Επιστολή στην οποία εκφράζεται η διαμαρτυρία και η πλήρης αντίθεσή τους στην επικείμενη κήρυξη της Καλαυρίας, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους του Πόρου, καθώς και της θαλάσσιας περιοχής που περιβάλλει το νησί ως αρχαιολογικού χώρου, εκφράζουν φορείς του Πόρου. “Η κήρυξη αυτή, πέραν του ότι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από αρχαιολογικά ευρύματα, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλιεία, τουρισμό και οποιαδήποτε αλλη δραστηιτόητα των κατοίκων του νησιού μας”, υποστηριζουν, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Πόρου, ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενος Δωμαίων Πόρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου “Η Ποριώτισσα”, ο Nαυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας, ο Σύλλογος Πολιτών & Καταναλωτών Πόρου, η Γυμναστική Ένωση Πόρου και ο Αθλητικός Όμιλος “Ποσειδώνας” Πόρου.

Σε περίπτωση ειδικά κήρυξης εναλίου αρχαιολογικού χώρου γύρω από τις ακτές της Καλαυρίας, θα απαγορευθούν, σύμφωνα με τον νόμο, οι δραστηριότητες της αλιείας, της αγκυροβολίας και της υποβρύχιας δραστηριότητας.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι στις 10 Ιουλίου 2015 ο Δήμος Πόρου έλαβε το από 30/6/2015 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε εντός δύο μηνών από την έκδοση του εγγράφου (δηλαδή μέχρι την 30ή Αυγούστου 2015), το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει γνώμη για τις χρήσεις που επιθυμεί να διατηρηθούν σε ολόκληρο το νησί της Καλαυρίας. Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, ολόκληρο το νησί της Καλαυρίας είναι σε διαδικασία κήρυξης ως Αρχαιολογικός Χώρος. Με το ίδιο έγγραφο ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει την Καλαυρία είναι επίσης σε διαδικασία κήρυξης ως Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος.

Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Ιωάννης Δημητριάδης, σύμφωνα την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Σεπτεμβρίου ενημέρωσε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διερεύνηση που πραγματοποίησε γύρω από το θέμα, αλλά και για τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως μετά την έρευνά του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία κήρυξης εναλίου αρχαιολογικού χώρου γύρω από τις ακτές της Καλαυρίας είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε να κινείται μόνο για συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, και όχι για την κήρυξη και την οριοθέτηση εκτεταμένων περιοχών. Ο κ. Δημητριάδης κατήγγειλε τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού ως καταστροφικά για τον τόπο, με δεδομένο ότι στις νότιες ακτές της Καλαυρίας (Ασκέλι και Νεώριο), αγκυροβολούν κάθε χρόνο χιλιάδες τουριστικά σκάφη τα οποία ενισχύουν την τοπική οικονομία. Επίσης, περισσότερες από 70 οικογένειες του νησιού βιοπορίζονται από την επαγγελματική παράκτια αλιεία και τέλος, στον Πόρο λειτουργεί καταδυτικό κέντρο, ενώ στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, συγκαταλέγεται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου. Σε ό,τι αφορά στον χερσαίο χώρο, ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι αρμόδιες εφορίες προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν, τηλεφωνικά αλλά και με επιστολή τους προς τον Δήμο, ότι δεν επέρχεται κάποια νέα απαγόρευση, ωστόσο η θέση του είναι ότι ο Δήμος θα πρέπει να πει ένα συνολικό όχι στην διαδικασία –η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο- και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια πολιτικής και νομικής πίεσης για την αναστολή της διαδικασίας.

Η πρόταση που έφερε προς ψήφιση είναι η παρακάτω:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου Αποφασίζει:
α) Εκφράζει την αρνητική του γνώμη επί τις κήρυξης και οριοθέτησης ολόκληρου του νησιού και της ενάλιας περιμέτρου του ως αρχαιολογικού χώρου.
β) Καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσουν άμεσα ποια είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα, που έως σήμερα δεν είναι γνωστά, τα οποία καθιστούν σκόπιμη και νόμιμη την επιδιωκόμενη συνολική κήρυξη – οριοθέτηση και να παραπέμψουν στις διατάξεις που τεκμηριώνουν τη νομιμότητα αυτή.
δ) Δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση ο Δήμος Πόρου και οι κάτοικοί του, δε θα αποδεχτούν μια τέτοια συνολική κήρυξη – οριοθέτηση, η οποία στη βάση δύο μέτρων και δύο σταθμών και παράνομων κριτηρίων, τα οποία αν ίσχυαν θα έπρεπε η ανάλογη κήρυξη να θεσμοθετείτο σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, επιβάλει μόνο στο νησί μας ένα πρωτοφανές συνολικό καθεστώς προστασίας τεκμηριωμένο σε υποθετική βάση. Σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενημερώσουν ότι αναστέλλουν την σχετική διαδικασία, ο Δήμος θα κινηθεί νομικά για την αναστολή της σε κάθε επίπεδο, θα προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για την ακύρωση και αναστολή κάθε σχετικής πράξης και θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να προασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρώην δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδωνας, ο οποίος αφού ανέλυσε το θέμα, συμφώνησε επί της ουσίας με την πρόταση του δημάρχου για απόρριψη των σχεδίων του Υπουργείου Πολιτισμού, όμως κατέθεσε διαφορετική πρόταση. Κατά την αντιπαράθεση που ξεκίνησε αμέσως μετά με τον δήμαρχο Πόρου, ο κ. Σπυρίδωνα αποχώρησε από τη συνεδρίαση. - See more at: http://traveldailynews.gr/news/article/60838#sthash.xNcAOUUc.dpuf