάντως, ο Ολυμπιακός ήταν βελτιωμένος και δεν δέχθηκε φάσεις από τον ΠΑΣ.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Το λάθος του ματς εννοείται ότι χρεώνεται στον βοηθό Γκάγκα, ο οποίος κακώς δεν κατακύρωσε γκολ στο σουτ του Ανσαριφάρντ στο 73’. Ο Τζήλος από νωρίς επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι των φιλοξενούμενων, όπως και τα… νευράκια του Μπέριου. Στο 64’ θα μπορούσε να αποβάλει τον Λίλα με δεύτερη κίτρινη, για καθυστερημένο, αντικανονικό μαρκάρισμα πάνω στον Μάριν. «Κιτρίνισε» τους Μπέριο (10’), Ταχτσίδη (10’), Σισέ (41’), Λίλα (45+), Κόντε (64’), Ρομαό (75’), Μπουκουβάλα (82’).