Μεγάλη γιορτή για την Αίγινα σήμερα, καθώς το νησί κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου γιορτάζει την επέτειο της κοίμησης του αγίου Νεκταρίου, προστάτη του νησιού.

Χιλιάδες πιστοί συμμετέχουν στον εορτασμό, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχιερατική θεία λειτουργία και λιτάνευση των τιμίων λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της Αίγινας.

Προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία, η μονή της Αγίας Τριάδας δεσπόζει στην καρδιά της Αίγινας.

Ιδρύθηκε το 1904 από το μητροπολίτη Πενταπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Νεκτάριο Κεφαλά (1846-1920), το γνωστό σε όλους θαυματουργό άγιο Νεκτάριο.

Ο ιδρυτής της μονής μόνασε σε αυτήν από το 1908 έως το θάνατό του, το Νοέμβριο του 1920. Στις 20 Απριλίου 1961, με Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Νεκτάριος Κεφαλάς ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα όμως που περιγράφουν οι μοναχές, ο Κωστής Σακκόπουλος, φίλοι, ιερείς, νησιώτες είναι πραγματικά αξιοπερίεργα και εξηγούν τη σημερινή λαοφιλία. Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι που νοσηλευόταν ο Άγιος νοσηλευόταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Όταν ομως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του θεραπεύτηκε. Κατά τη μεταφορά του λέγεται ότι δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο. Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια. Η φήμη αυτή μάλιστα έδωσε ελπίδα στο λαό, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το Ελληνικό όνειρο της Πόλης έγινε συντρίμμια με την πυρπόληση της Σμύρνης. Το λείψανό του πρώτη φορά εξετάφη 3 έτη μετά την κοίμησή του και αυτό που συνέβη κλόνισε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα.