Το «παρών» στην 17η γενική συνέλευση του European Club Association έδωσε ο Ολυμπιακός, μέσω του εκπροσώπου του, Θεόδωρου Γιαννίκου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην Γενεύη και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 153 συλλόγους! Τα μέλη του ECA ενημερώθηκαν για τα θέματα που αφορούν στις τροποποιήσεις στο concept των διοργανώσεων μεταξύ των συλλόγων της UEFA για τις σεζόν από το 2018 ως και το 2021. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο concept θα αποφέρει αύξηση μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά και στις δύο διοργανώσεις. Παράλληλα, τα μέλη του ECA πήραν στα χέρια τους και οδηγίες που αφορούν το νέο μοντέλο διοίκησης, ενώ ενημερώθηκαν για τις τροποποιήσεις που επηρεάζουν τις λίστες συμμετοχής στις διοργανώσεις, την μεθοδολογία στην ειδική βαθμολογία των συλλόγων και την κατανομή των εσόδων. Πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν στο προσεχές μέλλον στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο συλλόγων. Ως το τέλος του 2016 μια «θυγατρική» της UEFA που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις διοργανώσεις της UEFA σε επίπεδο συλλόγων και θα διοικείται από κοινού από UEFA και ECA.

Ο Πρόεδρος του ECA, Καρλ Χάινζ Ρουμενίνγκε, δήλωσε: «Το νέο concept που υιοθετήθηκε από την UEFA Executive Committee δεν είναι μια επανάσταση αλλά εξέλιξη που όλοι χαιρετίζουμε. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ UEFA και ECA από το 2008 και έπειτα που δημιουργήθηκε ο δεύτερος. Οι αλλαγές αποδεικνύουν ότι η φωνή των συλλόγων ακούγεται».

Σύντομα θα λάβει χώρα ένα working group, υπό την αιγίδα της UEFA Club Competitions Committee και θα αναλάβει να τελειοποιήσει τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα νέα concept στις διοργανώσεις από το 2018 ως και το 2021.