Του Αγίου Γρηγορίου σήμερα, 25 Ιανουαρίου, και στον Ολυμπιακό θυμούνται τους εορτάζοντες που τίμησαν τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Γεωργάτος, Αγανιάν, Τρούπκος και Κουνέλης έχουν την τιμητική τους σήμερα.

Ας κάνουμε μια μικρή μνεία στους Γρηγόρηδες του Θρύλου και να τους ευχηθούμε χρόνια πολλά:

Γρηγόρης Γεωργάτος

Γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου του 1972 στον Πειραιά και με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ξεκίνησε την καριέρα του από την Παναχαϊκή το 1991.

Με τις επιδόσεις του και το μαχητικό του στυλ προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερυθρόλευκων, οι οποίοι των απέκτησαν τον Δεκέμβριο του 1995.

Πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας λόγω των εκπληκτικών του αθλητικών προσόντων, αλλά και των έντονων πανηγυρισμών του που έβαζαν "φωτιά" στους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Το γκολ του "τρελού καραφλού" στο 04:32 κάνοντας το 1-3 μέσα στο "Απόστολος Νικολαϊδης" και απαντώντας στον πανηγυρισμό του Λυμπερόπουλου

Αν και η φυσική του θέση ήταν αριστερό χαφ, ο τότε τεχνικός της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα και τις σέντρες ακριβείας του, τον γύρισε σε αριστερό μπακ. Πείραμα που απέδωσε, καθώς ο "Γκεό" απέδιδε το ίδιο "οργώνοντας" παράλληλα ολόκληρη την αριστερή πτέρυγα για 90'! Γεγονός που τον έβαζε ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ της ομάδας, δεδομένου ότι είχε "μαγικό" πόδι στις εκτελέσεις φάουλ.

Με τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Ίντερ κινήθηκε για την απόκτησή του το 1999. Μετά από μία σεζόν επέστρεψε στον Πειραιά ως δανεικός για έναν χρόνο, για να πάρει πάλι το αεροπλάνο για Μιλάνο. Η δεύτερη θητεία του στους νερατζούρι όμως σημαδεύτηκε από σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι τον κράτησαν για αρκετό καιρό μακριά από τα γήπεδα.

Το "ταξίδι" στο Καμπιονάτο τελείωσε το 2002 με τον επαναπατρισμό του, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Α.Ε.Κ. . Ο Γρηγόρης ήταν ο διακαής πόθος για τον Μπάγιεβιτς, ο οποίος προσάρμοζε πάνω του κατά πολύ το παιχνίδι των κιτρινόμαυρων, με εκείνον να αφήνει τα διαπιστευτήριά του στον αγωνιστικό χώρο, κερδίζοντας και τις καρδιές των ΑΕΚτζήδων!

Μετά από 1,5 χρόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Γεωργάτος επέστρεψε σε... γνώριμα λημέρια. Ο Ολυμπιακός έντυσε για τρίτη φορά στα ερυθρόλευκα τον παίκτη που... "έκανε την Τούμπα άνω - κάτω", με την ομάδα του Πειραιά να αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό στην πλούσια καριέρα του.

Κρέμασε τα παπούτσια του το 2007, έχοντας κατακτήσει 7 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδος - εκ των οποίων τα τρία είναι νταμπλ - όλα με τον Ολυμπιακό.

Μετά τον τερματισμό της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, ο Γρηγόρης Γεωργάτος ασχολήθηκε με τα διοικητικά της Παναχαϊκής, ενώ από το 2013 προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Θρύλο. Αρχικά ως αρχηγός των Ακαδημιών και από το 2015 ως Αθλητικός Διευθυντής της ΠΑΕ.

 

Γρηγόρης Αγανιάν

Γεννημένος στις 7 Αυγούστου 1943 στην Παλαιά Κοκκινιά, ο αρμένικης καταγωγής - γιος προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 - Κρικόρ (=Γρηγόρης) έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Αρμενική Ένωση (ή Αρμενική Πειραιώς) το 1959. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Εθνικό Πειραιώς, Α.Ε. Νίκαιας και Παναιγιάλειο για να καταλήξει το 1964 στον Ολυμπιακό.

Αν και στην αρχή δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί εύκολα στους ερυθρόλευκους, η έλευση του τεράστιου Μάρτον Μπούκοβι τον ωφέλησε με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα χρόνια του στους ερυθρόλευκους να αποτελέσει βασικό στέλεχος της ομάδας. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε για επτά χρόνια και το 1971 λόγω μιας προσωπικής αντιπαράθεσης με τον τότε προπονητή, Λάκη Πετρόπουλο, πήρε μετεγγραφή στην Ελβετία και την Λα Σο-ντε-Φον, όντας προσωπική επιλογή του Έλληνα προπονητή του συλλόγου, Νταν Γεωργιάδη. Μάλιστα, μετά την απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού ανέλαβε προσωρινά χρέη προπονητή.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον αγαπημένο του Παναιγιάλειο ως παίκτης - προπονητής μέχρι και το 1978 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ο Αγανιάν διετέλεσε 1 φορά διεθνής με την Eθνική Ελλάδας.

Ένας άνθρωπος που "μάτωσε" για τη φανέλα του Ολυμπιακού και όπου σταθεί και όπου βρεθεί "στάζει μέλι" για τον Μάρτον Μπούκοβι. Συγκεκριμένα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος για τον μεγάλο Ούγγρο προπονητή: "Πριν τα μεγάλα παιχνίδια, μας έλεγε πως πρέπει να βγούμε έξω και να κερδίσουμε. Μπορεί εμείς να νικούσαμε 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, όμως, όταν μπαίναμε στα αποδυτήρια, μας έλεγε πως πρέπει να σκεφτόμαστε πως το ματς είναι 0-0! Θυμάμαι, σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό, νικούσαμε 3-0 στο πρώτο 20λεπτο. Μετά παίζαμε κορόιδο και κάναμε πλάκα. Μπήκαμε στα αποδυτήρια και μας είπε: Βγείτε έξω σαν να είναι 0-0. Βάλτε πολλά γκολ. Μετά τα 4 σταματήστε. Όμως, στην επανάληψη, η μπάλα δεν έμπαινε μέσα. Νικήσαμε μόνο 4-0".

 

Γρηγόρης Τρούπκος

 

Γρηγόρης Κουνέλης