Σε μία κατάμεστη αίθουσα, και με την παρουσία 300 και πλέον στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημαντικών στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής και παρουσία του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με θέμα

«Τολμηρή αποκέντρωση, Ισχυρή Αυτοδιοίκηση Επιτελικό κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι.
Ο δρόμος για την πολυεπίπεδη προοδευτική διακυβέρνηση».

Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν και συνομίλησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης οι πρώην αντιπρόεδροι της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης και Ροδούλα Ζήση, πανεπιστημιακοί, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και άλλοι πρώην και εν ενεργεία  αυτοδιοικητικοί.

Πρόεδρος και συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο τέως βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου και επισήμανε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο προοδευτικός χώρος στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, με την αποκέντρωση της εξουσίας και τη συμμετοχή του πολίτη.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα που έχει ανάγκη η χώρα και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για την Αποκέντρωση και την  Αυτοδιοίκηση, καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον πυλώνα που θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, αυτές τις δύσκολες εποχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια ισχυρή συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα προτείνει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου απέναντι στη συντηρητική πρόταση. Μια προοδευτική πρόταση που θα μπορέσει να προωθήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την αυτονομία της πολιτικής και θα απελευθερώσουν τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΗΜΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει στην κρίσιμη -για την κοινωνία και τη χώρα- περίοδο που διανύουμε.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις ο πρώην Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας, Δημήτρης Κατσούλης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος – Κομνηνός Χλέπας. Ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τον πρώην Υπουργό Χάρη Καστανίδη.
Το δικό τους στίγμα για την «νέα εποχή» της Αυτοδιοίκησης έδωσαν με τις δικές τους τοποθετήσεις ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις η Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ο πρώην πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος.

Ο Γιάννης Φωτάκης, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου και πρώην Νομάρχης, και ο Κώστας Παπαντωνίου, πρώην Αντιπεριφερειάρχης τ. Δυτικής Αθήνας συμμετείχαν επίσης στην ημερίδα, και ανέλαβαν να επεξεργαστούν όλες τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα συνοψίσουν και θα διατυπώσουν τα συμπεράσματα της ημερίδας, τα οποία και θα δοθούν προς δημοσίευση.

Μετά την επιτυχία της ημερίδας αυτής, ο πρόεδρος και συντονιστής της, Λάμπρος Μίχος, επιφυλάχθηκε να επαναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν ακόμη περισσότεροι ομιλητές και να αναλυθούν εκτενέστερα επιπλέον θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας.