Συμπαίκτης στην πρωτοβουλία του Ολυμπιακού με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, έγινε η Μπαρτσελόνα, με τον πρόεδρο των Καταλανών, να υπογράφει με τη σειρά του την «Αρχή των Αθηνών».
Το ποδόσφαιρο κατέχει, πλέον, έναν ιδιαιτέρως ανθρωπιστικό χαρακτήρα, στη σύγχρονη κοινωνία. Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ο πρώτος, ο οποίος υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών» για το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό και το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του σημαντικού αγώνα του Ολυμπιακού στο Καμπ Νου, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, κ. Ζόζεπ Μπαρτομέου, συνυπέγραψε το ιδιαιτέρως σημαντικό έγγραφο, με γνώμονα την προσφορά στον συνάνθρωπο!
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, μόλις πριν από λίγο καιρό, πήρε τη σημαντική πρωτοβουλία, να φιλοξενήσει στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και να συμβάλει τα μέγιστα στη διοργάνωση του Συνεδρίου “Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World” ή αλλιώς «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης».
Ένα Συνέδριο, από το οποίο προέκυψαν ιδέες, προτάσεις και δράσεις, ώστε το ποδόσφαιρο να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο, στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, φέρνοντάς τους κοντά και καταργώντας τα σύνορα μεταξύ τους! Ένα πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό γεγονός, κατά τη διάρκεια του οποίου άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και τον αθλητισμό, συζήτησαν ιδέες και προτάσεις, για τον τρόπο με τον οποίο τα σπορ και δη το ποδόσφαιρο, μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία μας!
Το Καμπ Νου έγινε ο τόπος στον οποίο ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα «έδωσαν τα χέρια» για να στηριχθεί ακόμη περισσότερο αυτή η προσπάθεια. Παρουσία του κ. Ορτέγα, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του κ. Νικ Μητρόπουλου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να υλοποιηθεί η συνεργασία Ολυμπιακού και Χάρβαρντ, του Αντιπροέδρου του Ολυμπιακού κ. Γιώργου Παύλου, του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνου Βερνίκου και του υιού του κ. Μαρινάκη, Μιλιτιάδη, ο πρόεδρος των Καταλανών, κ. Ζόζεπ Μπαρτομέου, συνυπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών» για το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό!
Ο ισχυρός άνδρας των «μπλαουγκράνα» συζήτησε με τον κ. Μαρινάκη ιδέες και απόψεις, για τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα πράγματα στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού ευχαρίστησε τον κ. Μπαρτομέου για τη στήριξη στην «Αρχή των Αθηνών», ενώ το ίδιο έκανε και ο κ. Ορτέγα, απευθύνοντας και προς τις δύο ομάδες τις θερμές ευχαριστίες του, για τη στήριξη της προσπάθειας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ!
ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο αθλητισμός προσφέρει δεξιότητες και αξίες ζωής με μακρόπνοο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, εμπνέει τους νέους και βοηθά στην άρση των προκαταλήψεων. Έχει τη δύναμη να υπερβαίνει σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ανεξάρτητα από τη φυλή, φύλο, θρησκεία, κουλτούρα ή εθνικότητά τους.
Η βιομηχανία του αθλητισμού έχει αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν πλέον φιλάθλους και ένθερμους υποστηρικτές, οργανωμένους σε ομάδες, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αυτή η ευρεία βάση υποστήριξης συμβάλει στην εκτεταμένη παρουσία των συλλόγων στα κοινωνικά μέσα και την αυξημένη προσοχή που λαμβάνουν από τον Τύπο.
Η διευρυμένη αυτή ορατότητα δίνει τη δυνατότητα σε συλλόγους και τους παίκτες τους να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο και να ενστερνιστούν την πρόσθετη κοινωνική τους ευθύνη που συνοδεύει την επίδραση που ασκούν. Η ευθύνη αυτή επεκτείνεται στο σημείο να διασφαλίζει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα, δίχως να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή προκαταλήψεις.
Η ευθύνη των συλλόγων και των παικτών τους στην προώθηση της καθολικής συμμετοχής είναι ακόμα πιο κρίσιμης σημασίας σε μια εποχή που ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο λόγω συγκρούσεων ή διώξεων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20 άνθρωποι εκτοπίζονται από τις εστίες τους κάθε λεπτό, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ασυνόδευτα παιδιά και άνδρες και γυναίκες με αναπηρία.
Στο πλαίσιο της επίτευξης της καθολικής συμμετοχής, ο Διεθνής Χάρτης Αθλητισμού του 2015 της UNESCO επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο στερούνται ακόμα αυτού του δικαιώματος διότι δεν έχουν τη δυνατότητα, την πρόσβαση ή λόγω προκατάληψης. Είναι συνεπώς ευθύνη των συλλόγων και των αθλητικών ενώσεων να βοηθήσουν έτσι ώστε τα οφέλη από τη συμμετοχή στον αθλητισμό να διευρυνθούν στα μέλη όλων των κοινωνιών, ιδίως αυτά που είναι περιθωριοποιημένα ή ευάλωτα.
Με οδηγό την κοινωνική ευθύνη και ευθυγραμμιζόμενοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διατυπώνονται στον Χάρτη του Αθλητισμού της UNESCO, συμφωνούμε να προωθούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε τις παρακάτω 12 Αρχές:
- Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για τους συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρία να επιδιώκουν, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρουν, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.
- Κάθε ανθρώπινο όν έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
- Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζόμενους.
- Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.
- Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.
- Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα τον αθλήματος.
- Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.
- Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με τις διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.
- Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
- Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ένα καθολικό και θεμελιώδες δικαίωμα και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.
- Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού παρακολούθησε τον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα μας και την Μπαρτσελόνα δίπλα στον κ. Μπαρτομέου. Οι δύο άνδρες συνέχισαν να συζητούν ποδοσφαιρικά και μη θέματα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο Θρύλος είναι κομμάτι του κορυφαίου επιπέδου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε θέματα αθλητικά ή μη!
Η πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη βρήκε ανταπόκριση στο πρόσωπο του προέδρου μιας εκ των μεγαλυτέρων ομάδων του πλανήτη και η «Αρχή των Αθηνών» διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο και να του προσφέρει περισσότερα πράγματα από διασκέδαση.